Läkaren om chocken över Börje Salming: ”Flera grät”

Ishockeylegendaren Börje Salming har drabbats av ALS.
Nu berättar hans läkare Caroline Ingre om mottagandet av beskedet.
– Flera av mina patienter grät, säger hon till Expressen.

ANNONS
|

ALS-beskedet kom för en knapp månad sedan. Det var Salming själv som delade med sig av nyheten till TT.

– Jag har fått ett besked som har skakat om livet för mig och min familj. De tecken, som antydde att allt inte stod rätt till i min kropp, visade sig vara sjukdomen ALS. På ett ögonblick förändras allt, sa han i ett uttalande och fortsatte:

– Jag vet inte hur dagarna framöver kommer att bli, men jag förstår att det blir prövningar större än vad jag någonsin stått inför. Det är en sjukdom som i dag saknar botemedel, men jag vet att det pågår forskning över hela världen, och en dag kommer vetenskapen att finna en lösning. Just nu får jag förlita mig på mediciner som bromsar förloppet.

ANNONS

För att få hjälp med förloppet går Salming till Caroline Ingre. Hon är överläkare vid neurologkliniken på Karolinska universitetssjukhuset och leder dessutom en forskargrupp för ALS-behandling.

”Han är en idol för många”

För Expressen berättar hon om hur legendarens sjukdomsbesked togs emot.

– Han är en idol för många. Även för de med ALS. Hans sjukdom drabbade många personligt och jag träffade flera patienter dagen efter Börje gick ut med nyheten. Och de grät när de pratade om Börje och kände stor ledsamhet över att även han drabbats, säger hon.

Trots den dystra diagnosen är Ingre hoppfull om utvecklingen kring ALS-behandling.

– Jag tycker att vi är på god väg. Just nu på Karolinska testar vi tio olika experimentella mediciner. Aldrig tidigare har det testas så många olika preparat samtidigt. Och Sverige är med i alla studier. Det är en oerhört mycket bättre situation än tidigare och kommer leda till fler bromsande behandlingar. Det är jag övertygad om, säger hon till Expressen.

Hon tror att man i framtiden kommer kunna leva en längre tid med sjukdomen än man kan i dag.

– Ja, i takt med att ett eller flera av dessa många mediciner blir godkända kommer sjukdomen gå långsammare och hur man lever med sjukdomen kommer ändras, säger Ingre.

ANNONS

LÄS MER:Bianca Salming om Börjes sjukdom: ”Värsta tänkbara”

LÄS MER:Efter ALS-beskedet – Salming på EM-läktaren

LÄS MER:Salming: "Ett besked som skakat om livet"

ANNONS