Kristdemokraterna vill öppna Ullevi för allmänheten

Kommunalrådet Elisabet Lann (KD) föreslår att friidrottsanläggningar som Ullevi och Slottsskogsvallen ska öppnas för allmänheten till våren.
– Vi vill ge fler möjlighet att träna i en säker och tillgänglig miljö, säger Lann.

ANNONS
|

Kommunalrådet Elisabet Lann (KD) har lagt fram en motion som föreslår att stadens friidrottsanläggningar, inklusive Ullevi, Slottsskogsvallen och den nybyggda Björlandavallen, ska öppnas för allmänheten vid vissa tider.

– Under ett par års tid har jag fått höra från personer som beklagat att de inte har möjlighet att springa på löparbanorna, det var då vi kom på denna idé, säger Lann.

Lann menar att det finns många personer som håller på med löpning, men som inte är med i någon förening och som därför inte har tillgång till arenorna. Hon pekar också på att kommunen på detta sättet kan öka tryggheten, särskilt för kvinnor som kanske tvekar att springa på gator eller i skogen. Att ha belysning på friidrottsanläggningarna kan skapa en säkrare miljö.

ANNONS

Motionen inspirerades delvis av sommarens veteran-VM, där över 8 000 seniorer deltar. Lann ser det som ett sätt att uppmuntra människor i alla åldrar att vara aktiva och prova på friidrott, och hoppas att det kan öppnas för allmänheten till våren nästa år.

– Det är inspirerande att se människor i alla åldrar engagera sig i sport, och vi hoppas kunna öka intresset för friidrott. Om anläggningarna står tomma och ödsliga är det bättre att folk får möjlighet att använda dem, särskilt om det innebär ökad trygghet för löpning, säger hon.

När det kommer till varför anläggningarna inte har varit öppna tidigare, förklarar Lann att det främst handlar om ansvarsfrågor och kostnader, som att tända belysningen på Ullevi. Hon föreslår att öppettiderna kan vara på kvällar mellan 16 och 21, i samråd med föreningarna för att undvika krock med organiserade träningar.

– Det finns risker med det här, som att ha någon som ansvarar för öppning och stängning samt slitage på anläggningarna, men jag tror att fördelarna överväger. Det är göteborgarnas anläggningar och det är rimligt att fler får tillgång till dem, så länge det inte missbrukas, säger Lann.

Kan se fler liknande motioner i framtiden

Hon drar paralleller till allmänhetens åkning i ishallarna, som har hon menar har fungerat bra.

ANNONS

Om motionen beviljas hoppas Lann på brett stöd och att man hittar ett kostnadseffektivt upplägg för att undvika skador på anläggningarna och höga kostnader.

– Jag tror man kan vinna brett stöd med det här, vi ska hitta ett upplägg så att våra fina anläggningar inte förstörs eller att det blir för dyrt som på Ullevi exempelvis, säger hon.

– Det borde finnas gott stöd för det, det här är inte känslig partipolitik så jag kan inte se varför den inte skulle beviljas.

LÄS MER:Högerns utförsäljningsiver hotar fotbollen i Göteborg

LÄS MER:Mustafa Mohamed vann guld på Veteran-VM i Göteborg

LÄS MER:Björlandavallen invigdes under nationaldagen

ANNONS