Uppgifter: Hossein Mahini gripen i Iran

Hossein Mahini uppges ha gripits i sitt hem.
Den iranske förre landslagsstjärnan visade sitt stöd för protesterna i landet.

ANNONS
|

Det pågår kraftiga protester mitt regimen i Iran, sedan 22-åriga Mahsa Amini dött under oklara omständigheter efter att hon tidigare under månaden gripits av den iranska moralpolisen för att inte ha burit sin slöja korrekt.

Landets största fotbollsstjärna, Bayer Leverkusenspelaren Sardar Azmoun, skrev i veckan ett långt inlägg om situationen i landet på Instagram. Också legendaren Ali Karimi har blivit en stor frontfigur för regimkritiken.

För många som står upp mot regimen har det gått illa.

Såväl musikern Mona Borzouei som sångaren Shervin Hajipour uppges vara några av de som gripits eller försvunnit under mystiska omständigheter.

Nu rapporterar flera lokala medier, bland annat Iran International, att fotbollsspelaren Hossein Mahini gripits i sitt hem under torsdagen. Polisen ska ha beslagtagit hans mobil och dator – allt för att han visat sitt stöd till protesterna.

ANNONS

Vill att Iran utesluts från VM

Mahini, som gjort 23 landskamper för Irans landslag, ska ha skrivit flera inlägg om Mahsa Amini på sin Twitter innan han greps.

”Materialet som Mahini publicerade var ett exempel på försök att främja oreda och kaos i landet och var inte på något sätt överensstämmande med fakta”, skriver den iranska nyhetsbyrån IRNA enligt Jerusalem Post.

Fotboll i Iran är inte en välkomnande värld för kvinnor. De får inte lov att gå på matcher – journalister som ifrågasatt detta har gripits.

Nu höjer därför den iranska kvinnorättsorganisationen Open Stadiums rösten för att Iran ska uteslutas från vinterns VM.

”Varför skulle Fifa ge den iranska staten och dess representanter en global arena, när den inte bara vägrar att respektera grundläggande mänskliga rättigheter, utan just nu torterar och dödar sitt eget folk?”, skriver Open Stadiums i ett öppet brev.

LÄS MER:Kvinnorättsorganisation: Uteslut Iran från VM

LÄS MER:Amnesty uppmanar världen att ingripa mot Iran

LÄS MER:Flera gripna efter Irandemonstration i Oslo

ANNONS