Jenny Rissveds succé – tar OS-brons efter drama

Jenny Rissveds är tillbaka på den olympiska prispallen. Åtta år efter det sensationella guldet i Rio tar hon brons i Paris.
– Jag har en medalj igen och det är på en stabil grund. Det känns jättejättebra, säger hon till Max.

ANNONS
|

Jenny Rissveds, 30, vann OS-guld i Rio 2016 och slutade 14:e i Tokyo 2021. Nu är hon tillbaka som medaljör. När mountainbikens crosscountry avgjordes på söndagen körde hon in på bronsplats efter en dramatisk tävling.

– Det känns väldigt stort och jag är så himla glad och rörd, stolt framför allt, säger en tårgöd Rissveds till Max efter loppet.

Svenskan hamnade direkt lite bakom täten men var hela tiden med i kampen om medaljerna.

Franska hemmafavoriten Pauline Ferrand Prevot gasade på direkt och utökade sin ledning successivt och om guldet var det aldrig något snack. Fransyskan defilerade i mål framför 13 000 åskådare i den franska skogarna och vann till slut med tre minuter.

ANNONS

Därbakom var det mer dramatiskt. Puck Pieterse, som länge låg tvåa, fick punktering och hemmacyklisten Laona Lecomte som också kämpade om medaljerna kraschade bort sig.

– För mig var det inte så dramatiskt men det hände massa saker runt omkring hela tiden och det lärde jag mig väl i Tokyo, där jag var iblandande i lite skit, att det händer något hela tiden i OS för alla är så överladdade. Jag försökte bara hålla mig borta från allt sånt och bara vara lugn och lita på det jag hade för dagen, säger Rissveds till Max.

Tillbaka efter åtta år

Helt plötsligt var Jenny Rissveds med i kampen om silver och brons. I spurten var amerikanskan Haley Batten starkare och knep silvret men Rissveds åkte i mål några sekunder bakom med ett stort leende på läpparna.

– Det känns så jävla skönt bara att kunna sätta ett bra lopp den är dagen. Jag har gått igenom mycket och det är många som går igenom mycket varje dag. Det känns bara stor liksom.

Åtta år efter guldet i Rio, som var början på år med psykisk ohälsa, är Rissveds alltså tillbaka på den olympiska prispallen.

– I Rio kände jag inte så mycket, det var inte så mycket äkta känslor, det kom inte riktigt från mig. I Tokyo var jag bara överrumplad och ledsen. Nu känner jag mig lättad på ett helt annat sätt och det känns som att cirkeln sluts nu. Jag har en medalj igen och det är på en stabil grund. Det känns jättejättebra.

ANNONS

På prispallen var det mycket känslor och mycket glädje. Lättade, stolta Rissveds bredvid en gråtande Pauline Ferrand Prevot, som efter den är säsongen avslutar sin mycket framgångsrika mountainbikekarriär som bland annat vunnit fem VM-guld, och en tårögd Haley Batten.

Det är Sveriges andra medalj i Paris, efter Tara Babulfaths judo-brons under lördagen.

Fakta: Jenny Rissveds

Född: 6 juni 1994 (30 år), i Falun.

Bor: Falun.

Sport: Mountainbike.

Klubb: Team 31.

Internationella meriter (i OS-grenen crosscountry): OS-guld 2016, OS-brons 2024, 14:e på OS 2021, U23-VM-guld 2016, flera världscupsegrar.

Övrigt: Tilldelades Victoriastipendiet 2017.

LÄS MER:Bröt mot flaskregel – ingen protest från Sverige

LÄS MER:Svenske skytten klar för OS-final

LÄS MER:Tara Babulfath kan straffas efter semifinalilskan

LÄS MER:Sverige tog andra raka – Bundsen storspelade

ANNONS