Soft hooligans är svenska landslagets tolfte spelare

I skuggan av bengaler och bråk är Soft hooligans allt som risksupportrar inte är. GP tog rygg på svenska landslagets tolfte spelare när Sverige lirade EM-kval mot England på ett utsålt Gamla Ullevi.

ANNONS
|

Ska du hitta supportergruppen Soft hooligans är det ganska lätt. Du behöver bara hålla utkik efter en skara gulklädda människor. Uteserveringen på Werners Bistro är full av den gula färgen som lyser upp en annars grå och regnig eftermiddag. Det är här supportergruppen Soft hooligans har bestämt att de ska mötas upp innan matchen. Fotbollssupportrarna kommer från olika platser i Sverige och har rest till Göteborg för fotbollsfesten.

Sverige ska möta England i en direkt avgörande EM-kvalmatch framför slutsålda läktare på Gamla Ullevi. Vinst innebär direktkvalificering till EM 2025, oavgjort eller förlust betyder att Sverige får kvala.

Landslaget har sedan tidigare missat att ta sig till OS 2024, för första gången någonsin på damsidan.

ANNONS

Elvira Sandegård och Ebba Nergård sitter med ett gäng kompisar i soffan. De identifierar sig alla som Soft hooligans och ser det som helt självklart att vara på plats för att heja fram laget. De har åkt på flera turneringar tillsammans i såväl Frankrike som England.

– Vi planerar vår semester varje sommar efter var de spelar och när de spelar, säger Ebba Nergård.

Stort spann av supportrar

Hannes Josephsson är på plats med sina föräldrar. Han är taggad på match och hoppas på att få se sin favoritspelare Rosa Kafaji. Han fyllde sju år dagen innan och när en av supportrarna får höra det, stämmer hela restaurangen upp i en spontan födelsedagssång.

Sven-Åke Svensson har, med mycket hjälp från mamma Kerstin Svensson, sytt flaggor inför stormötet. Hela 15 stycken har sytts ihop i köket hemma i Jönköping och tanken är att de delas ut i klacken under matchen. Kerstin Svensson blir 89 år i år, men har fortfarande sömnadskunskaperna färska i minnet.

– Hon ställer upp på allt. Även om jag var på jobbet så satt hon hemma och sydde, berättar Sven-Åke.

Sven-Åke Svensson och Kerstin Svensson bland flaggorna i köket. Foto: Privat
Sven-Åke Svensson och Kerstin Svensson bland flaggorna i köket. Foto: Privat

Bilden från sy-kvällen har fått uppskattande kommentarer i Facebookgruppen också, som är den virtuella samlingsplatsen för supportrarna. Där organiseras event inför matcherna, både på hemmaplan och utomlands – och fans hjälper även varandra med biljetter. En och annan sångtext för klacken delas också ut. Sven-Åke Svensson understryker hur viktiga dessa utbyten är.

ANNONS

– Det blir ett community i sociala medier, man peppar varandra. Jag slänger in ett inlägg, föreslår nån liten ny startelva, får igång diskussionerna.

Det är inte bara supportrar som är aktiva i gruppen. Landslagsikonen Hedvig Lindahl, som har 189 landskamper i sin karriär, bidrar med uppmuntrande ord inför stormötet:

Heja er på läktaren! Tror ni verkligen kan bli avgörande ikväll. Hjälp tjejerna hela vägen med er positiva energi, som ni alltid gör. Tack för att ni bidrar till en underbar upplevelse av svensk fotboll”, skriver Hedvig Lindahl i Soft hooligans-gruppen.

”Folk blev provocerade av att vi fortsatte heja”

Marschen till arenan börjar utanför Werners Bistro och Maria Olofsson är ansvarig för att hålla takten längst fram i ledet. Hon har spelat trummor som liten, men hade aldrig tänkt tanken att hon skulle leda en klack innan hon blev involverad med Soft hooligans. Numera är det en familjeaffär, då även storasyster Caroline Olofsson engagerar sig och är en av dem som sköter megafonen.

– Jag har alltid kollat på sport när jag vuxit upp och när capo blir tyst, då kliar det i mig. Jag tycker det är jättekul att sjunga hela matchen. Det känns så himla mäktigt att jag kan styra det.

Den begagnade trumman har de fått från svenska fotbollsförbundet.

ANNONS

– De tyckte att det vore mäktigt om vi hade vår egen. Det är ju för spelarna vi gör det, och för förbundet generellt, att skapa en superhärlig stämning.

Dock är originaltrumman inte närvarande på matchen mot England. Kajsa Aronsson, en annan Soft hooligans-medlem, körde ned trumman med bil till Dijon inför mötet med Frankrike och den är fortfarande på genomresa i Europa. En ersättare har fått lånats in.

Caroline Olofsson med megafon.
Caroline Olofsson med megafon. Bild: Barzan Dello

Trumman var uppskattad bland de franska supportrarna på plats, något som Maria Olofsson påpekar inte alltid har gått hem hos motståndarsupportrarna. Just semifinalmatchen mot England i EM 2022 var ett sådant exempel.

– Hätsk stämning är ju att ta i, men folk blev provocerade av att vi fortsatte heja trots att vi låg under. I Frankrike var motståndarna superpeppade och försökte komma på sina egna texter till våra ramsor för att kunna heja på sitt lag.

Sverige och England är två nationer som har mötts ett antal gånger. Historiska möten inkluderar EM 1984, där Sverige vann över två matcher, samt semifinalen i EM 2022 där England vann med hela 4-0 på deras väg till guldet.

Ett nyanserat supporterskap

Bussar och bilar tutar uppmuntrande på det blågula tåget som ringlar sig utmed gångvägen. Förbipasserande människor stannar upp med ett leende för att filma. Sångerna är så lätta och medryckande att ett antal åskådare blir övertalade att ansluta längs med vägen.

ANNONS

Per-Arne Svensson viftar med sin uppblåsbara banan. Det är rekvisita som han köpte i Sheffield inför EM och som har fått följa med för att liva upp på matcher sedan dess. Den är ju gul – och den får man ju ta med sig in på arenan, resonerar Per-Arne Svensson.

– Min dröm är att alla i klacken har en!

Per-Arne Svensson på väg mot arenan.
Per-Arne Svensson på väg mot arenan. Bild: Barzan Dello

När tåget av människor börjar närma sig Gamla Ullevi reflekterar Sven-Åke Svensson över att det kan vara den bästa supportermarschen de har haft hittills.

– Det är klart, den supportermarsch efter vad som hände i Belgien var väldigt speciell.

Skjutningen i Belgien, där två svenskar avled, skedde i samband med en svensk herrlandskamp i oktober 2023.

– Vi bestämde oss för att köra en helt tyst marsch den gången – och sen körde vi fullt ös på arenan i stället.

Väl framme vid arenan sprids supportrarna ut igen. Sångerna och trummandet kommer att fortsätta, de ska bara hitta sina platser innan det är dags för avspark.

När spelarna kommer ut på planen möts de av en vägg av ljud. 16 789 supportrar är på plats, vilket är publikrekord för en damfotbollslandskamp på Gamla Ullevi. Supportrarna ser till att de inte bara ska synas, utan även göra sig hörda.

ANNONS

Det viftas med flaggor och en banan. Energin från klacken, pådriven av trumman och sången, är outtröttlig. Det går knappt att dra blicken från den gula massan och den går definitivt inte att ignorera.

Matchen?

Ja, den slutar 0–0 – trots bra inhopp av supportrarnas favorit Rosa Kafaji. Det innebär att Soft hooligans får åka vidare i höst.

Då väntar play off mot EM.

LÄS MER:Sverige kryssade i ödesmatchen – England vidare till EM

LÄS MER:Rosa Kafajis ånger efter EM-kvalet: ”Det lönade sig inte”

ANNONS