Henrik von Eckermann syntes klappa om King Edward när de skrittade ut från banan efter fallet i hoppfinalen.
Henrik von Eckermann syntes klappa om King Edward när de skrittade ut från banan efter fallet i hoppfinalen. Bild: Anders Ylander

Rebecka Adin: Dags att ge nya OS-hopp chansen efter fiaskot i Paris

Det sista av svenska ridsportdrömmen i Paris-OS krossades i tusen bitar när Henrik von Eckermann föll i backen framför slottet i Versailles.
För första gången på 24 år blir Sverige utan ridsportmedalj i OS.
I Paris gjordes en stark prestation av en debutant.
Är det då inte dags att vi släpper fram fler av de som står och stampar i kulisserna?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

En medaljsvit på fem raka OS är bruten.

I slutändan låg allt på världsettan Henrik von Eckermanns axlar, men inte ens han kunde rädda Sveriges rykte som ridsportnation under de mest prestigefulla idrottstävlingarna i världen.

I stället avslutar han på värsta tänkbara vis: Genom att flyga av framför tusentals åskådare – bland dem den svenske kungen.

Det går inte ens att föreställa sig tankegångarna som bearbetas inom den mannen just nu.

Endast tre ekipage gick till omhoppning. Om inte missförståndet skett hade Henrik von Eckermann och King Edward mycket väl kunnat vara det fjärde.

Att ramla av händer även den bäste, och det har hänt Henrik von Eckermann under ett par tävlingar den senaste tiden. Men därmed gick han medaljlös individuellt även detta mästerskap, hans fjärde i ordningen.

ANNONS

Floppen var därmed fullbordad för det guldtippade hopplaget.

Sofia Sjöborg med hästen Bryjamolga var enda debutanterna i ridsport-OS.
Sofia Sjöborg med hästen Bryjamolga var enda debutanterna i ridsport-OS. Bild: MAXIM THORE

Endast en debutant – i fälttävlan

Summa summarum av ridsport-OS 2024:

Närmast medalj kom fälttävlanslaget, som fått oförtjänt lite credd för sina 15 felpoäng från brons i årets tävlingar. Felpoängen följdes av en protest, som tyvärr avslogs.

Detta trots oron inför spelen, när silvermedaljören från 2012, Sara Algotsson Ostholt, fick ställa in på grund av skadeproblematik hos hästen Dynamite Jack.

Men det 100 procent kvinnliga fälttävlanslaget, med en medelålder på 32 år, tog Sverige till en ärofylld sjätteplats, 15 fel från brons, och presterade därmed bäst under hela OS.

OS-debutanten Sofia Sjöborg, 25, briljerade och Frida Andersén gick felfritt i både terräng och banhoppning och blev bästa svensk.

Men det var också bara inom fälttävlan vi fick se ett nytt ansikte på OS.

I dressyren hade förbundskaptenen Bo Jenå en handfull ryttare att välja på när han skulle plocka ut laget till Paris. Men med tunga konkurrenter som Tyskland, Danmark och Storbritannien i matchen så var Sveriges chanser till medaljer ganska låga redan innan tävlingarna.

Ändå fick samma gamla gäng åka och rida som red i Tokyo, i stället för att öppna upp för nyare ekipage som skulle kunna samla på sig erfarenhet, och visa en annan sida av svensk dressyr.

ANNONS

Laget slutade på plats 7 av 10, Kittel blev bästa svensk individuellt på plats 14 av 18 i finalen.

Rolf-Göran Bengtsson var inte nöjd efter sin OS-prestation.
Rolf-Göran Bengtsson var inte nöjd efter sin OS-prestation. Bild: Anders Ylander

Erfarenhet räckte inte

Sveriges hopplandslag har gett fina medaljleveranser de senaste två olympiska spelen, med lagguld i Tokyo och och individuella silver både 2021 och 2016 i bagaget.

Därför valde Ankarcrona en säker väg, trodde han, genom att plocka ut guldlaget och silverrävarna Peder och Rolf-Göran igen.

Men att möblera om och placera guldekipaget Malin Baryard-Johnsson och Indiana som reserver till förmån för Tokyo-reserven Rolf-Göran Bengtsson med Zuccero skulle visa sig vara ett stort misstag.

Malin har gång på gång visat att hon vill rida ett andra OS med Indiana.

Peder Fredricson pensionerade superhästen All In och var inte helt självklar i sin satsning i våras. Efter All In har det inte funnits någon helt självklar OS-häst utan han har i stället fokuserat på att mejlsa fram lite yngre förmågor.

Sedan hände någonting, 18-åriga Catch me not visade framhovarna, och den tidigare världsettan fick hoppa ändå.

Men jag tror inte det är en överdrift att skriva att detta var Peder Fredricsons sämsta OS. Han slutade på plats 43. En vägran, två rivningar. Ingen finalhoppning.

Faktum är att alla tre gjorde sina sämsta OS.

ANNONS

Henrik von Eckermann – utesluten.

Rolf-Göran Bengtsson, 62, red sitt sjätte OS. Vid dessa tillfällen har han plockat medalj två gånger. Men det var första OS för Zuccero, som RGB red hem lag-guldet på i EM 2023.

I Paris gjorde duon en bra runda i lagkvalet, sedan sprack det. Bengtsson slutade på plats 32 i totalen.

Lagresultat: En sjätteplats, av nio startande lag. Inte sämst historiskt, men ett bottennapp jämfört med Tokyo.

Emma Emanuelsson, Wilma Hellström och Amanda Landeblad efter vinsten i Nations cup, Falsterbo. Tre ryttare som har goda chanser att prestera på OS – om de får möjlighet.
Emma Emanuelsson, Wilma Hellström och Amanda Landeblad efter vinsten i Nations cup, Falsterbo. Tre ryttare som har goda chanser att prestera på OS – om de får möjlighet. Bild: PETTER ARVIDSON

Öppna upp för nya ryttare

Pressen blev enorm för Henrik von Eckermann som skulle bära upp det halvtrötta resultatet för Sveriges ensam i en individuell final. Och vi såg ju hur det gick.

– Resultatmässigt, i det här läget är det nog det värsta som har hänt mig, säger Henrik själv om utgången.

Frågan är om världsettan hämtar upp sig efter detta? King Edward ska dessutom inte gå något mer OS har von Eckermann tidigare meddelat.

Sverige är i ett läge där vi är bortskämda med flera bra hoppekipage. Men varför inte plocka fram några nya ansikten till de stora arenorna? Liksom Sofia Sjöborg kanske nytt blod i hopplaget skulle skapat lite boost? Någon som verkligen vill vara med och har lite mer att vinna än det gamla gardet.

ANNONS

När förbundskapten Ankarcrona nu kliver tillbaka i stallet och planerar inför Los Angeles 2028, vilket han säkert redan har tänkt på innan Henrik von Eckermann drattade i backen, så behöver han välja med framtiden i tankarna.

LÄS MER:Henrik von Eckermanns mardröm – faller av hästen

LÄS MER:Första tanken: "Hoppas han inte skadar sig"

ANNONS