Ishockeylegendaren talar ut om cancerbeskedet

Den före detta ishockeystjärnan Anders Hedberg skulle varit med i SVT:s program Mästarnas mästare år 2020, men dök aldrig upp i tv-rutan. Ett chockbesked hade landat i hans knä – han hade cancer.

ANNONS
|

Det var under 70- och 80-talet som Anders Hedberg hade sin proffsår inom ishockeyn. Hans framgång i framför allt NHL skulle återberättas i SVT:s program Mästarnas mästare för två år sedan, men så blev det aldrig för 71-åringen.

– Jag tränade på hela sommaren och jag tyckte inte jag fick någon utveckling i syreupptagningsförmågan, säger Anders Hedberg om förberedelserna i programmet Wikegård vs.

Åkte till husläkare

När han åkte till sin husläkare för att få kortison i axlarna passande han på att ta ett blodprov. Då stod det klart att han inte kunde delta.

– Mina blodvärden hade gått ner alldeles för mycket. ”Det är livsfarligt om du utsätter dig för mästarnas mästare” sa han, berättar Hedberg i intervjun.

ANNONS

Sedan kom det oväntade beskedet.

– Cancer. Mantelcellslymfom, det är ingenting att leka med, berättar han.

Tumörsjukdomen finns normalt finns i lymfkörteln och är en aggressiv typ av cancer. I dag beskriver den före detta ishockeystjärnan att han mår bättre och försöker leva på som vanligt.

– Nu har jag fått tillbaka en hel del hår här, säger Hedberg samtidigt som han stryker högerhanden över sin skäggstubb.

– För 20 år sedan var det två års överlevnadsperiod, nu är det mycket bättre.

Under sina år i NHL spelade han i New York Rangers. I klubben gjorde han 397 poäng på 465 matcher.

Innan han begav sig till USA för att spela i ligan studerade han till gymnastiklärare på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm.

LÄS MER:Anna-Carin Ahlquist om känslomässiga avslutet

LÄS MER:Tennisstjärnan: Offrar hellre troféer än vaccinerar mig

LÄS MER:Friidrottsstjärnan Tim Lobinger återigen sjuk i cancer

LÄS MER:Stjärnan går miste om världscupen – igen

ANNONS