Kändisarna spelade golf för att samla in pengar till barnsjukhuset

Det var kändistätt när Drottning Silvias insamlingsstiftelse anordnade golf för att samla in pengar till barnsjukhuset.
En av de som vet vad barnsjukhuset betyder är Leif Johansson, vars son Pontus gick bort för tre år sedan.
– Man är inne i en bubbla när man är där, men det är väldigt viktigt, säger han.

ANNONS
|

Sankt Jörgen park badar i sol när kändisarna kliver in på den rosa mattan för att äta frukost innan golfen ska dra igång.

Under måndagen anordnades Barngolfen, där företag betalar för att spela golf med olika kändisar och golfproffs. Pengarna som samlas in under dagen går till Drottning Silvias barnsjukhus.

– Det är fantastiskt just för barnen och vad de behöver. Det är något man inte märker när man går i sitt lilla hem och funderar på positiva saker. Då sitter de på sjukhuset både föräldrar och barn som inte mår så bra, säger handbollslegendaren Magnus Wislander.

”Pengarna går dit de ska och dessutom brukar det vara väldigt trevligt”, säger skådespelaren Olle Sarri hade klätt upp sig inför dagens runda
”Pengarna går dit de ska och dessutom brukar det vara väldigt trevligt”, säger skådespelaren Olle Sarri hade klätt upp sig inför dagens runda Bild: Henrik Jansson

Bronshjältar och Stanley cup-vinnare

Han är inte den enda sportprofilen som är på plats. Där finns också bronshjälten från VM 94, Thomas Ravelli, den före detta simmaren Louise Karlsson, Frölundalegendaren Joel Lundqvist, den före detta landslagsspelaren i fotboll Marcus Allbäck och Stanley Cup-vinnaren Viktor Stålberg.

ANNONS

– Jag spelade ganska mycket golf förr i tiden när jag inte hade småbarn, men sen har det kommit lite på efterkälken de senaste fem, sju åren. Nu i sommar har jag börjat igen. Det är ett fantastiskt arbete de gör. Dels den här grejen men också vad de gör året runt med alla barn och familjer som behöver det stödet och hjälpen, säger Viktor Stålberg.

Thomas Ravelli har varit med och spelat i Barngolfen flera gånger tidigare.

– Det är ett otroligt fint initiativ, säger han.

Anette Norberg, OS-guldmedaljör i curling
Anette Norberg, OS-guldmedaljör i curling Bild: Henrik Jansson

Även den dubbla OS-guldmedaljören i curling, Anette Norberg, skulle ge sig ut på golfbanan.

– Det ska bli kul, det är alltid roligt. Det är jätteroligt att Barngolfen har kommit igång igen efter uppehåll. Det är fantastiskt att på något sätt kunna på något hörn bidra till att barnen får det bättre, säger Anette Norberg.

Golf och curling hur jämför du dem?

– Det finns ganska mycket likheter men jag är långt ifrån lika bra på golf som jag var på curling, säger hon med ett skratt.

De före detta IFK Göteborg-spelarna Tobias Hysén, Mattias Bjärsmyr och Pontus Wernbloom, som numera gör podcasten med namnet Hunden, katten, glassen är hålvärdar vid ett hål.

ANNONS

– Vi har inte riktigt synkat färdigt. Vi har första hålet, som är ett par tre, det finns alla möjligheter att man ska få någon sorts pris om det skulle kunna bli en hole in one, säger han.

Kommer det vår någon särskild Blåvittprägel på det hålet?

– Nej, det har vi väl egentligen inte mer än den givna koppling som kommer finnas. Vi kommer att försöka sätta igång snacket efter vilka som kommer dit. Man pratar väl tyst om Blåvitt idag kanske, men det är klart att det kommer bli lite Blåvittsnack och vi har inga problem att prata om de andra lagen heller.

En av dagens konferencier var Stefan Odelberg. Han höll sig borta från golfklubborna.

– Jag kan inte spela golf, jag hade varit helt värdelös på det, dagen skulle aldrig ta slut, säger han.

Hoppas få in över en miljon kronor

Anna Lena Mayor Ekeblad är verksamhetsansvarig för Drottning Silvias insamlingsstiftelse. Förra året fick de in strax över en miljon kronor under Barngolfen.

– Det hoppas vi ju på i år också, man vill ju alltid toppa. Nu har jag ändå försökt säga till gänget att huvudsaken är att det ska vara en kul dag där alla ska vara glada. Det viktiga ska inte vara liksom: ”Ge oss pengar!”, men det är klart att underförstått att alla vet att vi behöver mer pengar för att skapa mer glädje, säger hon.

ANNONS

Hur viktigt är det här för insamlingsstiftelsen?

– Det här är det enda som vi egentligen själva arrangerar. Det är vårt största event, sen gör vi även andra tillsammans med andra. Nu arrangerar vi själva och sätter tonen själva, så det är ett jätteviktigt event. Dessutom brukar vi samla in en bra slant också.

Leif Johansson, vars son tillbringade mycket tid på barnsjukhuset innan han gick bort för tre år sedan.
Leif Johansson, vars son tillbringade mycket tid på barnsjukhuset innan han gick bort för tre år sedan. Bild: Henrik Jansson

”Speciellt att var här”

En som vet vad Barnsjukhuset kan betyda för en familj är Leif Johansson, som är på plats för att spela golf. Hans son Pontus gick bort för tre år sedan och han tillbringade mycket tid på sjukhuset.

– Det är speciellt att vara här, helt klart, säger Leif Johansson.

Vad betyder Barnsjukhuset?

– Det betyder jättemycket. Det är en väldig trygghet att vara där. Man är inne i en bubbla när man är där men det är väldigt viktigt. Man får ett väldigt bra stöd, så det är bra.

Insamlingsstiftelsen för drottning Silvias barnsjukhus

Stiftelsen samlar in pengar och gör olika samarbeten för att kunna tillföra saker, miljöer, upplevelser och aktiviteter som ger glädje och en ökad livskvalitet för barn, unga och deras familjer på Drottning Silvias barnsjukhus. Det som behövs när man drabbats av sjukdom utöver ordinarie vård och som inte kan finansieras med offentliga medel.

Källa: Insamlingsstiftelsen för drottning Silvias barnsjukhus

LÄS MER:Joel och Henrik Lundqvist stöttar sjuka barns familjer

LÄS MER:Därför valde IFK Göteborg att ha reklam på jubileumströjan

LÄS MER:Joel Lundqvist i oväntad comeback i Göteborg – cyklar till Danmark

ANNONS