Sverige besegrar Nederländerna efter stor dramatik

Sverige är fortsatt obesegrat i EM.
Efter enorm dramatik – och sanslöst spel av Andreas Palicka – besegrade man Nederländerna.
– Jag har varit med ett tag nu, säger den svenska hjälten till Viaplay efter 29-28-segern.

ANNONS
|

Gruppfinalen mellan Sverige och Nederländerna bjöd på en dramatik av sällan skådat slag.

På förhand var det känt att det nederländska motståndet, tränat av legendaren Staffan Olsson, skulle bli mästerskapets hittills tuffaste uppgift – och tufft blev det.

Nederländerna kunde mycket väl ha vunnit matchen och hade chansen när det stod och vägde i slutet – men så klev Andreas Palicka fram och blev ett monster mellan stolparna.

Den svenske veteranen storspelade och stod för flera viktiga räddningar räddningar under matchens sista fem minuter, då han bytte av Tobias Thulin.

Med 30 sekunder kvar att spela, och en uddamålsledning till Sverige, blev han matchens stora hjälte när han stoppar Bobby Schagen, som kommer farandes från högerkanten, och räddar bollen med ena foten.

ANNONS

– Det är bara att bocka och buga för en supermålvakt, säger Viaplays expert Claes Hellgren lyriskt.

Andreas Palicka: ”Har varit med ett tag”

Sverige fick efter räddningen bollen och skulle egentligen bara spela av matchen, men slarv från Hampus Wanne gav Nederländerna en sista chans – som dock, återigen, stoppades av Palicka.

– Jag har varit med ett tag nu, det handlar väldigt mycket att lita på det man kan och det man sett. Det är trötta spelare och man får använda den rutinen man kan och låta kroppen reagera, det är det jag gör i slutet. Jag försöker bibehålla ett lugn, i en väldigt väldigt stressad situation, säger Palicka till Viaplay efter matchen.

När han ombeds att analysera matchen konstaterar Palicka att det, som konstaterat, blev en match där det svenska försvaret fick sig en tuff match.

– Just nu pumpar adrenalinet ganska hårt, det är kort efter match. På förhand visste vi att det skulle bli otroligt svår. Vi har det faktiskt inte i våra händer, egentligen någon gång under matchen. Jag tycker de gör en otrolig insats och öppnar upp vårt försvar på ett fantastiskt sätt. Det är en svårspelad match bakåt, både som försvar och målvakt.

I och med segern vinner Sverige gruppen, vilket är av stor vikt inför en mellanrunda där blågult kommer att möta Slovenien, Danmark, Portugal och Norge.

ANNONS

LÄS MER:Sävehof inifrån – följ med bakom kulisserna under match

LÄS MER:Sverige krossade Georgien i handbolls-EM 2024

ANNONS