Alexander Olausson efter första dagen av OS-golfen.
Alexander Olausson efter första dagen av OS-golfen. Bild: Anders Ylander/Olof Ohlsson

Alexander Olausson: Nu har vi ett crescendo att vänta

Vi var oroliga över hur många som skulle komma. Men golfen kommer bli en av OS största fester.
Frågan är bara varför den ifrågasattes?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Klockan är åtta på morgonen och solen stiger över tågstationen Saint-Quentin som ligger en kvart från fransk golfs flaggskepp Le golf National. Människor småtjattrar förväntansfullt.

C’mon Rory! hörs från flera ställen i den slingrande kön som leder till shuttlebussarna som ska ta tusentals åskådare till första dagens spel.

På de flesta tävlingar brukar dag ett av fyra inte vara särskilt välfylld med publik. Men de naturliga läktarna av mjukt högt gräs är i dag nedtrampat redan på torsdagen.

Publikbollen: Scheffler, Åberg och McIlroy

När klockan slog 10.11 stod världsettan, världstrean och världsfyran på tee. Runt dem nästintill fullsmockade slänter. Nordirländaren som tävlar för Irland, Rory McIlroy, hade flest fans. Scottie Scheffler, världens bäste, hade en också högljudd skara på sin sida.

ANNONS

– När jag klev upp på en av utslagsplatserna så var det hur många kameror som helst som gick av, sa världsettan och log när han intervjuades efteråt.

– Jag hade inte förväntat mig en så stor publik.

De som visade mest färg var svenskarna. En liten Eslövs-påg försökte ivrigt hitta en lucka i folkmassan för att få en glimt av sin idol på hål 3.

Kanske var jag lite extra uppmärksam efter att leta efter de gula tröjorna men de var flera. En av dem satt på Ludvig Åbergs pappa Johan som tillsammans med mamma Mia stod och såg på när deras son representerade Sverige i ett olympiskt spel. Ett särskilt stort och unikt ögonblick i en sport där du annars tävlar för dig själv.

– Det var en cool inramning och cool atmosfär. Jag hörde mycket blågult från läktaren, sa Åberg efter rundan.

Svenskarnas spel

Alla har pratat Ludvig Åberg inför den här golfturneringen i Sverige. I skuggan har Alex Norén varit. Efter dagens första spel är han dock bästa svensk på fyra slag under par. Banan var lättspelad under torsdagen efter nattens regn och resultaten blev låga.

Vädret ser inte ut att bli särskilt annorlunda de kommande dagarna annat än att det ska bli lite svalare. Därför skulle jag inte bli förvånad om vi kommer få se en låg vinnarscore när vi summerar det hela på söndag.

ANNONS
Ludvig Åberg.
Ludvig Åberg. Bild: Anders Ylander

OS lyft bland stjärnorna

Tävlingen har blivit mer och mer upphaussad bland spelarna, berättade Alex Norén. Publiken verkar uppenbarligen vara med dem och även om det var välfyllt på de soldränkta kullarna på National så fanns det allt lite mer plats att fylla.

Inför spelen i Rio de Janeiro fanns det frågor om golfen verkligen skulle bli en riktig OS-gren med de största stjärnorna när de stora prispengarna uteblir. Skulle det bli en annan version av herrfotbollen i OS?

Det kan vi här och nu slå fast att det blev den tack och lov inte.

Och nu har vi ett crescendo att vänta – detta var bara en förfest.

LÄS MER:Ludvig Åberg kommer bli Sveriges populäraste idrottare

LÄS MER:Fyra frågor till de svenska profilerna inför OS i Paris 2024

LÄS MER:Ludvig Åberg har gått från amatör till OS-guldhopp på ett år

ANNONS