Idrottsälskaren Kung Carl XVI Gustaf kommer till OS i Paris

Kungen mötte sin blivande drottning på OS i München 1972. Nu är han på plats på sitt 24:e olympiska spel.
– Kungen är urskillningslös vad gäller att heja på Sverige, säger experten Ebba Kleberg von Sydow.

ANNONS
|

Efter att inte ha varit på plats under de två senaste olympiska spelen i Tokyo och Peking på grund av covid-pandemin, kommer kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia till Paris under måndagen.

– Kungen lever ett inrutat liv i många hänseenden och det ska mycket till för att han ska bryta sina vanor, men ett OS är definitivt en sån sak som han med glädje avbryter semestern för, säger Ebba Kleberg von Sydow, journalist och kunglig expert.

1968 gjorde han sitt första OS på plats då han besökte vinterspelen i Grenoble. Fyra år senare träffade han sin blivande fru, drottning Silvia, som då jobbade som OS-värdinna under OS i München.

ANNONS

– Det är klart att OS har en speciell plats i hans och kungaparets hjärta. Att ”det sa klick” i München ökade nog bara kungens intresse.

Kung Carl XVI Gustaf och Silvia Sommerlath på nattklubben Bar Kinki i München en sommarkväll 1972.
Kung Carl XVI Gustaf och Silvia Sommerlath på nattklubben Bar Kinki i München en sommarkväll 1972. Bild: SCANPIX SWEDEN/Pressens Bild/TT

När kungen och drottningen kommer till Paris blir det Carl XVI Gustafs 24:e OS. Förutom pandemi-OS missade han Montreal 1976 på grund av att paret firade smekmånad. 1980 i Moskva bojkottade 65 länder spelen och majestätet gick inte emot strömmen.

Har kungen någon särskild sport han är intresserad av?

– Han älskar vintersport, det syns tydligt. Annars skulle jag säga att kungen är urskillningslös vad gäller att heja på Sverige och stå där i blågula kläder, säger Kleberg von Sydow och fortsätter:

– Du ser sällan några av våra kungligheter göra saker som är särskilt långt utanför ramen. I sportsammanhang när kungen hejar på Sverige kan han verkligen släppa allt och skrika och vråla precis som alla andra.

Under London-OS spreds flera bilder på hur kungen och drottningen levde sig in i handbollsmatcherna. Kleberg von Sydow menar att det har blivit en pr-succé för kungen att han är en sådan engagerad supporter.

– Det blev extra tydligt 2012 när han stod i de där inte särskilt stilsäkra OS-kläderna och vrålade. Det är en historisk bild i det kungliga albumet. Folk älskar den där kungen som står och vrålar på en läktare och vevar med armarna för att alla kan relatera med honom, han blir en av oss.

ANNONS

Kungens diss mot övrig kultur

Ebba Kleberg von Sydow har följt kungahuset i flera decennier. Tillsammans med Titti Schultz driver hon ”Monarkerna” på Sveriges Radio. Kleberg von Sydow berättar att kungen har flera olika uppdrag, men att han utan tvekan håller idrotten som en av det roligaste.

– Kungen har ju också en stående plats på Kungliga Operan exempelvis, men den kungliga boxen står tom ganska ofta. Han har även en stående inbjudan till teatern eller kultur i alla dess former men hans favoritkultur är sport.

Hur ser kungens schema ut när han befinner sig på ett OS?

– Det är späckat. Det ska hinnas med mycket.

Kungaparet reser givetvis inte själva. Ett team ser till att de hinner se så många svenska idrottsprestationer som möjligt.

– Han har helt säkert med sin adjutant som man kan säga är hans assistent. Det är kul för kungen men det är också ett jobb att åka på OS. Det är händer som ska skakas och du ska vara på rätt plats vid rätt tillfälle.

Alla OS kungen har besökt

1968 Grenoble

1972 München

1976 Innsbruck

1980 Lake Placid

1984 Sarajevo

1984 Los Angeles

1988 Calgary

1988 Seoul

1992 Albertville

1992 Barcelona

1994 Lillehammer

1996 Atlanta

1998 Nagano

2000 Sydney

2002 Salt Lake City

2004 Aten

2006 Turin

2008 Peking

2010 Vancouver

2012 London

2014 Sotji

2016 Rio de Janeiro

2018 Pyeongchang

2024 Paris

LÄS MER:Jim Gottfridsson stängs av – missar måstematchen

LÄS MER:Perseus Karlström bryter ihop efter OS-gången

LÄS MER:Jan-Ove Waldners hyllning efter Truls Möregårdhs bragdmatch

ANNONS