Sarah Sjöström tar Sveriges första OS-guld i Paris

Simstjärnan briljerade i 100 meter frisim. Sarah Sjöström jagade i kapp motståndet på slutet och simmade in guldet på en supertid, 52,16.
– Jag är helt chockad och överraskad, säger Sjöström efter bragden.

ANNONS
|

Det var en glad och chockad Sarah Sjöström efter kvällens final i 100 meter frisim, då hon tog sitt andra OS-guld.

– Jag sa tidigare att jag har drömt att jag ska vinna den här grenen, det var lite konstigt för jag sa det i januari, februari. Det är som att jag har vetat att det ska hända, säger hon i tårar till Max.

Sarah Sjöström startade på bana sju och såg ut att ligga något efter i inledningen, men efter 50 meter drog svenskan ifrån i ett tempo sällan skådat.

Sarah Sjöströms tidigare OS-medaljer

Guld: 100 meter fjäril, Rio de Janeiro 2016.

Hennes karriärs dittills största seger. Sjöström blev första svenska kvinnliga simmare att vinna OS-guld och hon var i monsterform, slog världsrekord och utklassade konkurrenterna.

Silver: 50 meter fritt, Tokyo 2021.

Kanske hennes största prestation med tanke på armbågsbrottet bara fem månader tidigare. Mot alla odds kunde hon ändå knipa en OS-medalj.

Silver: 200 meter fritt, Rio 2016.

Sjöström fick ge sig i stjärnduellen mot Katie Ledecky, USA. Det skiljde bara 35 hundradelar sedan stjärnorna utkämpat något av "giganternas kamp" och pressat allt ur varandra.

Brons: 100 meter fritt, Rio 2016.

Tredje medaljen i Rio blev ett brons. Simone Manuel, USA, och Penny Oleksiak, Kanada, delade guldet, Sjöström var 29 hundradelar bakom vinnarduon.

TT

Hundradelar till tvåan

Sluttiden blev 52,16, tretton hundradelar före tvåan, amerikanskan Torri Huske.

ANNONS

Hon har tidigare sju silver och ett brons i bagaget, men nu kan Sarah Sjöström räkna in ett guld till samlingen av OS-medaljer i den, något oväntade grenen, hon ställde upp i under Paris-tävlingarna.

– Jag har aldrig varit så mycket i mitt eget lopp, jag har varit i ”the zone” hela vägen och tänkt på alla detaljerna, säger hon till Max.

Fästmannen hade flugit ner under förmiddagen, men föräldrarna fanns inte på plats när guldet kammades hem. För det var ju länge så att Sarah Sjöström inte tänkt att simma 100 meter fritt, deltagandet bestämdes för bara några dagar sedan.

– Mamma och pappa trodde inte jag skulle simma, så de är hemma fortfarande. Sorry för att jag sa att jag inte skulle det, säger Sarah Sjöström i sändningen.

Men Sjöström är inte färdig med Paris.

Nu väntar 50 meter frisim där hon är favorittippad. Heatet simmar hon den 3 augusti.

LÄS MER:Här är schemat för OS i Paris 2024 – dag för dag

LÄS MER:Möregårdh till OS-kvartsfinal efter ny rysare

LÄS MER:David Åhman och Jonatan Hellvig – 22-åringarna som revolutionerat en sport

ANNONS