Svenskt VM-brons – efter Martin Ponsiluomas supersträcka

Det började med straffrunda och och en växling långt från täten. Då gjorde Martin Ponsiluoma en supersträcka och körde upp Sverige på medaljplats.
Det blev brons i VM-stafetten – och det svenska målrekordet är slaget.

ANNONS
|

VM-stafetterna riskerade att ställas in på grund av hårda vindar i Oberhof men på lördagsmorgonen kom beskedet att de körs som planerat. Herrarnas blev svängig – inte minst för svensk del.

Peppe Femling hade en tuff förstasträcka. Han sköt straffrunda och växlade till Martin Ponsiluoma på artonde plats. Han kom in till sitt stående skytte som elva och när vinden tog i, åkarna framför honom tvekade och bommade sköt han en serie på 36 sekunder med bara ett extraskott. Efter det superskyttet gick han ut från vallen som fyra.

– Det var grymt gjort, säger Peppe Femling till SVT om Ponsiluomas ståskytte.

ANNONS

– Jag kände att det var otroligt mycket vind och då gick jag in och försökte dra en snabb serie och jag den är jag fantastiskt nöjd med, säger Ponsiluoma själv.

Ponsiluoma åkte snabbt och växlade till Jesper Nelin som trea, 56 sekunder bakom Tjeckien och Frankrike i täten.

Stabil Jesper Nelin

Nelin fick se sig passerad av Norge genom Sturla Holm Lägreid efter liggande skyttet men gick om densamme igen efter ett stabilt ståskytte, samtidigt som Lägreid sköt en straffrunda. Svensken lyckades dock inte hålla Lägreid bakom sig i spåret och växlade som fyra. Svenske slutmannen Sebastian Samuelsson gick ut precis bakom Johannes Thingnes Bö.

I täten sköt Tjeckien straffrunda i liggskyttet vilket öppnade upp för Sverige och Norge. Både Samuelsson och Thingnes Bö klarade sig med nöd och näppe från straffrunda och Samuelsson gick ut som trea.

Upplagt för en rafflande avslutning.

– Jag tänker att jag måste försöka gå för det. Jag gör det jag kan och håller nästan ryggen på honom (Thingnes Bö) hela varvet, säger Samuelsson till SVT.

Svenskt medaljrekord – norsk svit bruten

Frankrike och Norge sköt snabbt och fullt och för Samuelsson handlade det på sista skyttet om att hålla bronsplatsen. Han gjorde ett stabilt skytte med ett extraskott och kunde köra in Sverige på bronsplats.

ANNONS

– Fantastiskt, riktigt kul att kliva upp på pallen som ett lag, säger Jesper Nelin till TT.

Medaljen är Sveriges sjunde i VM vilket betyder nytt svenskt medaljrekord.

Framför Sverige höll Quentin Fillon Maillet Johannes Thingnes Bö bakom sig och körde guldet till Frankrike. I och med det är Thingnes Bös guldsvit bruten. Efter fem raka guld fick han i stafetten nöja sig med silver. Dessutom bröts en norsk supersvit i stafett – norrmännen hade inför VM vunnit alla stafetter den här säsongen och är dessutom regerande olympiska mästare och världsmästare.

VM avslutas med masstarter på söndag.

Fakta: Sveriges sju VM-medaljer i Oberhof

Guld: Hanna Öberg, distans 15 kilometer.

Silver: Hanna Öberg, sprint 7,5 kilometer, Linn Persson, distans.

Brons: Linn Persson, sprint, Sebastian Samuelsson, jaktstart 12,5 kilometer, Sebastian Samuelsson, distans 20 kilometer, herrarnas stafett (Peppe Femling, Martin Ponsiluoma, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson).

(TT)

LÄS MER:Nytt svenskt VM-brons – trots två straffrundor

LÄS MER:VM-stafetterna körs: "Varnat lite i överkant"

LÄS MER:Ferrys förslag: Lotta ut färdigvallade skidor

LÄS MER:Elvira Öberg tillbaka efter sjukdomen

ANNONS