Fullsatt Heden när Brommapojkarna och Right to Dream möttes

Det var inte många stolar lediga när Brommapojkarna mötte Right to Dream från Ghana. Dagens stora toppmatch levde upp till förväntningarna med mål, jubel och drama.
– Det är så fint med fotbollen som samlar alla dessa människor, säger Ami Diomade, som höll på Right to Dream.

|

Några få minuter innan startsignalen låg en förväntansfull stämning runt SKF arena på Heden. På planen stod P17-lagen Brommapojkarna från Sverige och på andra sidan, Right to Dream från Ghana. Två topplag i Gothia cup som är kända för sina talangakademier.

Läktarna var fullsatta och trots att det knappt fanns någon plats försökte unga tonåringar ta sig in. Bara för att fastna i trapporna utanför läkaren.

Och starten gjorde ingen som ville se mål besviken. Det dröjde bara någon minut innan laget från Ghana gjorde 0–1 och det var tydligt att Brommapojkarna var pressade. Av Right to Dream men kanske också av helheten.

En av åskådarna på läktaren var Mohamed Sanyre. Trots att det är första matchen i årets mästerskap är det inte första gången han ser laget.

– Jag missade dem förra året men jag har sett dem förut. De spelar bra fotboll som man inte spelar i Sverige, säger han och syftade på både tempot och presspelet.

Vändningen

Right to Dream pressade Brommapojkarna högt upp i plan och kanske var det därför en kontring från stockholmslaget skulle vända matchen helt. Genom ett säkert placerat skott i bortre burgaveln var matchen kvitterad och innan halvtid lyckades Brommapojkarna göra både 2–1 och 3–1.

Under halvtid kunde elvaåriga Stellan Jälevik som tagit en av platserna längst fram på läktaren konstatera att pendeln svängt.

– De har tappat det helt sen i början, säger han och fortsätter.

– Jag hejar på Right to Dream, jag skulle aldrig heja på ett stockholmslag. Det är rätt coolt ändå med Gothia att vi har ett lag som kommer hela vägen från Ghana och de möter ett lag som kommit hit med tåget.

Stellan Jälevik och pappan Måns Jälevik. Stellan, ett inbitet fan av blåvitt, skulle aldrig hålla på Brommapojkarna. Bild: Olof Ohlsson

Rött kort

Domaren blåste igång andra halvlek och bara några få minuter senare springer en spelare från Right to Dream i djupled, ensam mot Brommapojkarnas målvakt. En kollision mellan spelarna var oundviklig men frågan var vem som skulle hinna först på bollen. Läktaren höll andan när anfallaren petade bollen åt sidan från målvakten och blev fälld. Det röda kortet var odiskutabelt.

Ami Diomade och Kadi Kone höll på Right to Dream.
Ami Diomade och Kadi Kone höll på Right to Dream. Bild: Olof Ohlsson

Kadi Kone och Ami Diomade är båda från Göteborg och likt de andra som GP pratat med så hejar de på Right to Dream.

– Vi såg de förra året och nu vill vi se vilka framsteg de gjort sedan dess, säger Kadi Kone.

De båda håller främst på lag från Elfenbenskusten och Kadi Kone har en av landets klassiska orangea tröjor på sig.

– Det är så fint med fotbollen som samlar alla dessa människor, säger Ami Diomade och ser ut över publikhavet.

Dramatisk avslutning

Med fem minuter kvar reducerade Right to Dream och de sista minuterna av matchen blev därmed en riktig nagelbitare. Brommapojkarna lyckades dock hålla undan och vann matchen med 3–2. Stora delar av publiken jublade och på några minuter byttes publiken ut mot de som ville se nästa match.