Socialminister Jakob Forssmed sprang på Veteran-VM

Socialminister Jakob Forssmed (KD) kom näst sist i sitt kvalheat när han gjorde Veteran-VM-debut i 45-årsklassen på 1 500 meter.
Efter loppet lyfte han att han vill se att fler personer rör på sig hela livet.
– I dag är det många som håller på tills man är elva, tolv år sen slutar man med idrott, säger han.

ANNONS
|

Det var göteborgskt sidoregn på Björlandavallen när socialminister Jakob Forssmed (KD) klev in på löparbanan för att springa 1 500 meter på Veteran-VM. I kvalheatet i klassen 45+ var han aldrig riktigt nära att kvalificera sig.

Forssmed sprang in på näst sista plats på tiden 5.05,80, nästan en minut bakom britten Ian Williamson som vann heatet på 4.12,73.

– Det känns fruktansvärt tungt just nu i benen men det var jättekul. Det var underbar stämning i call room innan, jag pratade med idrottare från hela världen, säger han efter loppet och fortsätter:

– Vilken folkfest trots att det är klassiskt Göteborgsväder är det mycket folk på läktarna, skön stämning och funktionärer som ställer upp.

ANNONS
Socialminister Jakob Forssmed (KD) på upploppet. 1500 meter försök på Björlandavallen. Veteran VM i friidrott, Göteborg.
Socialminister Jakob Forssmed (KD) på upploppet. 1500 meter försök på Björlandavallen. Veteran VM i friidrott, Göteborg. Bild: Robin Aron

De i regeringen tror ministern hade varit bäst

Vem i regeringen tror du hade gjort bäst ifrån sig på 1 500 meter, förutom du?

– Svårt att veta, jag tycker att Mats Persson (utbildningsminister) har ett ganska lätt steg. Ulf Kristersson (statsminister) är också en väldigt duktig löpare som springer mycket. Men det var ingen som var med i dag så då blev jag ju snabbast.

Som socialminister har Jakob Forssmed även ansvar for idrotts- och folkhälsofrågor. Att fortsätta idrotta hela livet är något som regeringen satsar extra på, menar Forssmed.

– I dag är det många som håller på tills man är elva, tolv år sen slutar man med idrott. Men vi behöver röra på oss och vi behöver göra det i gemenskap med varandra för det ger något alldeles extra, säger han.

Hur satsar ni på det?

– Genom extra stöd till Riksidrottsförbundet så de kan satsa på just idrott för äldre personer. Det har blivit stor succé, det ser vi inte minst här, det är hur många svenskar som helst som är med och kör veteranfriidrott.

Socialministern hade en klack med kristdemokrater på läktaren.
Socialministern hade en klack med kristdemokrater på läktaren. Bild: Robin Aron

Fritidskort ska få unga att röra sig mer

Svenska ungdomar rör sig för lite. Enligt en studie från 2017 rörde sig sju av tio ungdomar för lite. Även där har regeringen en satsning.

ANNONS

– Vi inför ett fritidskort nästa år som är laddat med pengar som man bara kan använda till ledarledda kontinuerliga fritidsaktiviteter. Inte till matkassen eller elräkning så det behöver inte konkurrera.

Jakob Forssmed lyfter också fram föreningslivet som en gemenskap som drar ungdomar till sig och håller dem borta från kriminalitet.

– Vi gör en extra satsning på idrott i utsatta områden just för att fler föreningar ska kunna jobba och vara närvarande i de lite tuffare miljöerna där föreningsidrotten oftast är lite svagare. Det är en viktig långsiktig satsning som vi gör.

Har ni i regeringen för mycket fokus på hårdare tag istället för kanske förebyggande åtgärder som exempelvis att man satsar på föreningslivet?

– Vi gör mycket även när det gäller det lite mjukare eller förebyggande men just nu krävs också de hårda tagen. För om man inte sätter gängledarna, de som lockar barn in i kriminalitet, bakom lås och bom är det väldigt svårt för föreningslivet att verka. Det krävs både och.

LÄS MER:Lennart Klingberg fick inte starta i Veteran-VM

LÄS MER:Kristdemokraterna vill öppna Ullevi för allmänheten

LÄS MER:100-åring äldst i Veteran-VM – vann tre guld

ANNONS