Seglaren Emil Bengtson har drivit frågan om uttagningskriterier till idrottens skiljedomstol, Cas. Arkivbild.
Seglaren Emil Bengtson har drivit frågan om uttagningskriterier till idrottens skiljedomstol, Cas. Arkivbild. Bild: Svenska Seglarförbundet

SOK försvarar OS-kriterier – backas av IOK

SOK försvarar sina uttagningskriterier för att låta aktiva åka till OS och får uppbackning av IOK.
"De nationella olympiska kommittéerna har exklusiv rätt för representation från deras respektive länder", skriver IOK-direktören Lenny Abbey i ett mejl, enligt SOK.

ANNONS
|

Den senaste veckan har Sveriges olympiska kommittés (SOK) uttagningskriterier till stundande sommar-OS i Paris var ett diskussionsämne. Seglaren Emil Bengtson har anklagat SOK för att bryta mot Internationella olympiska kommitténs (IOK) regler, den så kallade chartern.

Nu försvarar SOK sina kriterier och får uppbackning av IOK.

”Uppdraget är SOK:s i enlighet med regel 27 i den olympiska chartern, som säger att de nationella olympiska kommittéerna har exklusiv rätt för representation från deras respektive länder i olympiska Spel och i regionala, kontinentala eller globala idrottstävlingarna som står under IOK:s beskydd", skriver IOK-direktören Lenny Abbey i ett mejl, enligt SOK:s webbplats.

Bengtson, som kvalat i Sverige till OS men inte blivit uttagen av SOK, driver en process mot SOK i idrottens skiljedomstol, Cas, enligt Dagens Nyheter.

ANNONS

– Ett sätt för mig att gå vidare som idrottare är att fatta vad skälen är att inte bli uttagen, sade seglaren till Göteborgs-Posten i förra veckan.

LÄS MER:Emil Bengtson kvalade in till OS – men får inte åka

LÄS MER:Maja Nilsson missar OS i Paris – riktar skarp kritik mot SOK

ANNONS