Spelarna fick en hälsning från Sveriges herrar i U20-landslaget under Nordiska Mästerskapen.
Spelarna fick en hälsning från Sveriges herrar i U20-landslaget under Nordiska Mästerskapen. Bild: Jonas Fredriksson/Privat

Hälsningen från ungdomslandslaget: ”Det är sjukt kul”

Bobi Klintman och Pelle Larsson har blivit valda i NBA-draften. Därmed skriver Klintman och Larsson historia – för första gången har två svenskar valts samtidigt i draften.
Nu gläds deras gamla ungdomstränare när de tagits ut – tillsammans med landslaget.
– Det är galet häftigt, säger Linus Dubbelman, som var en av tränarna till Klintman under ungdomsåren i Malmöklubben Malbas.

ANNONS
|

Bobi Klintman var aktuell för förra årets draft. Men i stället hoppade han av och spelade för australiska Cairns Taipans.

Nu har Malmösonen blivit den fjärde svensken att få höra sitt namn ropas upp i NBA-draften. Klintman blev vald som 37:a i NBA-draften och valdes av Minnesota Timberwolves, men trejdades senare till Detroit Pistons som kom sist i NBA förra säsongen.

Klintmans före detta ungdomstränare (och nuvarande tränare till hans kusin) samt styrelseledamot i Malbas Linus Dubbelman är överlycklig över nyheten.

– Det är galet häftigt att Malmö nu fått sin första NBA-spelare! Jag är väldigt glad för Bobis skull, säger Dubbelman.

ANNONS

– Nu hoppas vi att Detroit tar väl hand om honom och ger honom möjligheten att blomstra även i världens bästa liga.

21-åringen blev den näst högst draftade svensken genom tiderna.

Endast tre svenskar hade tidigare draftats till NBA. Jonas Jerebko valdes 2009 som 39:e spelare av Detroit Pistons. Jeffery Taylor gick som 31:a 2012 och Marcus Eriksson draftades på plats 50 för nio år sedan.

Senare under kvällen draftades Pelle Larsson som 44:a.

23-åringen från Nacka, som förra säsongen spelade collegebasket för Arizona Wildcats, var i en liknande situation som Klintman. Han var inblandad i en trelagstrejd där rättigheterna till svensken tillslut trejdades till topplaget Miami Heat.

Jonas Fredriksson, tränare i Högsbo Basket, hade Pelle Larsson i det svenska U18-landslaget för några år sedan. Larsson var ett år yngre än de allra flesta i laget, men var trots den bästa ändå.

– Det är klart att det är viktigt för svensk basket, det är mycket roligare om man känner någon i NBA-laget som man hejar på, säger Fredriksson.

Pelle Larsson i det svenska U18-landslaget för sex år sedan, längst upp till höger i bild.
Pelle Larsson i det svenska U18-landslaget för sex år sedan, längst upp till höger i bild. Bild: Jonas Fredriksson/Privat

Larsson var redan i ung ålder en försvarsspecialist – berättar Fredriksson – men nu är han även blivit en bra trepoängsskytt.

– Det är sjukt kul att Pelle blev vald av Miami, ett lag som alltid ger allt och där kommer han att passa in med sin spelstil garanterat. Pelles försvarsspel är det som utmärker honom, men efter åren på Arizona är han nu en komplett spelare, säger han.

ANNONS

– Grattis Pelle till att du har blivit Sveriges fjärde NBA-spelare!

Larsson fick sig dessutom ett varmt välkomnande av den legendariska NBA-tränaren Pat Riley:

– Din statistik visar att du är en väldigt duktig offensiv spelare, du är varmt välkommen hit till Miami Heat, säger han i ett telefonsamtal med svensken som klubben lagt ut på X.

LÄS MER:Duon historisk – draftades till NBA

LÄS MER:Inför NBA-draften: ”Viktigaste dagen för svensk basket någonsin”

ANNONS