Kollegorna minns och hyllar Engstrand

Efter söndagens besked om Tommy Engstrands bortgång har fått stora delar av Sveriges sportjournalister och kommentatorer öppnat upp sig om hur Engstrand format och påverkat deras karriärer.

ANNONS
|

En återkommande och gemensamma nämnare är hans kärlek till sporten och värme mot kollegorna.

Lasse Granqvist säger till Aftonbladet:

– Han sa till mig tidigt i min karriär: ”Du måste låta pumpen vara med”. ”Hjärtat måste få vara med när du kommenterar”. Tack vare Engstrand så blev referat mer äkta. Det var en av hans främsta egenskaper, det blev äkta.

Hyllningarna till Engstrand: ”En fantastisk människa”

Den legendariske sportjournalisten Tommy Engstrand kom till Sveriges radio 1969 och är en av de så kallade ”Hylands pojkar”, de som skolades under Lennart Hyland under 60- och 70-talet.

Seanre blev Engstrand även chef för Radiosporten och tog emot stora journalistpriset 1984.

ANNONS

Till Ekot minns Ulf Elfving sin kollega och vän:

”Han var en fantastisk människa och den mest entusiastiska och kanske mest hederliga och kunniga sportjournalist. Vi kommer minnas honom med stor tacksamhet”.

”Ingen har betytt mer”

På Twitter skriver både Åke Unger och handbollskommentatorn Robert Perlskog, som båda skolades av Engstrand på radiosporten.

”Ingen har betytt mer för mig i mitt yrke”.

SVT Sports profilen Jacob Hård är en ytterligare av dem som jobbade med Tommy Engstrand under hans tid på Radiosporten.

– Han var en otroligt färgstark profil med ett härligt temperament. Det var otroligt roligt att jobba där med honom som chef, säger Jacob Hård.

– Han var min chef under de åren som formade mig mycket som journalist. Han var otroligt viktig för mig. Han var en extremt inspirerande chef som både var krävande och kunde lyfta en väldigt mycket. Han betydde mycket för att han gav en chansen. Han krävde och han uppmuntrade, säger Hård till SVT Sport.

Även TV4:as Frida Nordstrand delar med sig om Engstrands betydelse i hennes karriär.

I ett inlägg på Instagram hyllar hon Engstrand som en av de största och bästa manliga kollegor hon haft.

”Han såg alla. Han hjälpte, lyfte och hyllade andra. Aldrig mån om sitt eget eller rädd för konkurrens, utan bara kär i sitt yrke och glad att fler delade kärleken”, skriver Nordstrand.

ANNONS

Tommy Engstrand blev 81 år gammal.

LÄS MER:Sportjournalisten Tommy Engstrand avliden

ANNONS