David Åhman och Jonatan Hellvig – 22-åringarna som revolutionerat en sport

Att två svenska killar skulle bli bäst i världen på beachvolleyboll var för några år sedan en riktig högoddsare. Men det har blivit verklighet, snabbare än någon kunnat ana.
Så vilka är David Åhman och Jonatan Hellvig, 22-åringarna som tagit beachvolleybollvärlden med storm och nu ska jaga OS-guld i Paris?

ANNONS
|

Få det senaste om OS i Paris – så fort det händer

Missa inte en nyhet, reportage eller analys – följ taggen Sommar-OS och få en pushnotis direkt till din telefon så fort det händer något.

Klicka här för att följa OS i Paris 2024

Sex år efter att David Åhman och Jonatan Hellvig för första gången började spela med varandra har de förändrat en hel sport.

GP frågade några av dem som känner David och Jonatan bäst om vilka de är hur de nått världstoppen.

Hanna Hellvig, som själv är volleybollproffs och en del av det svenska landslaget, beskriver sin ett år yngre bror Jonatan som ”sjukt tävlingsinriktad” sedan barnsben.

– Han har alltid hållit på med bollar och alla sorters idrotter. Han har alltid gillat att utmana sig själv och kunnat bli väldigt arg när det inte går som han vill. Man har alltid sett att han är en idrottare och har sjukt bra bollsinne.

ANNONS

Samtidigt beskriver hon sin bror som en tyst person som utanför idrotten kan nörda ner sig i allt möjligt.

– Han kan få supernischade intressen, till exempel håller han på med chokladpraliner nu tillsammans med vår pappa. Han tillverkar dem hemma, tempererar choklad och har köpt formar och gör olika fyllningar. När han var yngre hade han någon period när han virkade och vek papper, origami. Jag tror att det hänger ihop med att han gillar att lära sig olika saker och utmana sig själv.

När Sofia Åhman ska beskriva sonen David är det första ordet som kommer upp snäll.

– Han är väldigt snäll och plikttrogen och jag skulle säga att han är noggrann. Står det på schemat att det är ett gympass och jag säger att ”kan du inte göra det imorgon för vi skulle vilja åka nu”, då säger han ”nej, det står i dag och då gör jag det i dag”. Och han vill alltid göra sitt bästa, är jätteduktig i skolan och sådär. Men ändå lekfull och älskar att röra på sig. Det svåra har väl varit att få honom att inte röra på sig så att han kan vila och orka med träningen.

ANNONS

Hon berättar hur volleybollen varit en ständig följeslagare till David genom åren.

– Han älskar verkligen boll, han har haft med sig den där volleybollen oavsett vad vi har gjort. Ska vi åka båt eller åka skidor så ska den där bollen med ändå och han ska prova om man kan bolla när man åker skidor och bolla på båten och bolla över lyktstolpar och allt möjligt. Det har verkligen varit en leksak. Och det har han haft nytta av, sin bollsäkerhet.

Ett helt nytt sätt att spela

David och Jonatan, ledda av förbundskapten Rasmus Jonsson och Anders Kristiansson, tränaren som ledde herrlandslaget i volleyboll till EM-silver i Globen 1989, slog igenom för den breda massan 2022 när de i sitt första seniormästerskap skrällde och vann EM-guld i München. Därefter har finalplatser och segrar på världstouren radats upp och i fjol vann de ännu ett EM-guld och tog silver i sitt första VM.

Att det skulle gå så bra som det har gjort var dock inte självklart. De har nämligen en tydlig nackdel jämfört med lagen de möter på världstouren och i mästerskap.

– Vi är ett av de minsta lagen på världstouren. Det är massa spelare vi möter som är 2,10 långa och vi är 1,90 och 1,94. Så vi var talangfulla på vissa områden men det är också andra områden där vi hade uppförsbacke och där det inte var självklart att vi skulle kunna nå hela vägen fram, säger Rasmus Jonsson.

ANNONS

Men det har gått, för det svenska succélaget har, som Rasmus Jonsson uttrycker det, revolutionerat beachvolleybollen genom spelsättet som i volleybollvärlden kallas för ”swedish jumpset”.

– Därigenom klarar vi oss trots att vi inte är så stora.

Fakta: ”Swedish jumpset”

Det traditionella sättet att spela är att anfalla på tredjebollen; att spelare ett tar emot, spelare två passar och spelare ett sedan anfaller.

Det nya sättet, som Rasmus Jonsson och Anders Kristiansson är hjärnorna bakom, går ut på att kunna anfalla på andrabollen.

Genom ett bra mottag kan spelaren på andrabollen välja att anfalla eller hoppassa till medspelaren, och på så sätt lura motståndarlagets blockare, som då kan anfalla i bra läge.

– Med den här spelstilen skapar vi två mot en-överlägen, två anfallare mot en blockare, vilket gör att oavsett hur bra motståndarna är kommer de ändå ha svårt att försvara sig mot oss. Du måste ha en blockare och en försvarare, det går liksom inte att spela på något annat sätt, säger Rasmus Jonsson.

Tränaren tror att fler och fler, framför allt yngre lag, kommer ta efter den nya spelstilen i framtiden.

– Det är en del som jämför det vi har gjort i beachvolleyboll med Jan Boklöv och V-stilen. Skillnaden är att Boklöv hade en säsong han var bra och sedan kunde de andra kopiera det direkt. Vi har tränat på det här i sju-åtta år och gjort tusentals repetitioner för att förfina och få det att bli så perfekt vi bara kan. Svårighetsgraden på det vi gör är så oerhört hög så om de bästa lagen börjar kopiera oss kommer de förlora mer än det vinner på det under några år. Det steget är jobbigt för motståndarlagen i världstoppen att ta.

Hanna Hellvig, som själv är volleybollproffs:

– Det de gör är otroligt svårt att utföra tekniskt, allting måste verkligen sitta perfekt. Du måste ha ett jättebra mottag för att kunna göra ett hoppass överhuvudtaget och sen själva tekniken hur man utför ett hoppass… jag har försökt själv några gånger men det är så sjukt svårt. Du måste kunna hoppa väldigt högt för att ens kunna hitta en tajming med det och att i luften bestämma vad du ska göra, om du ska slå eller passa, det är sjukt svårt.

Så började resan

Det var egentligen något av en slump att David Åhman började spela beachvolleyboll.

– Både jag och min man är idrottslärare så det var självklart att han skulle testa massa idrotter och vi provade allt från friidrott till karate till basket till badminton och gymnastik och parkour, berättar mamma Sofia Åhman.

Det var när Davids två år äldre syster Fanny började spela volleyboll som även han fastnade.

– När hon började kom hon hem och sa att ”jag kan bagger” och sådär och lillebror stod där men stora ögon och ville också testa, säger Sofia.

Den 10-årige David började spela volleyboll inomhus men i hemstaden Umeå var det ont om lag så han spelade med äldre killar. När de andra i laget började högstadiet började de droppa av och till slut fanns det inget pojklag kvar för David att spela i. Han fick i stället börja träna med ett damlag, men där fick han inte spela match.

– Sen blev han för bra för dem, för stark och stor. Då fanns det inget lag i Umeå och då försökte vi säga att ”ska du gå i någon annan sport?”. Men nej, det vara bara det han tyckte var kul. Och då blev det beachvolleyboll, där behöver man ju bara vara två. Så det var egentligen lite slump, säger Sofia.

ANNONS

När David var 13–14 år gammal träffade han för första gången Rasmus Jonsson, som då tränade pojklandslaget i beachvolleyboll. David och Sofia åkte på ett läger på Las Palmas där David fick träna med Rasmus.

– Och efter det sa Rasmus att ”honom ska jag ha, jag ska bara hitta någon till som passar”, säger Sofia.

Rasmus Jonsson berättar om vad han såg i den unge David Åhman.

– Han var oerhört villig att lära och tog till sig teknikträning oerhört bra. Han hade potential, även om han var väldigt oslipad. Jag försökte ge honom så mycket träning som möjligt och sen letade jag efter en blockspelare till honom.

Till slut hittade han Jonatan Hellvig på volleybollgymnasiet i Falköping.

– Vi satte ihop de två och försökt ge dem så mycket träning det bara gick och det blev succé, säger Rasmus.

Fotbollskillen Jonatan blev beachvolleyproffs

För Jonatan var det inte alls en slump att det blev beachvolleyboll, även om vägen dit inte var spikrak.

– Alla i familjen spelar. Våra föräldrar träffades på en beachvolleyturnering, säger storasyster Hanna Hellvig.

För lillebror Jonatan var det dock fotboll som gällde fram till gymnasiet. När det var dags att välja gymnasium läste ett år äldre Hanna första året på Riksidrottsgymnasiet (RIG) för volleyboll i Falköping. Då tyckte föräldrarna att även Jonatan skulle söka in, i alla fall åka och testa. Då hade han aldrig spelat volleyboll organiserat.

ANNONS

– Vi har spelat beachvolleyboll på somrarna med familjen. Mormor och morfar har ett hus på Gotland så vi har varit där varje sommar och har en beachplan nere på stranden, precis vid huset. Där har vi spelat alla tillsammans sedan vi var jättesmå. Så han hade koll på volleyboll men hade aldrig tränat innan, säger Hanna.

Trots sin brist på erfarenhet kom han in på skolan.

– De såg att han hade fysisk potential och bra bollsinne. Då började han, under våren inför gymnasiet, träna volleyboll inomhus, inte beach. Det var då det började, när han kom in på RIG.

Därefter gick det snabbt. Han fick tidigt börja spela beachvolleyboll och när han och Hanna åkte till Göteborg för uttagningsläger till beachvolleybollandslaget var Jonatan, tillsammans med David, en av de yngsta på plats.

– Rasmus hade sett någon sorts potential i Jonatan när han varit och kollat på RIG och kallat dit honom. Alla andra var fem-tio år äldre och jag minns att alla de andra killarna undrade vem den där lillkillen var som inte ens kunde passa. Jonatan hade ingen koll alls då men sen gick det otroligt snabbt efter det, säger Hanna.

2018 parade Rasmus Jonsson ihop David och Jonatan och framgångssagan Åhman/Hellvig inleddes. Redan samma år vann duon U18-EM, vilket då var svensk volleybolls första mästerskapstitel någonsin, och senare samma år blev det seger även i ungdoms-OS.

ANNONS

– De är fysiska talanger, de är smarta spelare och hela den biten. Sen är de väldigt bra på att ta till sig de grejerna som vi utbildar dem i och lär ut, både när det kommer till tekniken och det taktiska, att göra rätt val i rätt situation. Det är oerhört viktigt i alla bollidrotter och en superviktig del av beachvolleybollen, säger Rasmus Jonsson.

Sex år efter att de först blev ett par på beachvolleyplanen är David Åhman och Jonatan Hellvig rankade etta i världen.

– Det har gått sjukt snabbt men jag tror inte folk förstår hur mycket de, i så ung ålder, har tränat, säger Sofia Åhman.

Hon berättar om hur David, för att kunna träna med Jonatan, Rasmus och Anders, under gymnasietiden tillbringade mycket tid i Stockholm.

– David bodde i nästan ett år på soffan hos Hellvigs för att träna och han hade väl 50 procents frånvaro på gymnasiet i tvåan och sen blev de proffs i trean.

Ska klara pressen i OS: ”Har väldigt bra psyke”

Nu är siktet inställt på Paris. Där gör David Åhman och Jonatan Hellvig sitt första OS och som världsettor är de en av de stora favoriterna till medaljerna – och guldet.

– Så ofattbart! Jag ser ju honom som min lilla David som varit ute och lekt på gräsmattan och studsat en boll genom fönsterrutan några gånger. Och nu ska han vara där. Man hänger inte riktigt med, säger Sofia Åhman om det som väntar.

ANNONS

– Det är helt sjukt när man tänker det. Jag tror inte jag riktigt fattar hur stort det är, säger Hanna Hellvig om det som väntar hennes bror.

Rasmus Jonsson vill tona ner favoritskapet och lyfter att det är många lag som kan vinna i Paris, lag med mer erfarenhet.

Men det går inte att komma ifrån att de svenska OS-debutanterna har stora förväntningar på sina axlar.

– De är ganska coola, man ser sällan att de är så nervösa. Båda två är lite matematiska och gillar statistik och sånt där så jag tror att de kan luta sig tillbaka lite med att ”vi har en bra plan, vi gör såhär och det är såhär stor procents chans att de gör såhär”, säger Sofia Åhman.

Hanna Hellvig håller med, hon tror inte att pressen utifrån kommer störa David och Jonatan under OS.

– Jag tror att båda har ett väldigt bra psyke naturligt och vet hur de ska hantera motgångar och press.

Hon lyfter ett exempel från i våras. I en final på världstouren i våras föll David och Jonatan med klara 11–21 och 10–21.

– Där minns jag att jag kände ”oj, hur ska de hantera det här?”, att komma tillbaka efter en sådan tung förlust. Men det var inga problem, säger Hanna.

ANNONS

Nästa tävling vann David Åhman och Jonatan Hellvig, efter att ha gått obesegrade genom turneringen, och i och med det gick de upp som världsettor.

Åhman/Hellvig spelar sin första match i OS lördagen 27 juli klockan 15 mot Mark Nicolaidis och Izac Carracher (Australien).

Fakta: David Åhman och Jonatan Hellvig

Ålder: 22.

Kommer från: David från Umeå och Jonatan från Lidingö.

Bor: Stockholm/Lidingö.

Tränare: Rasmus Jonsson och Anders Kristiansson.

Meriter: Guld i U18-EM och ungdoms-OS 2018, U20-EM 2020, U21-VM 2021, U22-EM 2021 och EM-guld 2022 och 2023. VM-silver 2023. Världsettor sedan april 2024. Första svenska par att vinna en internationella mästerskapsmedalj i beachvolleyboll, första svenska par att toppa världsrakningen och första svenska par att vinna på högsta nivån på världstouren. Tidernas yngsta Europamästare i beachvolleyboll.

Gör vid sidan av beachvolleybollsatsningen: Jonatan studerar dataingenjör på KTH och David studerar ekonomi och marknadsföring.

LÄS MER:Svenska coachens utspel inför OS: ”Norge har haft den optimala uppladdningen”

LÄS MER:Jamina Roberts – den envisa handbollsstjärnan

LÄS MER:Här är tio höjdpunkter i OS i Paris 2024

LÄS MER:Guldhoppets svaghet – saknar 20 centimeter

ANNONS