Mikael ”Äpplet” Appelgren om Jörgen Perssons lugn

Bilderna på en lugn förbundskapten Jörgen Persson – i kontrast med en smått vild Truls Möregårdh – har blivit en stor snackis under OS.
Mikael ”Äpplet” Appelgren hyllar sin sammanbitna vän – och avslöjar hur vilt det kommer vara när han bänkar sig framför söndagens OS-final.
– Jag vill inte ha massa skrik och skratt. Jag vill bara sitta där och kolla, säger legendaren.

ANNONS
|

GP får fatt på mannen som var med och rev den kinesiska muren, tillsammans med just Jörgen Persson och J-O Waldner, när han är ute på en cykeltur på Djurgården. Med en inte särskilt övertygande göteborgska utbrister han:

– Göteborgs-Posten, ja jävlar du!

Sedan tar den breda stockholmskan över.

– Du ringer från Sveriges arsle dårå, som vi säger här i Stockholm.

Därefter lämnar vi den uråldriga konflikten och rör oss söder ut, mot de olympiska pingisborden i Paris. Där har Truls Möregårdh storspelat sig till en OS-final och skickat hem den kinesiska världsettan på vägen.

I hagen har Möregårdh vrålat ut sin glädje och hoppat som en galning när han gått segrande ur bolldueller. Förbundskapten Jörgen Persson? På tv-bilderna ser han ut att vara hur lugn som helst. Istället för att skrika sitter den forne världsmästaren fokuserat och applåderar efter säkrade poäng.

ANNONS

Inget konstigt alls, menar Perssons gamla lagkamrat Appelgren.

– Turneringen är ju inte slut än, eller hur?, säger ”Äpplet”.

– Han är från gamla skolan. Vi är lite lugnare än de här yngre spelarna.

Mikael ”Äpplet” Appelgren.
Mikael ”Äpplet” Appelgren. Bild: Johan Nilsson/TT

Appelgren om ”Jögges” lugn

Legendaren säger att det är tränarens roll att både följa matchen för att kunna anpassa taktiken och se hur spelaren mår, om den behöver eldas på eller kylas ned.

– Behöver du applådera mer? Behöver du applådera mindre? Ska man lugna? Ska man ge energi? Det gör ”Jögge” bra.

Hur har du själv betett dig under matcherna? Är du mer Jörgen eller Truls?

– Jag är mer som ”Jögge”, det är vi i gamla skolan som är så. Vi är lite lugna, så är det ju.

Även när han räddade nio setbollar i går sitter ni lugna som filbunkar medan vi dödliga sitter som på nålar?

– Ja, exakt. Han har ju en uppgift att sköta om Truls och se hur han mår och vad han behöver.

Tror du det är ett genuint lugn från Jörgen, eller handlar det om ett bra pokerface?

– Det är klart att det är lite nerver inombords. Annars är man inte intresserad. Men han får inte visa det för mycket. Det är tillräckligt för spelaren att lira.

ANNONS
Som 77:e rankad inför blev Truls Möregårdh den lägst rankade spelaren att nå en VM-final i bordtennis någonsin 2021. Väl där krossades han av Fan Zhendong i fyra raka set.
Som 77:e rankad inför blev Truls Möregårdh den lägst rankade spelaren att nå en VM-final i bordtennis någonsin 2021. Väl där krossades han av Fan Zhendong i fyra raka set. Bild: MANFRED SCHILLINGS

Så vinner Truls OS-finalen

På söndag väntar alltså OS-final för Truls Möregårdh mot den regerande världsmästaren Fan Zhendong.

Eller som ”Äpplet” kallar honom: Monstret från Guangzhou.

Appelgren poängterar framför allt vikten av att Truls undviker det öppna spelet och hänger med i seten länge.

– ”Trulle” måste försöka hitta lite knepiga bollar och spela lite okonventionellt, lite orytmiskt. Det får inte blir 7–2, 8–2. Då spelar kineserna ofta bättre. Det är bra om han kan hänga med upp till 8–8, 9–9.

– Kina vill väldigt gärna ha det här guldet. Förra OS var det två kineser i finalen, då behöver inte coacherna bry sig, guldet var ju bärgat. Men här är det inte klart. Som han har spelat hittills har Truls varit fruktansvärd i de avgörande lägena. Där är han otroligt vass. Vi får se, det ska bli spännande faktiskt.

När Möregårdh mötte Zhendong i VM-finalen i Huston 2021 sopade kinesen banan med svenskan och gick segrande med 4–0 i set. Det tror Appelgren inte har någon större betydelse för söndagens batalj.

– Truls är en sådan som ser framåt. Han tar lärdom av den matchen och ser vad som är bra och inte bra. Det där är borta. Man får analysera en sådan förlust och titta vad man kan försöka göra bättre. Nu har han växt in i den här rollen. När han kom tvåa på VM var han väldigt ny. Nu har han spelat ett par säsonger till och fått lite rutin.

ANNONS
Truls Möregårdh, Mikael ”Äpplet” Appelgren, J-O Waldner och Jörgen Persson.
Truls Möregårdh, Mikael ”Äpplet” Appelgren, J-O Waldner och Jörgen Persson. Bild: Johan Nilsson/TT

Så följer Äpplet dramat

Hur Appelgren från den gamla skolan följer bordtennis-dramat från Frankrike? Hemma från TV-soffan, i lugn och ro, såklart.

– Jag vill inte ha massa skrik och skratt. Jag vill sitta där och kolla.

Då är du lika lugn som Jörgen?

– Ja, jag är också ganska lugn faktiskt. Det är bara att kolla på mina gamla matcher så ser du att jag är väldigt lugn. Inombords blir det lite handsvett och skit kanske, säger han och skrattar.

Hur slutar då det hela? Mikael Appelgren har valt att gå optimismens väg och tippat 4–2 till Truls.

– Jag har sagt det till Sportbladet, då måste jag säga det till dig också. Annars undrar de vad den där ”Äpplet” är för gubbe.

Hur firar du om det blir guld?

– Jag har ingen aning faktiskt. Hammarby möter ju Kalmar sedan halv fem, det är också ganska viktigt för oss stockholmare, säger han och skrattar.

LÄS MER:Teorier om sabotage sprids i Kina efter Truls Möregårdhs bragdmatch

LÄS MER:Truls Möregårdh klar för OS-final

LÄS MER:Persson väntade med sitt råd: "Inte sätta press"

ANNONS