Spelet bakom rekordaffären – så sålde IFK Göteborg Malick Yalcouyé

Malick Yalcouyé, 18, är en av de mäktigaste försäljningarna i allsvenskans historia.
Nu berättar Ola Larsson hur klubben lyckades ro hem affären.
– Det är väldigt få affärer som varit på den här nivån, säger IFK Göteborgs tekniske direktör till GP.

ANNONS
|

Sent under fredagskvällen blev övergången som alla visste om och som alla bara gick och väntade på officiell.

Malick Yalcouyé till Brighton är nu ett faktum – och det 18-årige stjärnskottet blev en stor rekordaffär för IFK Göteborg.

Klubbens tekniske direktör Ola Larsson:

– Det är enormt roligt. Samtidigt har han satt bra avtryck i klubben både som spelare och som person. Det är många som tycker om honom. Nu passerar jag receptionen här på Kamratgården ... vi har en skärm där ett reportage om honom rullar. Han är fortfarande närvarande på så sätt, säger han och fortsätter:

– Men med allt annat i förhållande till hur vi gjort affären tillsammans, hur vi jobbat så bra ihop alla från styrelsen, klubbledning, sporten och agentur. Det har varit ett väldigt fint samarbete. Allt det är bara positivt.

ANNONS
Ola Larsson, teknisk direktör i IFK Göteborg, berättar om rekordförsäljningen.
Ola Larsson, teknisk direktör i IFK Göteborg, berättar om rekordförsäljningen. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Så ska pengarna användas

IFK Göteborg gjorde sin tidigare rekordförsäljning för fem år sen när Benjamin Nygren såldes till Genk för omkring 50 miljoner kronor.

Ola Larsson kan inte gå in på hur mycket Yalcouyé såldes för, men bekräftar att summan var rejält mycket högre än det tidigare rekordet.

– Vi är väldigt nöjda med summan. Det är en affär av en väldigt stor dignitet i svensk kontext, säger Larsson och fortsätter:

– För Brighton är det mycket pengar, men samtidigt en vanlig transfer. I svensk kontext finns det ... du kan inte ens ... nä, alltså liknande affärer kan du räkna på din ena hand, verkligen. Det är väldigt få som har varit på den här nivån.

Hur är det att läsa om alla spekulationer?

– Jag tycker det är kul, men det är roligare när det spekuleras mer rätt än fel. Att tro att vi till exempel skulle ha gjort en affär där ASEC Mimosas skulle få 50 procent, det är oseriöst att spekulera så. Det klassar jag som en oseriös spekulation.

Vad ska ni göra med pengarna?

– Det är en ordförande eller vd-fråga. En Håkan eller Berkling-fråga. Men att vi ska investera i spelartruppen, det är en självklarhet.

ANNONS

Vad innebär en rekordförsäljning, förutom det, för klubben?

– Vi har ett gäng supportrar som har ett enormt tålamod för klubben. Det man vill göra är att betala tillbaka. Det här är ett sätt att ingjuta hopp och tro. Dels på oss som organisation, men också för en positiv framtid.

Så arbetade IFK Göteborg under våren

Ola Larsson berättar att kontakten med Brighton började för ”ganska längesen”.

Ända sen Malick kom till klubben inför säsongen har intresset varit enormt och Blåvitt har under resans gång behövt sålla bort ett 30-tal klubbar.

Klubben insåg snabbt att det skyhöga intresset var något utöver det vanliga.

– Det är väldigt få personer i Sverige som har varit med om en affär på samma nivå. Det handlar om en eller två andra personer du kan prata med som har varit uppe i de här nivåerna. Det första vi gjorde var därför att prata med personer som har gjort liknande affärer, för att titta på strategier och hur man ska tänka, säger den tekniske direktören.

Malick Yalcouyé.
Malick Yalcouyé. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Vilka personer syftar du på?

– Personer i Sverige som har varit med om den här typen av affärer innan.

För utomstående är det svårt att inte tänka på Lucas Bergvall, som så nyligen som för bara några månader sedan såldes i en stor affär från Djurgården till Tottenham.

ANNONS

– Det är en sån affär där det fanns många bra personer inblandade. Det är absolut en sån. En annan skulle kunna vara Hugo Larsson. En tredje skulle kunna vara Alexander Isak, säger Larsson.

Planen: ”Vill kopiera det här”

Han återvänder till processen som IFK Göteborg jobbat med under året.

– Efter att ha kollat över strategier bestämde vi oss för en process och följde den under hela våren. Det var väldigt bra och skapade en enhet internt. Sen destinerade vi ner alla intressenter till tre eller fyra slutkandidater – och sen gick vi för Brighton som vi slutförhandlade med. Man kan vara överens, men sen är det alltid den sista lilla grejen som ska puttas över. Därför åkte vi en hel delegation till Brighton också, för att göra klart allt på plats. Det kan vara bra att titta varandra i ögonen och komma nära de du slutförhandlar med.

– Vi hade ett fyra timmars långt samtal med hela deras ledning där det var fritt att ställa frågor om struktur och organisation, allt sånt där. Då kunde vi också se över vår strategi i förhållande till dem. Det gjorde vi, och det gjorde att vi känner oss trygga i vårt arbetssätt och sättet vi ska fortsätta driva den här klubben på.

ANNONS

Det är ett arbetssätt som Ola Larsson vill kopiera. Han hoppas att det ska kunna mynna ut i fler stora försäljningar.

– Det har varit enormt roligt. Men det jag är mest intresserad av är: Hur ska vi göra liknande affärer? Processen som vi jobbat med hela tiden är det viktigaste, säger han och fortsätter:

– Om vi vet vad vi gjort kan vi göra det igen. Jag vill göra det här fler gånger och är intresserad av att kopiera det.

LÄS MER:Dokument: Malick Yalcouyés resa i IFK Göteborg

LÄS MER:Blåvitt säljer Malick Yalcouyé – i en rekordaffär

LÄS MER:Malick Yalcouyé tokhyllas av spelarna i IFK Göteborg

LÄS MER:Början på en positiv spiral – eller ny besvikelse…

ANNONS