Pontus Jansson JO-anmäler åklagaren

Pontus Jansson blev namngiven i en förundersökning, trots att han inte misstänks för något brott.
Under måndagen valde Malmö FF:s stjärna att JO-anmäla åklagare Henrik Nordquist, som senare samma dag svarade på agerandet.
– Jag välkomnar en sådan prövning, säger han till Fotbollskanalen.

ANNONS
|

I början av juni väckte kammaråklagare Henrik Nordquist åtal mot tolv Malmö FF-ultras-supportrar misstänkta för våldsamt upplopp, narkotikabrott och försök till stöld.

I samband med detta offentliggjordes det förundersökningsprotokoll, i vilket Malmö FF:s storstjärna och tidigare lagkapten, Pontus Jansson, namngavs.

Jansson är själv inte misstänkt för något brott, men i förundersökningen kom det fram att han var med i en gruppchatt där det bland annat skrevs antisemitiska meddelanden.

Kammaråklagare Henrik Nordquist, som har beskrivit Janssons roll i chatten som passiv, har därefter fått kritik eftersom chattarna som har förekommit i förundersökningen ska ha varit felaktiga.

– Jag ska vara väldigt, väldigt tydlig. Alla i media ska få ta del av det materialet som vi har, för jag vill inte att det ska föras fram att folk ska tro att vi på något sätt försöker manipulera detta, har han sagt.

ANNONS
Kammaråklagare Henrik Nordquist
Kammaråklagare Henrik Nordquist Bild: Johan Nilsson/TT

JO-anmäler åklagaren

Nu väljer Pontus Jansson att JO-anmäla Henrik Nordquist, vilket han meddelar på sociala medier. I ett uttalande skriver MFF-stjärnan att flera konversationer inte överensstämmer med verkligheten.

”Det har skapat och spritt osanna uppfattningar av vad som verkligen hänt samt påverkat bilden av mig och mina värderingar på ett ytterst olyckligt sätt.

Det flertal av felaktigheter som finns i förundersökningen och sättet den medfört att jag har framställts på i media gör att jag väljer att skicka in en JO-anmälan”, skriver han i sitt uttalande.

Åklagarens svar: ”Välkomnar en sådan prövning”

Under måndagskvällen svarade åklagare Henrik Nordquist på JO-anmälan.

– Jag fick veta detta efter förhandlingarna i dag. Så det är väldigt nytt för mig, säger åklagaren i en intervju med Fotbollskanalen och fortsätter:

– Jag har ingen kommentar mer än att det är hans fulla rätt. Jag välkomnar en sådan prövning och så får JO se till alla omständigheter om någon ska kritiseras.

Rättegången mot de 12 ultrassupportrarna inleddes under måndagen.

LÄS MER:Pontus Jansson fråntas kaptensbindeln

LÄS MER:Olsen om Jansson: "Han vill allt och alla väl"

LÄS MER:Larmet: Högerextremism bland svenska ultrassupportrar

LÄS MER:Åklagare erkänner: Jansson-chatt ofullständig

ANNONS