Glenn Strömbergs skomärke stoppas nu av Patent- och registreringsverket.
Glenn Strömbergs skomärke stoppas nu av Patent- och registreringsverket. Bild: JESPER ZERMAN

Glenn Strömbergs skomärke stoppas

Glenn Strömbergs skovarumärke "Strömberg – shoe collection" stoppas av Patent- och registreringsverket.
Detta efter att det brittiska bolaget International Leisure Brands ansett att det kan förväxlas med deras varumärke ”Stromberg”.

ANNONS
|

Tillsammans med Scorett har fotbollslegendaren Glenn Strömberg tagit fram en skokollektion under namnet "Strömberg – shoe collection". Enligt Scoretts hemsida är kollektionen av högsta kvalitet och beskrivs enligt följande:

"Med en förkärlek för italiensk elegans, sportiga herrskor och dressade skor i klassisk design bjuder kollektionen Strömberg på ett herrmode med maskulin självsäkerhet.”

Men namnet på varumärket har fått det brittiska bolaget International Leisure Brands att reagera. De har sedan tidigare varumärket EU-varumärket "Stromberg" registrerat i samma varuklass.

Kan förväxlas med Stromberg

Nu har Patent- och registreringsverket meddelat att de häver registreringen av varumärket ”STRÖMBERG – shoe collection” då de anser att märkena kan förväxlas, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

ANNONS

De bedömer att märkena avser varor av samma slag och att de är visuellt, fonetiskt och begreppsmässigt lika.

”Det äldre märket STROMBERG ingår som inledande del i det yngre märket förutom fjärde bokstaven som är ett Ö i stället för ett O.”, skriver de i bedömningen.

– När vi häver så tar vi bort registreringen, så att man inte får ensamrätt till att använda kännetecknet, säger Martin Ingesson, avdelningsjurist på Patent- och registreringsverket.

Vad händer om Glenn Strömberg använder varumärket fortsatt?

– Om man använder någon annans varumärke eller ett förväxlingsbart sådant utan tillstånd kan det innebära att man begår ett varumärkesintrång. Då kan man bli skyldig att betala ersättning eller skadestånd. Det finns också böter och fängelse i straffskalan, men det hör till ovanligheterna att just de påföljderna blir aktuella.

Frågan om varumärkesintrång begåtts avgörs däremot inte av Patent- och registreringsverket, utan det är frågor som handläggs av Patent- och marknadsdomstolen eller polisen.

Glenn Strömberg har inte bemött invändningen från International Leisure Brands. Beslutet kan överklagas till Patent- och marknadsdomstolen.

GP söker Glenn Strömberg.

LÄS MER:Glenn Strömberg om sin unika EM-stil: "Skönt att få ut egna känslor ”

LÄS MER:Så bra har tv-profilerna varit under fotbolls-EM

LÄS MER:Viaplays Niklas Holmgren om livet som kommentator – och beslutet att bli nykter

ANNONS