Så ska Åby World Grand Prix bli världens största travlopp

Åby Stora Pris förvandlas till Åby World Grand Prix var fjärde år med målet att bli världens största travlopp. Hela sex miljoner kronor ligger i potten för vinnaren.
– Vi vill skapa en VM- och OS-känsla, säger vd Jon Pedersen.

ANNONS
|

Åby Stora Pris, ett av Sveriges mest prestigefyllda travlopp, har genomgått en betydande förändring för att stärka sin position på den internationella travscenen.

Åbytravet gör om loppet, nu kallat Åby World Grand Prix varje fjärde år, med målet att bli världens största travlopp med sex miljoner kronor i potten till vinnaren.

– Vi ville locka till oss de bästa hästarna, sedan vet man aldrig hur en kull ser ut, tio hästar i stället för tolv på tre tusen meter är kanske för lite men vi kör på det. Vi hade hoppats på fler franska hästar, det har varit en liten negativ snackis, men de tre bästa hästarna är på plats åtminstone, säger Åbys vd och sportchef Jon Pedersen.

ANNONS

Horsy Dream från Frankrike, som vann Elitloppet i år, är med. Två andra stora namn är de svenska hästarna Francesco Zet och San Moteur.

Anledningen till satsningen: ”Tappat publik”

Förra året kom det runt 2 800 personer – i år väntar de sig att det kommer mellan fem till sju tusen. Inför i år har intresset varit enormt.

– Det känns riktigt bra på förhand, det har verkligen blivit en hajp.

För fyra år sedan när idén kom upp sänkte de förstapriset från två miljoner till en och en halv för att kunna finansiera och spara en stor summa till satsningen var fjärde år.

Pedersen menar att det var viktigt med marknadsföringen att vara större än övriga lopp: Elitloppet har en prispott på 5 miljoner kronor och Prix d'Amerique har sin på 4,5-5 miljoner.

– Vi vill skapa den här VM- och OS-känslan. Vi ville gärna säga att det är det största travloppet som någonsin hade körts. Det var vårt mål. Vi vill ha en festivalkänsla på hela arrangemanget, säger han.

Arrangemanget har stött på utmaningar med att locka publik, främst på grund av att fler numera spelar på telefonen och följer loppet via tv i stället för att närvara på plats. Pandemin hade en negativ påverkan på travloppen generellt.

ANNONS

De lockar med moderna arenan

Enligt Pedersen kommer det att ta tid att återfå publiken till tidigare nivåer, sådana som var innan pandemin och som hade sin kulmen under travets storhetstid på 1980-90-talet.

– Det är bekvämt att spela hemifrån och vi har dessutom blivit kontaktfria sedan pandemin. Det tar tid att få tillbaka publiken, och vi kanske inte når samma nivåer från när det var som störst, säger han.

Trots dessa utmaningar är de fast beslutna att vända trenden. I år har de satsat hårt på att attrahera publiken, och resultatet är tydligt med slutsålda biljetter och enormt tryck på arenan.

En av de viktigaste faktorerna bakom framgången är den moderna arenan, som enligt arrangören är en av de mest avancerade i hela Europa och menar att den har en hög konkurrensfördel.

– Loppet är lite annorlunda, vi har en mycket modern och högklassig arena, troligen den mest moderna i hela Europa. För att kunna konkurrera med innerstan i Göteborg kan vi inte erbjuda gamla träbänkar – vi ligger steget före många andra i Sverige, säger Pedersen.

Vd:n om farhågan: ”Då känns det som ett misslyckande”

Trots dessa positiva tecken finns det utmaningar. Åby har genomgått en omfattande ombyggnad som inkluderar hotell, mässhallar, konferenslokaler och nya läktare, totalt 31 000 kvadratmeter.

ANNONS

Den nya arenan är dock trängre än tidigare.

– Arenan är mycket trängre efter den byggdes om vilket försvårat publikkapaciteten, men vi väntar oss fem till sju tusen. Hotell har varit fullbokade sedan länge och vår restaurang har varit slutsåld sedan i juni, säger Pedersen.

Han betonar vikten av att hålla liv i arrangemanget för att upprätthålla publikintresset kommande år, även om prispengarna inte är lika stora varje år fram till nästa lopp 2028.

– Det kommer att ta tid. Om vi skulle sjunka ner till fjolårets nivåer redan nästa år, skulle det kännas som ett misslyckande.

Åby World Grand Prix

Åby World Grand Prix är ett travlopp för 4-åriga och äldre varmblodstravare.

Lördagen 10 augusti körs det för första gången på Åbytravet i Mölndal.

Loppet kommer att köras var fjärde år, och förstapriset i loppet kommer att vara 6 miljoner kronor.

Loppet startar 18.40 och körs över en distans på 3 140 meter.

Efter loppet lockar också arrangörerna med en konsert med rockbandet Smash Into Pieces, kända från Melodifestivalen.

LÄS MER:Veikko Haapakangas är en av Sveriges yngsta travtränare

LÄS MER:Stig H Johansson slutar med travet

ANNONS