Tre röster berättar om Jamina Roberts – sån är hon utanför handbollsplanen.
Tre röster berättar om Jamina Roberts – sån är hon utanför handbollsplanen. Bild: Montage: Erik Norman

Jamina Roberts – den envisa handbollsstjärnan

Att hon kan göra mål och är vass på handboll vet de flesta.
Men vem är egentligen Jamina Roberts när strålkastaren inte lyser på henne?
GP bad tre personer i hennes närhet att berätta – det visade sig att hon är enormt envis, har en mörk humor och lärde sig cykla på en timme.

ANNONS
|

Få det senaste om OS i Paris – så fort det händer

Missa inte en nyhet, reportage eller analys – följ taggen Sommar-OS och få en pushnotis direkt till din telefon så fort det händer något.

Klicka här för att följa OS i Paris 2024

Handbollen kom tidigt in i Jamina Roberts liv och hon tog snabbt en plats i Sävehof. Därefter har hon haft en lång och framgångsrik karriär. En karriär där många ofta trott att hon levt på sin talang.

Snarare än träningsvilja.

Något som dock är fel.

I alla fall om man ska tro hennes partner, Emil Berggren.

– Det som nog gör att hon tagit sig såhär långt är hennes envishet och mindset. Hon är sällan nöjd och är otroligt envis och ambitiös. Det är många som trott att hon bara är en talang men det är väldigt fel. Hon har alltid tränat på som fan, säger han.

ANNONS

Är hon lika envis utanför planen?

– Ja, det är hon absolut. Hon är en sådan person som om hon har en idé då löser hon det. Jag är mer raka motsatsen där.

Vad hade hon gjort i livet tror du om det inte blivit handboll?

– Oj. Sett till hennes personlighet hade hon varit kanon som logistikchef eller något sådant. Hon hade passat perfekt att bestämma strategi eller förflyttningar och sådana grejer. Hon är väldigt logisk i mycket. Sedan om man bara går till intressen blir det inredning och styling. Det blir oftast väldigt snyggt när vi köper något till hemmet.

Sambon berättar: ”Hon är aldrig tyst – det stämmer bra”

Något som alltid stuckit ut kring Jamina Roberts är att hon inte är särskilt medietränad. Eller jo, den ”utbildningen” har hon garanterat fått genom åren men hon säger fortfarande vad hon tycker.

Oavsett ämne.

Något som idag är ganska sällsynt.

– Hon är aldrig tyst, det stämmer bra. Samtidigt är hon ganska lugn och inte den som häver ur sig saker hit och dit men får hon en fråga så. När hon hade podden ihop med Loui (Sand) så kunde man hittat rubriker i varje avsnitt om man ville. Men hon är nog lite lugnare nu, säger Emil Berggren och fortsätter:

ANNONS

– Sedan har hon en ganska spontan humor och väldigt blandad sådan. Det handlar mycket om ett överraskningsmoment där hon Lou (parets dotter) har en jargong som båda gillar och det är mycket skratt där. Sedan är jag ju komiker också så det är klart hon skrattar mycket.

Vad finns det mer att veta?

– Hon gillar ordning och reda.

Har hon förändrats sedan hon blev mamma?

– Det vore väl konstigt annars? Men inget konkret sådär ... eller jo, hon är tröttare.

Bästa vännen: ”Hon kommer hata att jag säger det här ...”

Emil Berggren känner såklart Jamina Roberts bättre än i princip alla andra. Men det finns en person som kanske vet ännu mer. Det är Loui Sand som tidigt i livet blev bästa vän med Jamina Roberts och länge var lagkamrater i Sävehof tillsammans.

En vänskap som sedan fortsatt genom livet.

– Ska du fråga mig vilken favoritfärg hon har nu eller?

Ja, vi kan börja där. Vilken favoritfärg har hon?

– Vi pratar aldrig om sådant, haha.

Vad har du att säga då?

– Oj. Hon är envis så in i helvete. Sedan tror jag det bara föll henne naturligt att hålla på med idrott. Envis är ett jäkligt tråkigt ord men hon är verkligen det. Hon vet vad hon vill och vad hon kan också. Hon älskar design på alla möjliga sätt. Kläder likaså. Hon är en jävel på inredning och fixade min lägenhet också. Det hade kunnat vara hennes jobb om handbollen inte funkat i alla år.

ANNONS

Vad är det roligaste hon vet?

– Vi skrattar sjukt mycket ihop. Det kan vara åt de mest tragiska sakerna i världen faktiskt. Vi har en jäkligt mörk humor båda två och det är många som kan reagera över det. Vi brukar säga att om man har rätt värderingar enligt oss två då kan man skämta om vad som helst. Vi skämtar om min trans-situation, om allt möjligt, snoppar, tuttar, ja du fattar, allting.

Medans Emil Berggren bara tyckte att Jamina Roberts blivit tröttare efter att hon blivit mamma har Loui Sand desto mer att säga. Där kommer orden flygandes ur munnen och det gäller att hänga med.

– Det här kommer hon att hata att jag säger ... men hon har blivit mycket mer mammig. Det menar jag dock på ett skönt och behagligt sätt. Hon har alltid tagit ansvar men nu är hon mer avslappnad och kommer till ro på många andra sätt. Det har avdramatiserat en del grejer och tagit fokus vilket gjort att hon bara blivit bättre och bättre med åren.

Hon är som ett vin som åldras väl?

– Verkligen!

Hur är hon som lagkamrat då?

– Jag såg henne aldrig som en lagkamrat utan bara som en jävla bra vän. Hon är fantastisk. Hon är väldigt inkluderande och gör sig inte till bara för att. Hon konstlar inte till saker och ting utan är bra på att uppmärksamma allt och alla. Om någon behöver stöttning finns hon där och ofta tycker hon själv att hon inte hanterar andra känslor så bra men hon är jättebra där.

ANNONS

Fasen vilka hyllningar du bjuder på här, finns det inget ...

– Som jag hatar?

Det var dina ord men vi kör på det, så vad är det?

– Vad kan det vara? Nej, men man lär sig genom åren och vi lär fortsatt känna varandra hela tiden även om vi känner varandra som fan. Vi har verkligen inget privat mellan oss, vi vet allt om varandra men du utvecklas som människa själv också och är ute på en egen resa. Men när vi var yngre skulle allt hela tiden gå så jävla fort för henne och jag stod bara där bredvid och såg trög ut. Nu ser vi mer till varandras typer av personligheter och behov.

Det här blev bara mer hyllningar ju ...

– Haha. Hon är ju bara helt jävla fantastisk. Fråga vem som helst.

Pappa James avslöjar – lärde sig cykla på en timme

Men vi frågar dock inte vem som helst. Vi går på kärnan själv. Pappa James. Han använder samma ord för att beskriva sin dotter som både sambon och bästa vännen har använt.

Enveten.

– Hon har alltid varit sådan. Om hon bestämmer sig för något då kommer hon dit. Det är hennes största drivkraft. Att försöka trycka ner henne eller så går inte. Då bryter hon sig bra fram. Hon har fått kämpa för att ta sig dit hon är och är väldigt driven. Jag sa tidigt till henne att om du ska komma någonstans då måste du kämpa. Du får ingenting utan du måste ta det, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Jag kan berätta en historia. Jamina var tre eller fyra år gammal och jag hade köpt en cykel. En sådan som har fyra hjul för att man ska lära sig. Hon vägrade använda den först. Då gav jag upp men hennes mamma stannade kvar. Efter en timme så cyklade hon på två hjul ... om hon har bestämt sig då bara blir det så.

Vart har hon fått det här ifrån?

– Hon har alltid haft den drivkraften. Hon har ett otroligt starkt psyke och hon sa redan när hon var åtta år gammal att hon skulle bli handbollsproffs. Hon stod på gården hemma och kastade dygnet runt och så blev det också. Hon har aldrig gett upp oavsett vad hon har försökt sig på. Jag ser exakt samma saker i hennes lilla dotter. Hon är precis som sin mamma.

Hur har det varit att följa hennes resa som förälder?

– Oj. Man är otroligt stolt över hur långt hon tagit sig och att hon fortfarande håller en så hög nivå. Hon säger också vad hon tycker och tänker och det är inte många som klarar av det men det är bra. Vi ser fortfarande alla matcher och vi har varit på plats överallt. Det spelar ingen roll om hon spelar i Ungern, Danmark eller Partille. Vi har varit överallt.

ANNONS

LÄS MER:Guide: Så blir den historiska OS-invigningen

LÄS MER:Klart med OS-arrangörer 2030 och 2034

LÄS MER:Så bor OS-deltagarna i Paris: ”Kartongsängarna i år igen”

ANNONS