Statyn av Marcelo Gallardo väcker uppmärksamhet

River Plates tidigare tränare Marcelo Gallardo hedrades med en staty.
När den avtäcktes var det en och annan som höjde på ögonbrynen.
– Han sa åt mig att överdriva den delen, säger skulptören till La Nación.

ANNONS
|

Som spelare gjorde han 13 mål på 44 landskamper för Argentinas landslag – men frågan är om han inte är ännu mer uppskattad som tränare?

2014 tog han över storlaget River Plate, 2022 lämnade han efter att ha lett klubben till hela 14 titlar. För sina insatser för klubben, som han också spelade för under tre vändor, har han nu hedrats med en staty.

Statyn står utanför lagets hemmaarena och avtäcktes i dagarna. Snabbt väckte det åtta meter höga verket starka reaktioner – på grunda av en detalj i de nedre regionerna.

Gallardos paket är nämligen minst sagt iögonfallande.

ANNONS

Andra kända exempel

Någonting som skulptören Mercedes Savall förklarar för La Nación.

– Paketet är något som Trillo (Carlos Trillo som ligger bakom projektet) bad mig om specifikt. Han sa åt mig att överdriva den delen och jag förstod att det handlar om en gest gentemot fansen, säger hon.

Att statyer över idrottspersoner väcker uppmärksamhet är ingen ny företeelse. Cristiano Ronaldos på flygplatsen på Madeira har skrattats ut, den över Zlatan Ibrahimovic i Malmö fick plockas ned – och en trävariant av Erling Haaland i norska Bryne stals.

Savall är medveten om att det är svårt att göra alla nöjda, hon tar också reaktionerna med ro.

– Det är inte sexuellt. Det har att göra med andra saker, som till exempel vitalitet. Fansen förstår det, säger hon i radioprogrammet De Acá en Más.

LÄS MER:Nya statyförslaget vid Ullevi: Bebben, Agne och Karl-Alfred

LÄS MER:Attack mot Zlatan-statyn – skrevs rasistiskt klotter

LÄS MER:Erling Haalands staty spårlöst försvunnen: ”Inte så fin”

ANNONS