Trenden i EM: den tejpade handleden

Trender kommer och går inom toppfotbollen.
Under EM har en särskild stuckit ut: den tejpade handleden.
– Det är väl för att det ser fräckt ut, säger Elfsborgs Sebastian Holmén som själv är skyldig.

ANNONS
|

Kylian Mbappé, Cristiano Ronaldo och Antonio Rüdiger har alla en sak gemensamt, förutom att de är stora fotbollsstjärnor: de har tejpat ena handleden. Trender har funnits i fotbollen i alla tider, som plåster på näsan, uppklippta strumpor och hårband. Men det här mästerskapets trend är på väg att bli den vita tejpen, som med fördel sätts över vänsterhanden.

Frågan är varför de gör det. Är alla handledsskadade?

Tveksamt.

”Hade känts tomt utan”

Här på hemmaplan har Elfsborg två mittbackar som båda ägnar sig åt handledstejpande inför matcherna. För Gustav Henriksson började det faktiskt med en handledsskada och övergick i vidskeplighet.

– Det var när jag spelade i Österrike (i Wolfsberger). Jag hade ont i handleden och tejpade, och så gick det skitbra. Vi vann borta mot topplaget Sturm Graz och vi höll nollan. Skön seger, skön bonus. Det var väl det som gjorde att allting kändes bra.

ANNONS

– Nu hade det känts tomt utan faktiskt. Varför andra har det vet jag inte, de tycker väl det är snyggt. Men det skiter jag fullständigt i, säger Henriksson.

Började med fraktur i tummen för Holmén

Mittbackskollegan Sebastian Holmén flinar när han får frågan om tejpen.

– Jag vet inte varför andra har det, jag kan bara tala för mig själv. Jag skadade tummen två gånger i Nederländerna (spelade för Willem II) och spelade med tejp runt handen. Sen har det blivit att jag fortsatt att tejpa den handleden. Det är en av få sådana grejer jag håller på med, som jag gärna gör.

Det var inte så att du gjorde mål och fortsatte med det?

– Nej, det är bara känslan av att ha den där.

Varför tror du andra har det?

– Jag vet inte, de tycker väl det ser fräckt ut antagligen. Det är ju inget som kommer skydda dig.

Elfsborgs sjukgymnast Tania Nilsson säger att den tejpade handleden inte har blivit en snackis bland hennes kollegor.

– Hehe, nej. Våra spelare har det för att stötta upp handleden lite, för att man inte gärna vill vinkla upp hela handen i gräset när man ramlar. Andra har det nog för att det ser lite fräsigt ut. Man blir nog lite van vid att ha det där stödet, säger hon.

ANNONS

Andra trender inom fotbollen:

Bild: JOHN SIBLEY

Uppklippta strumpor

Har du kollat på fotboll senaste åren har du säkert sett dem, de uppklippta strumporna.

Det har bland annat uppmärksammats när Englands landslagsman Kyle Walker spelade med hål i strumporna 2018 och när Robin Quaison gjorde samma sak i en landskamp 2021.

Quaison gav samma förklaring som Walker och de flesta andra spelarna med uppklippta strumpor gjort:

– Våra strumpor är väldigt tajta. Och när de är så tajta så får jag ofta kramp. Därför gör jag hål så det får andas lite, sa han till Sportbladet.
Bild: ALEX MORTON

Arsenals klet på tröjorna

Vid millennieskiftet var det en trend, som framförallt syntes i Arsenal, att kleta in Vicks VapoRub, en salva med mentol, på tröjorna, strax under hakan.

VapoRub skulle rensa näsgångarna och lindra förkylningssymptom. Den som blev ansiktet utåt för salvan på tröjan var Patrick Vieira, som spelade i Arsenal mellan 1996 och 2005. I och med hans uttåg ur den internationella fotboll försvann trenden helt.
Bild: TT

Tejpade näsor

I slutet av 1990-talet var det inte helt ovanligt att spelare hade en tejp över näsan. Under EM 1996 hade bland annat Portugals João Pinto tejpad näsa.

Poängen var att den elastiska tejpen skulle hjälpa spelarna att få in mer luft i näsan. Men hur bra det faktiskt hjälpte är omtvistat och nu är trenden helt borta.
Bild: Tomas Oneborg / TT

Fotbollströjorna – tajta eller luftiga

Det har nog inte undgått någon som följt fotbollen länge hur modet på fotbollströjorna förändrats genom åren. På 1990-talet skulle tröjorna fladdra som tält runt spelarna och några år senare satt de slimmade mot spelarnas kroppar. Nu är vi väl någonstans däremellan.

LÄS MER:Det här duger sannerligen inte, TV4

LÄS MER:Deschamps hoppas på maskklädd Mbappé

LÄS MER:TV4 ber om ursäkt efter profilens ord

ANNONS