Efter sju raka förluster – Frölunda skrällde mot Luleå

Sju förluster på raken mot Luleå blev inte en åttonde. Tacka Elisa Holopainen och Stephanie Neatby för det. Den ena sköt två mål, den andra storspelade i målet – när Frölunda skrällvann med 3–1.
– Det är klart att det är viktigt för självförtroendet, säger lagkapten Hanna Olsson.

ANNONS
|

Den senaste gången som Luleå Hockey förlorade en match var den 19 december 2023. Efter det rullade laget från Norrbotten fram som en vält – och skickade bland annat ut Frölunda från SM-semifinalen med 3–0 i matcher.

Innan laget vann sitt sjätte raka SM-guld, vill säga.

Frölunda har dock värvat in fem klassbackar och en superanfallare – och tippades på förhand som en utmanare till SM-guldet.

Och efter 3–1-skrällen i Coop Norrbotten Arena, Frölundas första seger mot Luleå på åtta försök, var det lätt att förstå de glada minerna i Frölundas omklädningsrum.

– Det är klart att det är viktigt för självförtroendet! Sedan drar du inte för stora växlar av det heller, då det är så tidigt på säsongen. Men att vinna mot det lag som slog ut oss i våras och har gått så bra de senaste åren är viktigt, säger lagkapten Hanna Olsson.

ANNONS

Holopainen fortsätter att måla

Det var just det finska superförvärvet Elisa Holopainen som såg till att Frölunda tog ledningen i Coop Norrbotten Arena.

Kapten Olsson sköt ett rappt handledsskott, Luleås landslagsmålvakt Sara Grahn tappade ut pucken – och då högg den vindsnabba finskan direkt.

Det målet var länge matchens enda, för när Luleå åt sig in i matchen och matade skott efter skott mot Frölundas försvar – ja, då storspelade målvakten Stephanie Neatby.

Allra bäst minns vi räddningen när Luleå kom två mot noll – och Petra Nieminen valde att passa i sidled till framstörtande Reese Hunt.

Neatby svarade dock för en superräddning.

– Det är tur att vi har ledigt från gymmet i morgon – och att hon hunnit värma upp sina ljumskar, skrattar Hanna Olsson.

Och mitt i Luleås värsta press, laget vann skotten massivt, kontrade Frölundas nya stjärna Holopainen. Hon lekte sig igenom Luleås försvar – och avslutade med en backhand mellan benen på Luleås keeper Sara Grahn!

Pratar inte så mycket i kedjan

0–2 där – och Frölundas första seger på åtta försök mot Luleå Hockey var nära.

Det blev som farligt när kedjan med just Holopainen, lagkapten Olsson och Michelle Karvinen var inne på isen.

– Även om Michelle pratar danska, jag kör svenska och Elisa pratar finska så får vi en bra kemi där ute på isen! Elisa är väldigt lätt att läsa av. Hon är enormt skicklig och smart både med och utan puck. En komplett hockeyspelare som det är väldigt enkelt att spela med – trots att vi inte kommunicerar så mycket än, säger Hanna Olsson.

ANNONS

Men Luleå plockade målvakten – och fjolårets poängdrottning Petra Nieminen reducerade med tre minuter kvar.

Frölunda kunde dock stå emot och kapten Hanna Olsson satte 1–3 i tom kasse, på passning från Elisa Holopainen.

– Visst, Luleå vann skotten – men jag tycker att vi spelade disciplinerat. Vi är utklassade i skottstatistiken, men vi lyckas hålla dem på utsidan och försvarsspelet är stabilt. Och jag kan inte säga annat än att Stephanie gör en fantastisk match i målet, säger Hanna Olsson.

Med segern har Frölunda lika många poäng som Luleå, som halkade ner till andra plats i SDHL.

Modo toppar tabellen, trots 2–3-förlust mot SDE efter sudden.

För Frölunda väntar två hemmamatcher nästa vecka, mot Linköping på onsdag och Djurgården på fredag.

– Vi tar med oss att vi behöver jobba på attacken – och även skjuta mer, lovar Hanna Olsson.

LÄS MER:Så ska Frölunda sno SM-guldet från Luleå

LÄS MER:Frölunda hyllar stjärnvärvningen Elisa Holopainen

LÄS MER:Fem punkter efter Frölundas premiär mot Modo

ANNONS