Nicolina Pernheim gör sitt femte Paralympics i sommar.
Nicolina Pernheim gör sitt femte Paralympics i sommar. Bild: Björn Larsson Rosvall

Nicolina Pernheim Goodrich får wild card till Paralympics – ett halvår efter förlossningen

Hon blev mamma i januari och gjorde sin första tävling på 14 månader i maj. Nu har den synskadade judokan Nicolina Pernheim Goodrich fått ett wild card till Paralympics i Paris –som blir hennes femte paralympiska mästerskap.
– Det är faktiskt rätt otroligt. Det är det ingen annan som har gjort i judo innan från Sverige, säger hon.

ANNONS
|

Under en lång karriär har göteborgaren Pernheim Goodrich bland annat samlat på sig fyra EM-guld. Mästerskapet, som äger rum mellan 28 augusti och 8 september, blir hennes femte Paralympics.

– Om man stannar upp och tänker lite är det faktiskt rätt otroligt att göra fem Paralympics. Det är det ingen annan som har gjort i judo innan från Sverige. Det är väl ändå något jag är lite stolt över, att jag har lyckats hålla mig på topp så här många år. Att det har gått är jag väldigt, väldigt glad för, säger Nicole Pernheim Goodrich.

Känslan att erbjudas ett wild card är skön, berättar hon.

ANNONS

– Det är skönt att få det bekräftat. Jag trodde att mina chanser var bra men det är skönt att veta. Det ska bli kul, jag ser fram emot det väldigt mycket.

Födde barn i januari

Årets förberedelser har däremot varit av det mer krävande slaget. I januari fick Pernheim Goodrich sin dotter, vilket komplicerat vardagspusslet.

– Jag har haft bra stöd från föräldrar och min man. Det har pusslats ganska mycket, men det har gått bra. Det är hysteriskt mycket med planerande. Det är inte bara att det ska funka för mig att gå till träningen vilket tidigare har krävt mycket planerande eftersom jag inte ser. Man ska ta sig dit, boka färdtjänst eller ta sig med spårvagnen och allting tar väldigt mycket energi för mig. Och så ska jag ha en ledsagare på mattan och se till att det finns någon där jag kan köra med.

Lägg därtill på barnpassande till det hela.

– Jag vill inte vara borta från dottern längre än nödvändigt och färdtjänsten är inte känd för att vara det snabbaste sättet, och spårvagnen är inte heller det snabbast när man inte ser. Det har varit många som har kunnat hjälpa till för att det ska vara möjligt.

ANNONS

Känner du att du är där du vill vara formmässigt?

– Det är väl det att vara idrottare, man vill ju alltid vara bättre, eller hur? Men ja, i stort, absolut. Sen är det några tekniska detaljer. Man är aldrig klar liksom. Men i stort sett ja.

Första tävlingen – på över ett år

Tillbaka på judomattan har det blivit en rad träningsläger. I maj deltog dessutom Pernheim Goodrich i en kvaltävling i Georgien, hennes första tävling på 14 månader.

– Jag visste att det var extremt tidigt efter förlossningen, det var fyra månader så det var en utmaning.

Som till slut gick bättre än förväntat.

– Jag tog mig till en bronsmatch och tyvärr förlorade jag den, men jag tog poäng. Det var riktigt nära att jag tog medalj och nu har det gått två månader till. Paris är inte förrän om två månader så jag tänker att det kan gå bra det här. Jag hoppas det i alla fall.

I Frankrike hoppas hon gå ett steg längre.

– Målet är att ta en medalj. Annars hade det inte varit värt det, säger Nicolina Pernheim Goodrich och skrattar.

LÄS MER:Senaste nytt om OS 2024

LÄS MER:Så bor OS-deltagarna i Paris: ”Kartongsängarna i år igen”

LÄS MER:Seglaren Lovisa Karlsson är ett av Sveriges medaljhopp i OS

ANNONS