Sebastian Nanasi sista match i Malmö FF innan övergången spelades mot Sparta Prag i Champions League-kvalet.
Sebastian Nanasi sista match i Malmö FF innan övergången spelades mot Sparta Prag i Champions League-kvalet. Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG

Rekordövergången klar – Sebastian Nanasi lämnar Malmö FF för Strasbourg

Sebastian Nanasi lämnar Mamö FF. Franska Strasbourg köper loss stjärnan för 125 miljoner kronor – i allsvenskans största övergång någonsin.
Då jublar Kristianstads FC, som ser ut att bli skuldfria efter år av en ansträngd ekonomi.
– Det är en otroligt skön känsla, säger Sven Larsson, klubbchef, till Fotbollskanalen.

ANNONS
|

Den offensiva mittfältaren, av många sedd som allsvenskans bästa spelare, lämnar Malmö FF efter 94 spelade tävlingsmatcher. På dessa har Nanasi noterats för 26 mål och 21 assist samtidigt som han vunnit två SM-guld och en cuptitel.

Nu går äventyret vidare, vilket transfergurun Fabrizio Romano kunde berätta i onsdags samtidigt som MFF föll mot Sparta Prag i Champions League-kvalet. Ny klubbadress blir Strasbourg, som kom på 13:e plats i den franska högsta serien, Ligue 1, i fjol.

– Att komma till Malmö FF:s ungdomslag när jag var 16 år, för att ett par år senare få A-lagskontrakt i klubben jag följt sen jag var liten, var verkligen en dröm som gick i uppfyllelse. Sen att resan har varit både lite upp och ner tror jag nu i efterhand stärkt mig på många sätt, säger Nanasi till föreningens hemsida.

ANNONS

– Tiden och minnena från MFF kommer jag ha med mig hela livet.

En av flera exporter

Kristianstadsprodukten är en av flera unga talanger som lämnat Sverige för rekordstora summor det senaste året. Bland annat slog Hugo Larsson transferrekordet i fjol, när han såldes från Malmö FF till Frankfurt för 95 miljoner kronor, som kan stiga till 132 miljoner kronor.

Dessutom har Lukas Bergvall lämnat Djurgården för Tottenham i en affär som vid ett första skede var värd 113 miljoner kronor, som kan bli 220 miljoner kronor beroende på om klausuler i kontraktet uppfylls, enligt Expressen.

Tidigare i sommar genomförde också IFK Göteborg sin rekordförsäljning när Malick Yalcouye gick till Brighton, i en transfer värd 114 miljoner kronor inklusive bonusar, enligt Fabrizio Romano.

Men sett till den direkta övergångssumman är Sebastian Nanasi allsvenskans dyraste export någonsin. Det är det fler än Malmö FF som gläds över.

Lokal förening jublar – blir skuldfri

Kristianstads FC, där Nanasi fostrades tills han var 16 år, har nämligen rätt till sex procent av beloppet genom en vidareförsäljningsklausul och solidaritetsersättning, rapporterar Fotbollskanalen.

Klubben har brottats med ekonomiska problem de senaste åren och begärdes i konkurs av Skatteverket 2019. Då gick privatpersoner in och räddade föreningens existens, genom att köpa sig in i andelar av föreningen. Totalt såldes 40 andelar, för 50 000 kronor styck.

ANNONS

– När jag kom in i klubben under hösten 2019 fanns det en skuld på 6,7 miljoner kronor. Krisen blev uppenbar ett halvår tidigare och då stramade man åt och sa upp spelarkontrakt. Det enda sättet att rädda klubben var att privatpersoner lånade ut pengar som skulle gå till Skatteverket och dessa privatpersoner kan nu få tillbaka sina pengar – med ränta, säger Kristianstads FC:s Sven Larsson till Fotbollskanalen.

Privatpersonerna, som inte hade några garantier, fick därmed rätt till 70 procent av framtida försäljningstintäkter, vidareförsäljningsklausuler och solidaritetsersättningar.

Efter Nanasis rekordövergång räknar Sven Larsson med att klubben ska kunna betala av sina skulder – och samtidigt ha en slant över.

– Det är en otroligt skön känsla. Om man räknar på den summan som det skrivs om kommer KFC att bli skuldfritt och ha ungefär 700 000 kronor på banken och de orangea mecenaterna (privatpersonerna) kommer att bli glada och nöjda, säger Sven Larsson till sajten.

Klubbchefen spår även att det kan klirra till i kassan längre fram. I och med att Nanasi representerade Kristianstads FC från att man var 12 till att han fyllde 16 ska de få solidaritetsersättning även när Nanasi tar nästa steg i karriären.

ANNONS

– Jag har räknat ut att vi har rätt till ungefär en procent av en framtida övergångssumma. Lek då med tanken att han lyckas och säljs för en halv miljard, då blir det stora summor av det, säger Larsson till Fotbollskanalen.

Nästa vecka, på tisdag, avgörs vilka av Malmö FF och Sparta Prag som tar sig till Champions League. Skåningarna behöver vända ett 0–2-underläge på bortaplan för att nå europeisk fotbolls finrum.

LÄS MER:Malmös mardröm – självmål i playoff-mötet

LÄS MER:Dokument: Malick Yalcouyés resa i IFK Göteborg

LÄS MER:Början på en positiv spiral – eller ny besvikelse…

ANNONS