Sorg i Örgryte efter Zigmunds Jansons, 52, död

Förbundskaptenen i brottning för grekisk romersk stil, Zigmunds Jansons, har avlidit efter en kort tids sjukdom. Hans klubb Örgryte IS sörjer tränarens död.
– Det känns overkligt, säger ordförande Thomas Svensson.

ANNONS
|

Zigmunds Jansons föddes i Lettland 1972. I det dåvarande sovjet började han med brottning och han utmärkte sig snabbt inom sporten. 1995 flyttade han tillsammans med sin bror till Kiruna för att fortsätta satsningen.

2014 lämnade han Kiruna för Göteborg. OS-brottaren Johan Eurén ville ha coachningshjälp med sin satsning inför OS i Rio. Zigmunds Jansons lyssnade på Eurén och packade sina väskor. 156 mil senare var han framme i Göteborg och hans tränargärning inom Örgryte IS Brottningsklubb kunde starta.

– Från dag ett har han inte tagit en enda krona i arvode. Han ville att vi skulle lägga varenda krona vi fick in på ungdomarna och på brottningen, säger ordförande Thomas Svensson.

ANNONS

Jansons jobbade deltid som idrottslärare och förbundskapten för Sveriges herrar i grekisk och romersk stil. I Örgryte var han ideellt.

– Det känns overkligt att han är borta. ”Zigge” var väldigt inkluderande först och främst. Jag tror att han drevs väldigt mycket av att det var viktigt att ha en stor bredd och inte bara en elit, säger Thomas Svensson.

Ordföranden är märkbart tagen av Zigmunds Jansons bortgång.

– Han var väldigt organiserad och visste hur man skulle bedriva träning för att nå högt ställda mål. Han var enormt ödmjuk och...

Thomas tar nya tag. Hur beskriver man en person som nyss gått bort med ett par få korta ord? Thomas gör i alla fall ett försök.

– Många ledare favoriserar sina egna adepter. ”Zigge” var så långt ifrån att vara favoriserande så det bara går att komma. Han var otroligt lojal och någon som vi hade räknat med skulle finnas kvar i många många år till.

Fina hyllningen till Zigmunds

Kort efter dödsbeskedet åkte Thomas Svensson till träningslokalen på Valhalla Sporthall. Där berättade han för alla vad som hade hänt.

– Vi satt tysta och ledsna länge och försökte bearbeta chocken på något sätt.

När den första chocken hade lagt sig hade Öis Brottning ett beslut att ta. På lördag väntade prestigefyllda Cup Klippan. Skulle de vara med trots att deras tränare just gått bort?

ANNONS

– Killarna bestämde sig för att åka dit för att ”Zigge” hade blivit enormt besviken om de inte hade åkt dit för att tävla.

I Klippan hyllade Öis-brottarna sin tränare med att bli bästa klubb på tävlingen.

– Vi fick 23 poäng och näst bästa klubb fick 16. Vi vann för ”Zigge” kan man säga.

Zigmunds Jansons lämnar efter sig fru och ett barn. Han blev 52 år gammal.

LÄS MER:Brottaren Adam Strandner var nära att sluta under pandemin – nu är han bäst i Sverige

LÄS MER:Förbundskapten död: "Oerhört omtyckt"

LÄS MER:Ny chans för Kessidis – klar för EM-återkval

ANNONS