Nytt svenskt VM-brons – trots två straffrundor

Den svenska skidskytte-succén fortsätter. Damerna gjorde som herrarna och körde hem ett brons i stafetten.
– Jag är jätteglad att jag kan stå på start och göra en hyfsad prestation, säger tredjesträckans Elvira Öberg, som var tillbaka från sjukdom, till SVT.

ANNONS
|

De svenska damerna gick in i VM-stafetten som guldfavorit men i tuffa förhållanden och efter två straffrundor blev det en bronsplats – precis som för herrarna tidigare under lördagen.

– Vi är det enda landslaget som lyckas ta medalj på både dam- och herrsidan. Det är väldigt svåra förhållanden i dag och vi lyckad hålla ihop det, säger Johannes Lukas till SVT.

Linn Persson inledde stafetten för Sverige och gjorde det stabilt. I det liggande skyttet fick den svenska succéåkaren visserligen använda två extraskott och tappade både tid och placeringar men när det var dags för stående skytte hade hon tagit sig upp till förstaplatsen igen. Då gjorde hon en felfri serie på 17 sekunder, i vinden, och gick ut i sex sekunders ledning.

ANNONS

Persson växlade över som etta till Anna Magnusson.

– Jättebra försträcka. Hon har så mycket självförtroende, riktigt bra start, säger förbundskapten Johannes Lukas till SVT.

– Det var nog den bästa serien jag skjutit. Det var inte jättemycket sikta där, bara skjut, säger Persson själv till SVT.

Magnusson fick använda ett extraskott i liggande skyttet och gick ut som trea efter Frankrike och Italien, tätt före Norge.

I den stående skyttet var det betydligt sämre skytte. Anna Magnusson sköt två straffrundor, Norge tre och Frankrike en. Italien gick ut i stor ledning före Tyskland som sköt bra bakom täten. Magnusson gick ut som fyra, över minuten efter Italien.

– Egentligen kändes det inte som det var så mycket vind men det blir ändå bom. Det är skittråkigt, säger Magnusson till SVT.

Hon växlade till Elvira Öberg, som precis är tillbaka från sjukdom, 53 sekunder från täten.

Höll bronsplatsen

Öberg kom in till skyttet som fyra och kom undan med ett extraskott. Hon gick ut som femma men tog in tid på täten. I ståskyttet plockade hon både tid och placeringar och växlade till systern Hanna Öberg som trea, 38 sekunder bakom ledande Italien.

– Jag är jätteglad att jag kan stå på start och göra en hyfsad prestation, säger Elvira Öberg till SVT.

ANNONS

I det liggande skyttet sköt både Italien och Tyskland fullt i täten och det blev en kamp mellan de två nationerna om guldet. Hanna Öberg fick kämpa för att hålla Frankrike bakom sig. Svenskan lyckades – efter två extraskott.

I det stående skyttet avgjorde Italien med fullt och snabbt skytte av Lisa Vittozzi. Denise Herrmann Wick bjöd in Hanna Öberg, som sköt fullt och gick ut som tre, tretton sekunder bakom Tyskland.

På spurtvarvet kunde inte Hanna Öberg närma sig tyskan men hon höll med marginal bronsplatsen.

– Det kändes bra och jag är riktigt nöjd. Det känns kul att vi fixade det, säger Öberg till SVT.

Det är Sveriges åttonde medalj detta VM. Det svenska medaljrekordet var tidigare sex medaljer – det slogs i och med herrarnas stafettbrons. Mästerskapet avslutas med masstarter på söndagen.

LÄS MER:Svenskt VM-brons – efter Martin Ponsiluomas supersträcka

LÄS MER:Medaljrekord: "Vi ska vara väldigt stolta"

ANNONS