Johanna Bundsen hyllas som världens bästa

Johanna Bundsen har varit avgörande för Sverige under OS och hyllas som världens bästa målvakt.
– Hennes utveckling har varit imponerande, säger handbollsexperten Claes Hellgren.
– Det är extra kul att få höra det från Claes som jag verkligen har en speciell relation med, säger Bundsen själv.

ANNONS
|

Sveriges OS-semifinal var nära att ta slut redan i kvartsfinalen mot Ungern. Efter att Nina Koppang räddat laget med ett sent mål, blev målvakt Johanna Bundsen den avgörande faktorn i förlängningen.

Med en imponerande insats i målet, där hon höll nollan i nästan åtta minuter, blev Bundsen tungan på vågen och säkrade Sveriges plats i semifinalen.

Experten hyllar målvakten: ”Visat upp den nivån”

Bundsens prestation under turneringen är ingen tillfällighet, enligt handbollsexperten och tidigare målvakt Claes Hellgren.

– Hon har varit bra, sedan bättre – och nu är hon bäst. Hennes utveckling har varit imponerade och har bara pekat uppåt, men hon kommer bara att bli bättre, säger han.

ANNONS
Claes Hellgren tror att målvakten kommer att vara avgörande för Sverige i semifinalen.
Claes Hellgren tror att målvakten kommer att vara avgörande för Sverige i semifinalen. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Hellgren har följt Bundsen noggrant sedan det svenska handbollslandslaget under förbundskapten Per Johansson samlade de bästa spelarna födda 1991, däribland målvakterna Bundsen, Filippa Idéhn och Martina Thörn, år 2010.

Enligt Hellgren är en förklaring till Bundsens framgångar hennes erfarenhet – och ålder.

– Nu är hon inte gammal, men att hon har fortsatt spela spelar in i hennes utveckling. Det är många målvakter som slutar när de är över 30 år, säger han.

Han har också en personlig koppling till familjen Bundsen, då de har haft sommarstuga i Fjällbacka i Bohuslän där Hellgren är uppväxt.

Bundsens utveckling över tid, enligt experten:

IK Sävehof (2007–2010): Visade tidigt prov på ett utmärkt spelsinne och bollkontroll. En lovande målvakt som behövde samla på sig rutin. Var särskilt skicklig på att läsa 9-metersskott och utvecklade sitt spel i takt med handbollens utveckling.

København Håndbold (2017–2022): Under sin tid i Danmark förbättrade hon sin fysik och teknik, spelade fler matcher mot högre motstånd och bättre spelare, vilket bidrog till hennes utveckling.

IK Sävehof (2022–2024): Fortsatte att förbättra sin fysik och teknik, med ett starkt driv att utvecklas vidare. Lärde sig att förutse och hantera fler spelsituationer, vilket stärkte hennes speluppfattning.

HB Ludwigsburg (2024–): Hellgren förutspår att hon kommer att utveckla alla sina egenskaper ytterligare, få mer erfarenhet och möta bättre motstånd varje vecka, vilket kommer att främja henne som spelare.

Bundsen hyllas som bäst i världen

Johanna Bundsen lyfter fram att bli förälder som något som påverkat hennes utveckling positivt.

– Jag fick en nytändning när jag födde barn, sedan dess har jag tyckt att handboll varit otroligt roligt, och jobbat mycket med den mentala och fysiska biten, säger Bundsen och berättar vad det är som hon har förbättrat mentalt:

– Jag har använt mig av vår idrottspsykolog här i landslaget, och även till vardags, och jobbat lite med allt som rör det mentala. Även den fysiska biten har det hänt en hel del för mig och handbollsbiten den senaste tiden.

Hellgren sa att du är världens bästa målvakt, håller du med?

ANNONS

– Haha, folk för tycka vad dem vill, men det är roligt att höra. Det är extra kul att få höra det från Claes som jag verkligen har en speciell relation med och det är en fantastisk människa, säger hon.

Förre målvaktskollegan avslöjar samtalen: ”Det blir nördigt”

Förre målvaktskollegan Filippa Idéhn bekräftar också att Bundsen hade stora tendenser till formtopp inför mästerskapet, som beskriver deras relation sedan fjorton år tillbaka.

– Vi började som goda vänner och alltid önskat henne det bästa. Vi ger varandra tips om spelare vi ska möta, lite ”inside”. Det kan vara till exempel om en spelare håller armen såhär kommer hon att skjuta där och där, det blir nördigt. Det har vi gjort under alla år, säger Filippa Idéhn, som numera spelar för det danska topplaget Ikast.

Idéhn och Bundsen lärde känna varandra 2010 i ungdomslandslaget. Två år senare spelade de tillsammans i IK Sävehof efter att Idéhn hade anslutit till laget.

Hon reflekterar över Bundsens OS-prestation och utveckling:

– Jag tycker att ”Burre” har varit såhär bra sedan vi började spela ihop, man ser att hon har enormt självförtroende vilket är viktigt som handbollsmålvakt. Sedan har hon finputsat sin teknik, även om hon alltid har haft det ända sedan vi var små. Jag tror att man tar vara på tiden mer när man blivit mamma och tränar hårdare, vilket hon gjort, säger hon.

ANNONS

Idéhn fortsätter och reflekterar om sin egen erfarenhet som förälder, hur positivt det har varit för hennes handboll och jämför det med Bundsen.

– Nu har hon varit mamma lite längre än mig, men tycker jag också märker stor skillnad från sedan jag blev det. Handbollen är inte lika viktig, även om den är superviktig, man gräver inte ner sig lika mycket som förr. Under träningarna har jag blivit mer effektiv.

Johanna Bundsen säger att mötet med Frankrike kommer att bli tufft.
Johanna Bundsen säger att mötet med Frankrike kommer att bli tufft. Bild: LUDVIG THUNMAN

Målvakten inför semifinalen: ”Det är vårt fokus”

Sverige ställs mot värdnationen Frankrike i OS-semifinalen på torsdag, och matchen förväntas bli intensiv.

Johanna Bundsen själv är medveten om att mötet med Frankrike kommer att bli tufft.

– Det kommer att bli en otrolig atmosfär, men vi kommer att göra allt vi kan för att vinna matchen. Det blir en häftig upplevelse, säger Bundsen och förklarar vad de kommer att fokusera på bland de tjugosju tusen åskådarna:

– Vi kommer att njuta av upplevelsen, koncentrera oss på vårt spel och gå för seger från start. Det är vårt främsta fokus.

Semifinalen spelas under torsdagseftermiddagen klockan 16.30.

Johanna Bundsen

Ålder: 33 år (född 3 juni 1991)

Född: Uddevalla

Position: Målvakt

Längd: 185 cm

Moderklubb: GF Kroppskultur

Klubb: HB Ludwigsburg

Meriter: Nio SM-guld med IK Sävehof (2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 och 2023), svensk cupmästare 2023 och 2024 och EM-brons 2014 i Kroatien och Ungern med Sverige.

LÄS MER:Nytt storspel av Bundsen – trots linsdrama

LÄS MER:Till OS-semi efter jätterysare: "Är helt slut"

LÄS MER:Bundsen hyllas: "Aldrig spelat bättre"

ANNONS