Mattias Wetterwik och Mirza Kurtagic är handbollsdomare under OS i Paris.
Mattias Wetterwik och Mirza Kurtagic är handbollsdomare under OS i Paris. Bild: Anders Ylander

Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik jagar OS-final

De upplever det största i sina karriärer – nu vill de sätta kronan på verket.
Här är rektorn från Uddevalla och säljaren från Torslanda som jagar OS-final tillsammans.
– Att gå nedanför OS-ringarna är en exceptionell känsla, säger handbollsdomaren Mirza Kurtagic.

ANNONS
|

De svenska handbollslandslagen har presterat ömsom vin, ömsom vatten i OS så här långt i jakten på final. Men det finns också andra svenskar som vill nå avgörandets stund på handbollsplanen i Frankrike. Torslandabon Mirza Kurtagic tillsammans med sin vän från Uddevalla, Mattias Wetterwik, hoppas även de nå finalen.

Handbollsdomarna sitter på ett café alldeles utanför bordtennis- och handbollsarenorna i Paris. De har en matchfri dag efter att ha dömt tre matcher i turneringen så här långt.

– Det är fantastiskt här. OS som turnering är jättestort och handbollen är en del av det, säger Mattias.

– Allt runtomkring med inramning när det är fullsatt på alla matcher är verkligen speciellt.

ANNONS

Så lever en handbollsdomare

De bor bara två-tre minuter från arenaområdet där handbollen huserar. Där bor de med i princip alla som jobbar runt handbollen men också med bordtennisdomarna.

– Det är en väldigt familjär känsla och vi hade även möjlighet att få ner familjerna så barnen kunde få se OS-ringarna, gå på Sverige och få autografer av spelarna i Slovenien, Spanien och Sverige, säger Mirza.

De dömde tillsammans för första gången redan som 16-åringar och har dömt ihop i totalt 20 år.

– Det är en hobby som tar oerhört mycket tid och det blir mycket pusslande med matcher, resor, träning och en åtta timmars arbetsdag, säger Mirza som bortsett från handbollen arbetar som säljare.

Mirza Kurtagic.
Mirza Kurtagic. Bild: Anders Ylander

OS – det största i karriären

De har dömt flera EM och VM och nått så långt som till semifinalspelet. De har dömt en ungersk ligafinal och i Champions League har de också nått till semifinalerna. Detta är deras andra OS och Mattias rankar det som det största han upplevt i karriären.

– I Tokyo var det andra förutsättningar utan publik. Nu är det så som man har hört från domarkollegor att ett OS ska vara. Så detta tar nog tidigare erfarenheter, säger Mattias som utanför handbollen arbetar som rektor på Valboskolan i Färgelanda.

ANNONS

Mirza fyller i:

– Att gå nedanför OS-ringarna är en exceptionell känsla. Man får vara en del av historien. När jag tog studenten hade min kompis en kostym från sin gammelfarfar (Knut Fridell, OS-guldmedaljör i brottning 1936) och jag minns det så väl. Att jag nu har min egen kostym från OS är stort.

De båda drömmer om en final på OS.
De båda drömmer om en final på OS. Bild: Anders Ylander

Får inte döma nordiska länderna

Under den ordinarie handbollssäsongen reser de runt i Sverige och dömer matcher. De säger att de uppskattar de där sena nätterna eller tidiga morgnarna på vägarna. Men att döma en OS-final är målet.

– Det är därför vi håller på – för att döma så långt som möjligt och det vill alla andra domarkollegor också. Sen kan vi inte påverka allt och vi får såklart inte döma Sverige och inte heller Norge eller Danmark om de inte möter varandra. Det blir ju svårt att påverka, säger Mattias.

Så ni hoppas att de nordiska länderna åker ut?...

– Vi vill att Sverige ska vinna guld… Vi är väl tio miljoner i Sverige nu för tiden och det ger en större glädje än för två killar från Uddevalla och Göteborg, säger Mirza.

Profilerna om domarparet

Simon Möller, tidigare målvakt i Sävehof:

”Jag tycker att de är absolut bäst i Handbollsligan. Det jag tycker de är bäst på är att sälja in sina beslut. Nästan varje domslut de tar vet man är rätt när man upplever det. Man vet att när man har dem i en match kan man inför förbereda sig på att handbollen som spelas är vad som kommer avgöra och inte kontroversiella domslut”.

Andreas Stockenberg, tränare Önnereds HK:

”De är rättvisa, proffsiga, tydliga, trevliga och ett av världens bästa domarpar. Kan ibland bli lite slöa under Handbollsliga-matcher när de tycker det blir för enkelt! Men i viktiga matcher är de en-två nivåer bättre än alla andra domarpar i landet”.

Johanna Ahlm, tv-expert och tidigare landslagsspelare

”Jag har alltid gillat Mirza och Mattias. Det börjar redan utanför banan. En av de viktigaste egenskaperna som domare är att det går att prata med dem. Att de kan förklara saker under, efter eller innan matchen och att de är bemötande. Det ger en respekt tycker jag och blir kommunikationen bra så blir ofta klimatet också bra”.

LÄS MER:Senaste nytt om OS 2024

LÄS MER:Vi har fått en ny kelgris att flockas kring

LÄS MER:Nu har vi ett crescendo att vänta

ANNONS