Glenn Strömberg om sin unika EM-stil: "Skönt att få ut egna känslor ”

”Uueeööaaa!!”
SVT:s Glenn Strömberg har vrålat sig genom flera mästerskap.
Något som var långt ifrån givet till en början.
– ”Prata inte för mycket nu, Glenn” fick jag höra, säger han.

ANNONS
|

Glenn Strömberg har just kommit hem till Italien från Tyskland när GP når honom. Tillsammans med Chris Härenstam har han följt fotbolls-EM för SVT:s räkning i en månads tid.

– Man går på en bra fotbollsmatch, sen åker man bil några timmar och pratar gamla och nya minnen. Så det finns de som har det mycket värre, säger Glenn Strömberg.

Hans 13:e mästerskapssommar som expertkommentator är över. TV4 sänder finalen.

– Jag tycker att Spanien har visat mer än vad England har gjort, men det är enormt svårt att sia. England har haft det där lilla flytet väldigt länge men måste jag välja ett lag säger jag att Spanien vinner.

ANNONS

EM 1996 var Strömbergs mästerskapsdebut som expertkommentar. Göteborgaren blev då tillsagd av SVT:s ledning att inte låta mer än nödvändigt.

– “Prata inte för mycket nu Glenn” fick jag höra. Inte in och gapa om det inte hänt något.

En pinfärsk expert satt därför nästan helt tyst i matchen om det inte fanns något nytt att kommentera. Efter en stund knuffade kommentatorskollegan Arne Hegerfors honom i sidan. Arne pekade på sin handskrivna lapp.

– Där stod det: “Stockholm säger att du måste säga något. Folk tror du har gått”.

Därför började Glenn låta mer

Strömberg blev mer bekväm i bisittarrollen och fick fortsatt förtroende på tv-kanalen. Med tiden märkte han hur kommentatorer från andra länder hade ett litet mer energiskt tillvägagångssätt när de följde matcherna.

– Herregud, kan jag verkligen sitta tyst så här utan att säga någonting, tänkte jag. De var uppe i falsett var 30:e sekund, berättar Strömberg.

I takt med att medielandskapet förändrades vågade Glenn ta ut svängarna mer.

– När man håller på med en spännande match så vet jag själv som tidigare spelare hur nervigt det kan vara för de på planen. Hur de eventuellt tänker och hur de eventuellt känner.

Glenn varvar upp.

– Och så gör den spelaren som varit dålig i matchen det där misstaget! Eller så gör han som varit så bra det där målet! Han sätter den! Jag känner det i mig!

ANNONS
Glenn Strömberg och Arne Hegerfors när det begav sig.
Glenn Strömberg och Arne Hegerfors när det begav sig. Bild: Foto: Bildbyrån

Han menar att det är den riktigt versionen av han själv som hörs nu.

– Jag fick hålla igen med det de första tio åren. Nu är det skönt att jag kan få ut egna känslor under matchen. Det är inte det som är det viktiga, det är det fotbollsmässiga, men det är väl positivt om folk tycker det är kul att lyssna på.

Till en början var han dock rädd att den mer ”skrikiga” Glenn inte skulle uppskattas av svenska folket.

– Herrejävlar, det blir nog ett jävla liv, tänkte jag.

Glenn Strömberg har varit SVT:s försteexpert i nästan 20 års tid. När Aftonbladets Marcus Leifby betygsatte Strömbergs EM-insats i rutan för någon vecka sedan landade det på högsta betyg.

– Nu har jag varit med så länge så jag tar det inte så allvarligt. Jag märker väl mer vad arbetsgivare och folk jag möter på gator och torg tycker om en. De flesta brukar vara ganska nöjda med mig – då är jag också nöjd.

Under VM i Qatar meddelade Strömberg att han inte längre skulle jobba för SVT, eftersom Viaplay, vilka han har kontrakt med, hade förvärvat rättigheterna till Sveriges kvalmatcher. Inför EM-2024 kom dock parterna överens om en utlåning till Sveriges television.

ANNONS

Nu hoppas kommentatorn att tv-bolagen fortsatt kan samarbeta med varandra när SVT sänder fotbolls-VM 2026.

– Det har ju varit positivt så här långt. Jag hoppas på en fortsättning, säger Strömberg.

LÄS MER:Så bra har tv-profilerna varit under fotbolls-EM

LÄS MER:Spanien till EM-final – 16-åringen historisk

LÄS MER:Glenn Strömberg slutar på SVT – efter 26 år

ANNONS