Svennis önskan: VAR i allsvenskan

I Sven-Göran Erikssons nya självbiografi, som släpps efter hans död, är tränarlegendaren kritisk mot 51-procentregeln och förespråkar VAR i allsvenskan.
”Där finns anledningen till att allsvenskan är så jädra dålig. Och den blir bara sämre och sämre”, skriver Svennis i boken enligt Sportbladet.

ANNONS
|

Tränarlegendaren Sven-Göran Erikssons självbiografi ”En underbar resa” kommer nu ut, mindre än två veckor efter att han begravdes.

I boken finns kapitlet ”Den moderna fotbollen” och där finns starka åsikter kring fotbollens utveckling, inte minst i Sverige.

”I Sverige finns bland supportrar och många journalister en utbredd idé om att man ska vara mot det som de benämner ”den moderna fotbollen”. För mig låter det vanvettigt. Som det är nu hänger svensk fotboll inte med i utvecklingen och vi kommer att halka efter mer och mer, om vi går på tvärs mot hur resten av världen resonerar”, skriver Svennis i boken enligt Sportbladet.

ANNONS

Han tar upp frågan om videogranskningssystemet VAR. I Sverige är en majoritet av elitklubbarna emot ett införande av VAR men i Europa har de flesta stora ligorna infört det. Svennis medger att det finns negativa sidor med systemet men menar att de positiva är övervägande.

”Motståndarna till VAR är romantiker och nostalgiker. Det är så jag ser på saken. Sedan kommer det aldrig att bli en hundraprocentig rättvisa, felaktiga utvisningar och andra domslut kommer alltid att påverka matcherna. Men VAR kommer att utvecklas och bara bli bättre och bättre”.

Ville se slopad 51-procentsregel

Svennis var inte bara kritisk till det svenska VAR-motståndet utan också till 51-procentsregeln som finns i Sverige och innebär att privata investerare maximalt får äga 49 procent av en klubb. Han menar att mer ekonomiska resurser skulle gör att svenska klubbar fick behålla fler talanger längre och att det skulle höja nivån på allsvenskan och leda till att fler spelare i ligan tas ut i landslag.

”Så länge det är på det här viset kommer ingen stor sponsor att vilja satsa några pengar. De får ju inte vara med och bestämma. Där finns anledningen till att allsvenskan är så jädra dålig. Och den blir bara sämre och sämre”, skriver Svennis i boken enligt Sportbladet.

ANNONS

Självbiografin är skriven tillsammans med Bengt Berg och släpptes på måndagen.

Sven-Göran Eriksson dog efter en tids sjukdom den 26 augusti, 76 år gammal.

LÄS MER:Glenn Strömbergs känslosamma hyllning efter Svennis begravning

LÄS MER:"Svennis" önskan nekas – där sprids askan

LÄS MER:Svennis sista krönika: ”Livet ska alltid, alltid firas”

ANNONS