Hampus Winberg, 18, ifrågasätts för sin storsatsning på skateboard

Han är Sveriges yngste OS-deltagare i Paris.
Han tränar fyra timmar om dagen sex gånger veckan.
Men han utövar ingen sport, menar vissa.

ANNONS
|

Att boka in ett fototillfälle med Hampus Winberg är inte det enklaste. Han åker pendeltrafik mellan Varberg och Malmö för att träna. I år har han varit tre gånger i Asien, tävlat i Argentina, Prag, Rom, Norge och Budapest. När intervjun äger rum är det bara en vecka kvar till OS i Paris.

Hampus Winberg är 18 år gammal och pluggar andra året på gymnasiet. Han är Sveriges yngste OS-deltagare och han har tänkt att bli världens bästa skejtare.

Det är för jävligt tycker delar av skejtvärlden.

Subkultur eller superproffs?

Enkelt sagt finns det två sidor i debatten: Ena sidan menar att skateboarden hotas som subkultur om den är med i det hyperkommersiella etablissemanget OS.

ANNONS

Den andra sidan tycker att de olympiska spelen kommer få skateboarden att växa och att sporten är till för elitsatsande utövare också.

Debatten blossade framför allt upp inför OS i Tokyo då skejtboard gjorde sin entré på världsscenen. Inför OS 2024 finns sprickan fortfarande kvar.

– För mig är det fullt ut en idrott och det kommer jag alltid stå fast vid. Samtidigt som jag tränar fyra timmar i en skejtpark med min tränare kan jag nästa dag gå ut och filma mig själv på gatan för skojs skull och det kan vara lika kul, säger Hampus Winberg.

Hur har du märkt av kulturkrocken?

– Jag har kompisar som tycker exakt likadant och så har jag kompisar som tycker att jag är helt puckad som ska tävla.

Vad är deras argument?

– De tycker inte att träna på gym tre dagar i veckan och skejta för att bli bäst i världen är det som är skejtboard. För dem handlar det mer om att dricka bärs, röka lite, filma lite. För mig är det tvärtom.

Winberg menar att det inte behöver finnas ett rätt eller fel, utan att det finns plats för bägge synsätten inom sporten.

ANNONS

– Det finns ju en väldigt stark och fin skejtkultur som ska få vara densamma, men samtidigt så ger ju OS väldigt mycket bättre möjligheter till oss i den yngre generationen som vill tävla. Med tanke på att OS är så stort kan man få en större budget och chanserna att utvecklas ökar.

Dedikationen kräver uppoffringar

När han var tre år stod han på en skejtboard för första gången. När han var 13 år gammal vann han SM-guld i seniorklassen. Nu väntar hans första OS, sedan i framtiden vill han bli i bäst i världen. Det kräver uppoffringar.

– Jag har aldrig druckit en öl i hela mitt liv och det tänker jag inte göra på ett tag heller.

Har det påverkat dig på något sätt när andra kompisar kanske väljer att festa?

– Jag anser att jag får så mycket ut av skejten som är mycket mer värt än att festa. Jag får leva på skejten och resa världen runt vilket ger mig mer erfarenhet och nöje än att festa.

Du låter ganska trygg i det måste jag säga.

– Jag tror att det är många som tycker det ska vara jobbigt att säga emot alkohol men man kan vara på fester och dricka läsk i stället.

ANNONS

Den 7 augusti gör Winberg sin OS-debut i disciplinen park.

– Att säga att jag ska ta en medalj är en lite väl stor bedrift men att komma på en topp åtta-placering är något jag ska försöka sikta på. Då hade jag varit nöjd.

LÄS MER:David Åhman och Jonatan Hellvig – 22-åringarna som revolutionerat en sport

LÄS MER:Perseus Karlström –gångaren som aldrig backar

LÄS MER:Fyra frågor till de svenska profilerna inför OS i Paris 2024

ANNONS