Tidigare kollegor, spelare och tränare avslöjar: Så är Stefan Billborn som person.
Tidigare kollegor, spelare och tränare avslöjar: Så är Stefan Billborn som person.

Profilerna avslöjar – vem är Stefan Billborn?

Vem är Stefan Billborn?
Hur är han utanför fotbollsplanen?
GP har varit i kontakt med flera personer som känner IFK Göteborgs nye tränare.

ANNONS
|

Stefan Billborn, 51, presenterades som huvudtränare för IFK Göteborg under tisdagen.

För några dagar sedan var han tränare för Sarpsborg och innan det Hammarby.

Men vad finns det mer att veta?

För att ta reda på mer har GP pratat med flera personer som på något vis stött på Billborn under karriären. Bilden som framkommer är samstämmig.

”Han gillar en kall öl”

Hammarbys sportchef Mikael Hjelmberg har arbetat i klubben länge. Han var med under alla Billborns år i Hammarby, på den tiden som chefsscout, och har bara bra saker att säga om tränaren.

– Han är väldigt enkel. Trivsam. Kompetent. Positiv. Det är en smart person som är väldigt lätt att ha att göra med. Jag har bara gott att säga om Stefan, säger Hjelmberg.

ANNONS

Enligt honom är Billborn ingen person som brusar upp i onödan. Han står stadigt med fötterna på marken och håller sina känslor i schack, i både med- och motgång.

Mikael Hjelmberg har bara bra saker att säga om Stefan Billborn.
Mikael Hjelmberg har bara bra saker att säga om Stefan Billborn. Bild: CHRISTOFFER BORG MATTISSON

Har Stefan Billborn något intresse utanför fotbollen?

– Han är oerhört smart och sitter på djup kunskap om exempelvis musik. Sen är han klok generellt. Det är honom du vill ha i ditt lag när det är frågesport.

Några sekunder senare fyller han på svaret:

– Just det! Han gillar bilar. Han körde runt i en Ferrari ett tag när han arbetade i Hammarby som han gillade att köra ... och det kan man ju förstå, säger Hjelmberg.

Vad gör honom glad?

– En kall öl. Pernoud tror jag att han gillar också.

Tibbling berättar om Billborn och Larssons förbud på skolgården

Simon Tibbling hade Billborn som ledare för bara några dagar sedan i Sarpsborg. Men relationen med tränaren startade mycket tidigare än så.

– Jag var bara nio år när jag hade honom för första gången, i Brommapojkarna. Han har betytt mycket för mig i karriären och nu har jag fått förmånen att ha honom som tränare i proffslivet också. Vi har många fina minnen ihop, säger han.

Den 29-årige spelaren beskriver Billborn som person.

– Jag har känt Stefan i över 20 år nu och han är en väldigt bra person. Jag minns tydligt när jag var barn och han tog hand om oss som spelade i BP. Han är jordnära. Som tränare är han duktig, taktisk och ambitiös.

ANNONS
Simon Tibblings relation med IFK-tränaren går långt tillbaka i tiden.
Simon Tibblings relation med IFK-tränaren går långt tillbaka i tiden. Bild: NIKLAS LARSSON

Han fortsätter – imponerat:

– Han är kunnig i mycket. Allmänbildad. Intresserad av många saker. Dels fotboll så klart, men jag vet också att han har ett stort filmintresse.

Vad är ditt tydligaste minne med honom?

– Jag minns att jag och Junior (Martinsson Ngouali) spelade tillsammans på Gothia Cup när vi var små. Billborn och Ola Larsson tyckte att vi spelade alldeles för mycket fotboll ihop på skolgården, så vi fick förbud mot att göra det mer.

.. men sen hamnade ni ändå ihop?

– Haha, ja precis. Nu spelar vi ihop hela tiden igen.

I dag spelar barndomsvännerna nämligen tillsammans i Sarpsborg.

Tidigare kollegan: Det får Billborn att skratta

Samtidigt som Billborn basade över Sarpsborg var John Alvbåge lagets målvaktstränare.

Han berättar att det gick snabbt när han lämnade klubben för några dagar sedan.

– Det är tråkigt att tappa en polare men det är så det funkar i branschen. Jag tycker om honom på alla sätt, säger Alvbåge.

– Som människa är han otroligt intellektuell och kunnig om allt. Det är nog därför han och ”Jocke” (Joachim Björklund, assisterande) går hem, för det är en tät tränarduo där båda två är smarta. Tyvärr läser jag inte lika mycket böcker, men jag har lärt mig mycket av att vara med dem.

ANNONS

Vad gör honom glad?

– Förutom att vinna fotbollsmatcher?, säger han och fortsätter:

– Han kan garva rejält åt svensk humor. Alltifrån killinggänget till nyare humor på Youtube. Han är lite av en nörd på olika ämnen som han uppskattar. Stefan är en datahacker/gamer från början och kan mycket om till exempel gamla retrospel. Han gillar film och musik och kan det mesta där.

Tankovic: Därför är han omtyckt

Muamer Tankovic hade fina år med Billborn i Hammarby.

När utlandsproffset som numera spelar i cypriotiska Pafos FC tänker på tränaren får han främst upp ett taktiskt nörderi i huvudet.

– Han är en fotbollsnörd. Jag minns att han hade koll på alla ligor runt omkring i världen. Han kunde prata om Spaniens tredjeliga och ha stenkoll. Han visste mycket som ingen annan visste, säger han.

Muamer Tankovic om Billborn: ”Han gillar att njuta av livet”.
Muamer Tankovic om Billborn: ”Han gillar att njuta av livet”. Bild: MAXIM THORE

Hur är han utanför träningsplanen?

– En lugn och fin person. Hans kontor var alltid öppet om man behövde prata om något.

Tankovic fortsätter:

– Sen gillar han att köra snabba bilar. Det minns jag verkligen med Stefan, bilintresset. Först hade han en Porsche, sen bytte han ut den till en Ferrari.

– Han kan prata hela dagar om bilar. Han är lika bilintresserad som fotbollsintresserad. När han pratar om det blir det lätt att man tappar bort sig lite och bara håller med.

ANNONS

Utlandsproffset har en teori om varför Billborn fortfarande är så omtyckt bland Bajen-supportrarna.

– Han gillar att njuta av livet och någon gång dra ut och dricka lite bärs. Vara en i publiken. Jag tror det är en anledning till varför han är omtyckt i Hammarby. Han kunde vara ute med supportrar, hänga och vara öppen. Han stänger inga dörrar om man säger så, säger Tankovic.

Jiloan Hamad hyllar Stefan Billborn till skyarna.
Jiloan Hamad hyllar Stefan Billborn till skyarna. Bild: ANDREAS L ERIKSSON

Hyllningen: ”Bästa tränaren jag haft”

Jiloan Hamad har också haft Billborn som tränare i Hammarby.

Han hyllar ledaren stort.

– Han är trevlig och har ett fint hjärta. Han är den bästa tränaren jag haft och förstår fotboll på ett helt annat sätt, säger han och fortsätter:

– Stefan och ”Jocke” kom in i Hammarby med pondus och en vinnaraura som är svår att förklara, vissa har den bara naturligt.

Den för tillfället kontraktslösa fortsätter att ösa beröm över Billborn.

– För Blåvitt är det en jävla bra nyhet, det kan jag säga. Fotboll pågår 24/7 för Stefan och han är bra på att hantera människor. Jag njöt av att ha honom som tränare.

– Han har auktoritet och bryr sig om människan i första hand. Han andas fotboll och hade bra koll på Barcelona, minns jag.

Reaktioner från Sarpsborg

Bjørge Øiestad, sportsligt ansvarig i Sarpsborg, var med och rekryterade Billborn till den norska klubben i början av 2022.

ANNONS

– Stefan är stabil och rationell. Det är trevligt att vara i närheten av honom och han är extremt lojal till sitt uppdrag, säger han och fortsätter:

– Han ägnar dygnet till att jobba med fotboll. Han är arbetsam och är inte rädd för att jobba. Han är verkligen ingen alfahane i sitt ledarskap utan ser människan. Han har varit uppskattad under sin tid i klubben.

En person som inte arbetat ihop med Billborn – men som bevakat honom som journalist är Petter Kalnes, som arbetar på lokaltidningen Sarpsborg Arbeiderblad.

Han stötte aldrig på problem med tränaren och fick vid första kontakten ett sympatiskt intryck.

– Jag har haft mycket med honom att göra i Sarpsborg. Det har varit trevligt att lära känna honom och han har alltid ställt upp och svarat på frågor från oss på ett professionellt sätt, säger journalisten och fortsätter:

– Vi på tidningen har egentligen bara gott att säga om Billborn. Trots att det inte gått jättebra den här säsongen har han hanterat det bra.

LÄS MER:Stefan Billborn tar över IFK Göteborg

LÄS MER:Stefan Billborn är bäst – men det räcker inte

LÄS MER:Ola Larsson och Stefan Billborn om vänskapen med varandra

LÄS MER:Stefan Billborn och Joachim Björklunds planer för IFK Göteborg

LÄS MER:Oscar Wendt om blåvita tränarkarusellen: ”Är vad det är”

ANNONS