Så vill Utsikten bygga om truppen – inför höstspurten

Sex spelare har lämnat i sommar, däribland stjärnan Albin Skoglund.
Ingen har kommit in.
Innan transferfönstret stänger hoppas ett ekonomiskt pressat Utsiktens BK att man ändå ska ha stärkt upp truppen.
– Det är klart att vi måste ha in spelare, säger sportchef Ingemar Lundin.

ANNONS
|

Få det senaste om Utsiktens BK – så fort det händer

Missa inte en nyhet, reportage eller analys – följ Utsiktens BK och få en pushnotis direkt till din telefon så fort det händer något i Kiken.

Klicka här för att följa Utsiktens BK

Förra sommaren var det ett Utsiktens BK som gick på en enorm värvningsoffensiv inför den stundande slutspurten och tog in åtta nya spelare. Ett ”Kiken” som vid den tidpunkten hade ett järngrepp om det allsvenska avancemanget men som sedan, trots förstärkningarna, föll tillbaka och slutligen förlorade ett allsvenskt kval mot Brommapojkarna.

Den här sommaren har klubben agerat helt tvärtom.

Än så länge har inte en enda spelare hämtats in – samtidigt som sex har försvunnit.

– I fjol gjorde vi en satsning som vi alla i efterhand kom fram till att det blev för mycket. Vi lärde oss mycket av det och försöker att inte göra om samma misstag, säger tränare Bosko Orovic.

ANNONS

Sanningen är att det nog inte heller hade varit möjligt för Utsikten, som fortfarande har chans att haka på i racet om allsvensk uppflyttning, att göra om samma satsning – det här då ekonomin är hårt pressad. Både Bosko Orovic och sportchef Ingemar Lundin är öppna med att det delvis är kopplat till brist på ekonomiska muskler som gör att så många spelare har lämnat i sommar.

Fredrik Martinsson (Trelleborgs FF), Karl Landsten (Tvååker), Mark Gorgos (Norrby IF), Albin Skoglund (Valur) och Ronald Mukiibi (Ljungskile SK, lån) och Filip Trpcevski (BK Häcken, återvänt efter lån) har samtliga flyttat vidare.

Martinsson önskade man att behålla – men parterna kunde inte komma överens och avtalet bröts av spelaren, säger Ingemar Lundin.

– Han hade ett kontrakt som innebar att han fick en summa för att spela våren och en summa för att spela hösten. Båda parter hade rätt att bryta kontraktet och han ville bryta. Han klarade inte sig på de pengarna vi kunde erbjuda. Jag har full respekt för det.

Skyttekungen har återvänt till Häcken

– Sedan har vi Karl (Landsten) som inte varit nöjd med speltiden. Han bröt kontraktet och flyttade vidare till Tvååker. Gorgos likadant, han ville också spela mer. Men all respekt till killarna, de har skött sig exemplariskt och inte gnällt.

ANNONS

Häcken-lånet Filip Trpcevski inledde sejouren i Utsikten lysande och var ett tag med i superettans skytteligatopp, men under senvåren blev det allt mindre speltid och tidigare i somras återvände han till Hisingen.

– Det är nog så att Filip hade nog hade hoppats på mer speltid hos oss. Han gjorde det bra i början, sedan kanske han inte riktigt föll rätt in i det spelsystemet som vi har och det var väl det som gjorde att han fick begränsad speltid, säger Lundin.

Sommarens största tapp är givetvis anfallaren/offensiva mittfältaren Albin Skoglund som Utsikten sålde till isländska Valur för vad som i slutändan kan bli cirka en halv miljon kronor. Tränare Bosko Orovic gör ingen hemlighet av att det är en spelare som blir mycket svår att ersätta.

– Det är en jätteförlust för oss att tappa Albin, både spelaren och människan. Samtidigt är han så otroligt värd den här chansen och det är viktigt för oss att komma igång och börja kunna sälja spelare också, säger Orovic.

Hoppas ersätta sålda stjärnan

Har ni möjlighet att ersätta honom?

– Vi kommer söka för fullt efter en spelare som ersätter Albin. Sen är det en extremt svår spelare att ersätta. Hittills har vi inte hittat något som vi känner är rätt. Sedan måste vi hitta något som är, typ, gratis, låna in eller fixa på det sättet eller kolla med någon som är kontraktslös, det är där vi är med ekonomin, säger Orovic.

ANNONS

Ingemar Lundin menar att just en anfallsvärvning är högsta prioritet.

– Vi har tappat Filip och även Albin och Karl ... klart vi måste ha in en anfallare.

Allra helst skulle sportchefen och tränaren velat ta in en spelare i varje lagdel.

– Vi har ett skadeläge just nu på mittbackssidan som är jobbigt. Med både (Jesper) Brandt, Kevin (Rodeblad Lowe) och (Daniel) Hermansson (där de två sistnämnda tvingades kliva av med skador mot Trelleborg senast). Ser man till skadeläge så är mittback också högt prioriterat, säger Lundin.

Utöver skadeproblematiken i de bakre leden finns det dessutom risk att succéförsvararen Sebastian Lagerlund, 21, kan lämna. Mittbacken har gjort en strålande säsong hittills och omgärdas av flyttrykten. Enligt vad GP erfar är där ett flertal allsvenska klubbar som håller ögonen på försvararen och som har varit på plats och scoutat honom under våren. Även Sportbladet har tidigare rapporterat om ett stort intresse för Lagerlund, bland annat från superettan-konkurrenten Degerfors. Lagerlund har dock avtal även nästa år. Så Utsikten har möjlighet att säga nej till en flytt om man inte får så mycket betalt som önskat.

– Jag har inte fått någon konkret förfrågan om Lagerlund, sedan har vi hört att det finns ett stort intresse, och jag förväntar mig faktiskt att det kommer förfrågningar. Han har varit jättebra, säger Ingemar Lundin som påpekar att Utsikten behöver få bättre snurr på transferintäkterna än vad man har lyckats med tidigare.

ANNONS

Sportchefen slår fast: ”Måste värva”

– Det är jätteviktigt för oss att kunna bli en säljande klubb. Det är därför vi satsar mer på vår egen akademi nu. Man har skrattat mycket åt våra publiksiffror genom åren och det gör man väl fortfarande, men där har vi tyvärr inget intäktsben alls så som vår arenasituation är nu. Och ser man till många klubbar så handlar det väldigt mycket om att sälja spelare, fostra unga spelare. Det måste vi göra – och vill göra.

Lundin fortsätter:

– Vi byggde en trupp från början med mycket erfarenhet för att hänga kvar i superettan när vi gick upp (hösten 2021). Det klarade vi av. Därefter lyckades vi ännu bättre andra året men inte fullt ut (allsvenskt kval). Nu börjar vi kunna sätta oss mer som ett etablerat superettan-lag och då är det i den inriktningen vi kommer jobba efter tydligare.

På in-kontot ger Bosko Orovic en bild av att det är spelare som verkligen kan konkurrera om en plats i startelva som man önskar att få in.

– Vi söker spets, absolut.

– Men det får också gärna vara yngre utvecklingsbara spelare, som vi kan jobba med. Vi tittar mycket på lägre divisioner och i närområdet.

ANNONS

Och trots det prekära ekonomiska läget är Ingemar Lundin hoppfull om att Utsikten ska kunna landa ett par värvningar innan transferfönstret stänger i slutet av augusti.

– Det är klart att vi måste ha in spelare. Vi har gjort oss av med fem spelare plus att vi har lämnat tillbaka Filip till Häcken. Vi har tappat sex spelare och vi hade ingen extremt stor trupp innan dess. Nu har vi lyft upp två juniorer som ser bra ut, men vi behöver rekrytera. Däremot har vi som sagt en ekonomi som helt klart begränsar oss för vad vi kan göra ... Men det är klart att vi måste värva.

Matchguide: IK Oddevold–Utsiktens BK

Vad: Superettan, omgång 19

Var: Rimnersvallen, Uddevalla

När: Fredag, avspark 19.00

Tv/stream: Discovery+, Max, TV4 Play

Det gäller: Utsikten har efter två raka segrar mot Sandviken tappat fart och förlorat mot Sundsvall och Trelleborg och därmed tappat kontakt med toppen. Nu väntar ett Oddevold som har slitit med dålig form ett längre tag.

Läget i laget: Både Daniel Hermansson och Kevin Rodeblad Lowe klev av med skador mot Trelleborgs FF senast. Enligt klubbens officiella hemsida är där dock inga avbräck i truppen inför mötet med IK Oddevold.

LÄS MER:Albin Skoglund blir Utsiktens största försäljning någonsin

LÄS MER:Ny förlust för Utsikten – självkritiskt i halvtid: ”Katastrof”

LÄS MER:Utsikten tappade ledningen – efter mardrömsstarten

LÄS MER:Utsiktens midsommarhelg – 1592 kilometer för noll poäng

ANNONS