Mark Cavendish tog historisk etappseger i Tour de France

Mark Cavendish har skrivit historia.
Britten vann dagens femte etapp av Tour de France efter att ha kommit bakifrån i spurten – och tog sin 35:e etappseger någonsin.

ANNONS
|

Den 39-årige britten från Isle of Man är en av de bästa spurtarna någonsin. I höstas meddelade han så att han skjuter upp pensionen och kör ett år till – med målet att ta sin 35:e seger i Tour de France.

Och det gjorde han.

Den 39-årige britten spurtade ner alla i den femte etappen av årets upplaga av den klassiska cykeltävlingen och har därmed vunnit 35 etappsegrar i Tour de France – fler än någon annan i historien.

– Jag ville bara ta det. Jag hade börjat misströsta och det kändes som en chansning. Det var en stor chansning för stallet att jag skulle vara med och ta den här etappsegern och nu klarade vi av det, säger en känslosam Cavendish i Eurosport.

ANNONS

Går om legendaren

Inför Tour de France i fjol meddelade han att han skulle avsluta karriären efter säsongen. När han kom till förra årets Tour de France hade han 34 etappsegrar. Det slutade dock i en mardröm för den forne världsmästaren. På den åttonde etappen kraschade han, bröt nyckelbenet och fördes i tårar bort i ambulans.

Men nu fick han äntligen sin revansch utan bakslag.

Han går förbi legendaren Eddy Merckx, som på 1970-talet tog 34 etappsegrar, som den vinstrikaste någonsin.

39-åringen delade tidigare rekordet med Merckx som vann turneringen fem gånger mellan 1969 och 1974.

LÄS MER:Efterlängtad kamp om segern och en rekordjagande britt – här är Tour de France 2024

LÄS MER:Överlägsen seger på tourens andra etapp

ANNONS