Sverige missar OS-final – föll mot Frankrike efter förlängningsdrama

Sverige var sekunder från en historisk OS-final.
Då kom kvitteringen, förlängningen och kallduschen. Nu väntar bronsmatch för de svenska handbollsdamerna.
– Vi har inte tid att deppa nu. Vi ska vinna den matchen, säger Jamina Roberts till Max.

ANNONS
|

Inför 27 000 på läktarna i Lille stod Sverige inför en tuff uppgift i OS-semifinalen i handboll när hemmanationen och guldfavoriten Frankrike stod för motståndet.

Sverige, som aldrig vunnit en global mästerskapsmedalj, ville förstöra den franska handbollsfesten och ta sig till final. De var sekunder från att lyckas.

– Det känns tomt trots att det är fullt härinne, säger Jamina Roberts till Max efter den tunga förlusten.

Det var en målsnål inledningen där de båda målvakterna, Johanna Bundsen och Laura Glauser, storspelade i sina respektive mål. Efter tio minuter hade bara fyra mål gjorts, 2–2. Till slut började svenskorna få hål på Glauser och i paus var det blågul ledning med två mål, 12–10. Då hade Johanna Bundsen räddat 52 procent av de franska skotten.

ANNONS

– Det är klart att resultatet är godkänt men vi hade kunnat göra 20 mål. Vi har bränt så mycket. Men det hade de också kunnat, säger Jamina Roberts till Max i paus.

Tappade fyramålsledning

Efter paus fortsatte det fina målvaktsspelet, även när Frankrike satte in Hatadou Soko och Sverige testade Evelina Eriksson på straffar. Det var Sverige som inledde andra halvlek bäst målmässigt och gick tidigt från till 15–12. Efter en kvart var ledningen fyra mål stor och de franska favoriterna fick jaga – och lyckades med sin jakt. Med sex minuter kvar var det kvitterat och en rysaravslutning väntade. Med sekunder kvar satte Tamara Horacek 25–25 och matchen gick till förlängning.

– Vi hade chansen att avgöra i full tid och det var de som var på gång så det kändes inför förlängningen att vi skulle behöva stå emot. Det känns som att vi hade kunnat göra något bättre av det i full tid, säger Roberts.

Där var Frankrike det starkaste laget och det mesta gick emot Sverige. När domaren blåste av semifinalen i Lille hade Frankrike vunnit med 31–28 och tagit sig till OS-final.

Efter slutsignal var det tårar bland de svenska spelarna, som varit sekunder från en historisk OS-final.

ANNONS

Sverige får ladda om för bronsmatch på lördag klockan 10. Där väntar Danmark.

– Vi visste att det var en otroligt tuff match i dag. Vi ville vinna och gjorde allt för att vinna men den matchen på lördag, den ska vi vinna. Vi har inte tid att deppa nu. Vi ska vinna den matchen, säger Roberts.

LÄS MER:Svenska målet säkrat – klart med tio medaljer

LÄS MER:Efter bragdvändningen – Sverige ställs mot Kina i final

LÄS MER:Familjen om nervositeten över Åhman/Hellvigs OS-resa

ANNONS