Robert Laul: GP specialstuderade Malick Yalcouyé mot AIK

IFK Göteborgs största talang genom tiderna? Kanske.
På väg att bli Blåvitts dyraste försäljning hittills? Ja.
Men en hundramiljonersman? Nä – definitivt inte om jag bara ser till insatsen mot AIK.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

IFK Göteborg tappade ledningen två gånger, och föll stort med 5–2 borta mot AIK på Friends. Bland annat efter ett dråpligt självmål av Gustav Svensson.

Den här betraktelsen är dock tänkt att fokusera mindre på matchen, mer på Malick Yalcouyé, den 18-årige supersensationen från Mali som varit IFK Göteborgs genomgående bäste spelare i vår.

Matchen mot Gnaget kan ju ha varit talangens sista i den blåvita tröjan. Ett tredje gult kort, efter en onödig satsning mot Lamine Dabo i slutet av första halvlek, betyder att Yalcouyé är avstängd mot IF Elfsborg i nästa omgång. Sedan väntar uppehåll, och därefter slår som bekant transferfönstret upp portarna.

ANNONS

Efter segern mot Mjällby AIF i förra veckan beskrev veteranen Gustav Svensson Malick Yalcouyé som den ”kanske största talang som Blåvitt haft”.

Då ska man komma ihåg att IFK hade en talang – Jesper Blomqvist – som senare spelade från start när Manchester United vann Champions League-finalen mot Bayern München 1999. Kommer Malick Yalcouyé vinna CL-finaler? Det återstår att se.

Förstår vad Gustav menar

Men jag förstår vad Gustav menar. Jesper Blomqvist var 22 när han lämnade IFK för AC Milan, senare United och därefter förstördes karriären av skador. Malick är bara 18, ingen vet idag hur långt hans talang tar honom. Det går varken att svara ja eller nej på den frågan. Gustav kan få rätt, han kan få fel.

Mot AIK började det illa för Malick. Ett enkelt bolltapp på egen planhalva efter en halv minut. Sedan kom han snett in i nästa duell.

Det händer alla fotbollsspelare emellanåt, på alla nivåer. En dålig start. Det relevanta är hur spelaren ifråga påverkas av det? Malick Yalcouyé påverkades inte alls. Någon minut senare hade han jobbat sig in i matchen, och agerade med sitt vanliga självförtroende. Det tyder på en mental styrka som storklubbsscouterna garanterat älskade att se.

Malick Yalcouyés bästa matcher i år har varit borta mot Brommapojkarna och hemma mot Mjällby. Gemensamt har varit match tre under samma vecka. Slitna spelare, lägre tempo. Med den typen av förutsättningar har Yalcouyé stuckit ut enormt eftersom fysiken är en av hans absoluta spetsegenskaper. Mot trötta motståndare, och med trötta medspelare, har Yalcouyé sannerligen excellerat i omgivningen.

ANNONS

Då är han som bäst

Malick Yalcouyés spelartyp kommer mest till sin rätt mot lag som ”man-man”-pressar över planen. Då kan han dels utnyttja sin löpförmåga, dels sin skicklighet i ”en-mot en”-spelet. Malick är som allra bäst när han antingen får jaga boll eller transportera boll, vilket sammanfattar vad den moderna fotbollen handlar mycket om.

Mot ett AIK, som ligger mer samlat med lagdelarna, och dessutom i ett tätt och intensivt rivalmöte, stack Yalcouyé inte ut på samma sätt.

Visst, aktionen som ledde fram till Göteborgs 1–0-mål osade klass; Malick lirkade sig ur press, och slog med en passning bort två-tre gnagare. Även ett par kombinationer med Paulos Abraham lyfter betyget, men i den här typen av match har Yalcouyé inte kapaciteten att dominera.

Lite lustigt är att det bara gått några dagar sedan tekniske direktören Ola Larssons utspel om att domarna måste skydda Yalcouyé bättre. Nu drog mittfältaren själv på sig ett tredje gult kort efter en ny, vårdslös satsning. Inte direktör Larssons mest vältajmade utspel.

Redo för spel på högre nivå

Helhetsintrycket efter Malick Yalcouyés elva matcher i årets allsvenska är en spelare som trots ung ålder är väldigt mogen och noggrann i majoriteten av sina aktioner. Han skulle redan nu klara av spel i en högre rankad liga. Malick är mer av en tvåvägsmittfältare (åtta) än en poängspelare (tia).

ANNONS

Det sistnämnda kommer att påverka prislappen jämfört med exempelvis Djurgårdens Lucas Bergvall (som nyligen såldes för över hundra miljoner kronor). Poängspelare är dyrare, men Malick stannar på ett mål och noll assist på elva matcher. Han sticker heller inte ut när det kommer till förväntade assists (som är ett mått på om en spelare sätter lagkamrater i bra lägen, men som de är för dåliga på att förvalta).

Det är klart att Malick kommer utvecklas, men frågan är om han kommer att utvecklas till en annan sorts spelartyp? Det har jag svårt att tro, och därför har jag också svårt att se att affären skulle nå upp till de hundra miljoner kronor som Max-experten Pär Hansson tippade på härom veckan. Jag gissar att priset sticker inte jättelångt norr om 60 miljoner. Att Malick är så kallad ”icke-EU-spelare” brukar påverka på fotbollsmarknaden. Samt att Blåvitt är i akut behov av likvida medel.

Men även över 60 miljoner skulle vara IFK:s största försäljning genom tiderna, i så fall en bit över de 45-50 miljoner som Benjamin Nygren gick för 2019.

Sedan landar förstås inte hela summan i föreningen IFK Göteborg. Jag skulle tro att totalt knappt 50 procent i stället hamnar hos moderklubb, ungdomsakademin ASEC Mimosa i Elfenbenskusten, hos diverse agenter, samt att IFK:s riskkapitalbolag lär vilja ha en del av årets totala transfervinst också.

ANNONS

Oavsett en riktigt bra affär för Blåvitt, och Malick Yalcouyé är en riktigt stor talang. Om det råder förstås ingen som helst tvekan.

Så bra är Malick Junior Yalcouyé – enligt statistiken

En mot en-situationer:

Malick hade utmanat sina motståndare flest gånger efter tio omgångar. Hela 86 försök. Men när det kommer till antalet lyckade dribblingar är han bara på plats 21 i allsvenskan (på 57 procent).

Vunna frisparkar:

Mittfältaren hade inför AIK-matchen ordnat hela 47 frisparkar till Blåvitt. I snitt 4,5 per 90 minuter. Därmed är han den spelare i allsvenskan som fått flest frisparkar med sig hittills i år.

Defensiva dueller:

Malick är inte ”topp fem” i denna kategori, men han ligger högt upp. När det kommer till vunna dueller i försvarsspelet bland mittfältare är han tvåa efter Wilmer Odefalk i BP (båda ligger på 73 procent). Nämnas i sammanhanget kan också att Thomas Santos har näst bäst siffror i hela allsvenskan, 79 procent. Men Santos spelar även back i bland.

Helhet:

När alla egenskaper sammanvägs rankades Malick Junior Yalcouyé som allsvenskans näst bästa centrala mittfältare, enligt matchanalysverktyget Whyscout, efter omgång tio (AIK-matchen icke medräknad). I Malicks så kallade ”spider” sticker han ut på ovan nämnda områden, men har även fina siffror när det kommer till återerövringsspelet, samt att spela bollen framåt och in i motståndarens sista tredjedel. Han har få bolltapp, skyddar bollen bra, släpper vidare i tid – allt detta levererar han på en hög, allsvensk nivå, enligt Whyscout.

LÄS MER:IFK Göteborg tappade ledningen två gånger om – föll mot AIK

ANNONS