Robert Laul: Problemklubben IFK Göteborg spelar i allsvenskan 2025 också

Spelarna vann igen.
Ultras-supportrarna skämde ut sig igen.
Och problemklubben IFK Göteborg kommer att spela i allsvenskan nästa år igen.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Efter de synkroniserade sabotagen under Göteborgsderbyt tog ultras-supportrarna nya tag under mötet mellan IFK Norrköping och IFK Göteborg.

Lagom till att andra halvlek skulle börja kom ett nytt raketregn över planen från Göteborgs kortsida. Just den typen av pyroteknik som svensk fotboll enades om att få bort inför årets säsong. Det och knallskotten.

Ett målnät fattade eld, och först efter en utdragen reparation kunde halvleken starta. Blåvitts klubbledning med Håkan Mild i spetsen har inte sagt flaska ännu. Dessa supporteraktioner sker uppenbarligen utan att klubbledningen tycker att det behövs reageras offentligt – annars hade det väl kommunicerats något via hemsidan redan efter Gais-derbyt?

ANNONS

I alla fall. Så fort spelet blåstes igång var det hemmaklackens tur att tända sina bengaler, men denna gång lyckades de inte få matchen avbruten. Röken blåste snabbt bort. Ungefär samtidigt styrde Laurs Skjellerup in 2–0 till IFK Göteborg – och segern var klar.

Ja, inte bara det. Det är tre poäng som betyder bra mycket mer än så.

Glenn: Kontraktet é klart

Jag vet inte om Glenn Hysén stod på läktaren den här gången, men om han gjorde det så hoppas jag att han ropade så att alla kunde höra:

– Kontraktet é klart!

Kanske finns det läsare som är för unga för referensen, men 2007 ryktades det att IFK Göteborg skulle värva hem Tobbe Hysén från Sunderland. En stor affär på den tiden.

Under en bortamatch mot Kalmar FF kapade pappa Glenn presentationen. När klacken stod och väntade på att Glenn skulle dra igång en sång ropade han kort och gott:

– Tobbe é klar!

Vilt jubel bland de blåvita, allting filmades med en skakig mobilkamera och med Hysén i laget (Tobbe, inte Glenn) vann IFK guld samma år. ”Tobbe é klar”-citatet har levt kvar som en allsvensk klassiker.

2007 var senast IFK Göteborg vann allsvenskan. Nuförtiden handlar föreningens strider oftare om att klara nya, allsvenskt kontrakt.

ANNONS

Efter 2–0 mot Gais i derbyt var det nära, efter 2–0 mot IFK Norrköping behöver man inte heta Glenn Hysén för att konstatera att det är klart. ”Klart” som i att Tobbe var klar, men inte officiellt presenterad. ”Klart” som att så kommer det bli — Blåvitt kommer spela allsvensk fotboll 2025. IFK Göteborg har 30 poäng och fem lag bakom sig med fyra matcher kvar – dessutom bäst målskillnad av bottengängen. Det går att tappa rent teoretiskt, men knappast i praktiken.

Grattis alla som vill ha utskjutande pyroteknik på allsvenska fotbollsarenor 2025 också!

Spelarnas stora insats är förstås krigsvinsten mot Gais i måndags. Jag beskrev det i min krönika som årets viktigaste seger i allsvenskan alla kategorier. Det finns ingen anledning att ändra sig. De tre poängen mot Gais gjorde att Blåvitt kunde ta sig an IFK Norrköping med en mindre desperat matchplan. Ett kryss skulle inte vara någon katastrof, och det präglade matchbilden. Det blev en försiktig, energifattig och rätt trött historia. Blåvitt kunde fokusera på att ligga rätt i de defensiva positionerna – och flyttade egentligen bara fram spelare vid hörnor.

Norrköping, på samma poäng i tabellen, men med hemmaplan, jagade segern mer desperat och skapade chanserna, hade avsluten, men saknade kvaliteten. Blåvitt hade ett avslut under första halvlek – och det kom just på hörna. En behärskad Gustav Svensson-nick i mål.

ANNONS

Jag vet inte vad ni kräver av dagens Blåvittspelare, men att nicka in en hörna på bortaplan för att sedan springa in en kontring i andra halvlek, och hålla tätt i övrigt, är klart godkänt i min bok. Över 90 minuter var både Gais- och Norrköping-segrarna helt rättvisa. I ”Peking” gnälldes det en del på domaren Fredrik Klitte, men jag såg inga stora misstag. Gustav Svensson stannade en boll på mållinjen, han passade inte hem den till målvakten, för att nämna ett domslut.

Exempel på hur man inte ska värva

IFK Göteborg kom till Norrköping med Nikolai Baden ”Baden-Baden” Frederiksen och Suleiman ”Sulle” Abdullahi i truppen. Två spelare som utgör ett exempel på Blåvitts värvningsstrategi de senaste åren. Exempel på hur en förningen inte bör värva om de vill undvika bottenstrider, alltså.

Till föreningens försvar ska sägas att anledningen till att ”Baden-Baden” och ”Sulle” var med i truppen, handlade mest om att derbyt kostat både vad gäller skador och avstängningar.

Men det finns en större diskussion här, givetvis, och den handlar om framtiden. Att spelarna ihop med tränarduon Stefan Billborn & Jocke Björklund löser nytt kontrakt är en sak. Men 2025 då? Vad säger att Blåvitt kommer vara bättre då? Den klubbledning som byggt trupperna har inte ens lyckats leverera trygga mittenplaceringar senaste åren. I stället har deras truppbyggen återkommande underpresterat.

ANNONS

Ingen kan kräva att en klubbledning ska driva en verksamhet så att den ständigt överpresterar, men det går att kräva att den inte underpresterar. Å andra sidan: så länge IFK Göteborg har ännu större problem med sina egen ultras-supportrar, så handlar diskussionen mer om det än om problemen klubbledningen inte lyckas lösa.

Och den negativa spiralen kan snurra vidare år efter år i problemklubben IFK Göteborg.

LÄS MER:IFK Göteborg med andra raka segern – slog Norrköping

ANNONS