Robert Laul inför Sverige–Tjeckien i VM-playoff

I kväll gäller det på Friends. Sverige ställs mot Tjeckien i den första playoff-matchen för att nå vinter-VM i Qatar. Vid seger väntar Polen borta på tisdag – vid förlust är VM-chansen borta. Här svarar GP:s fotbollsexpert Robert Laul på fem vassa frågor inför matchen.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

1. Hur ser du på startelvan?

Ja, vi får se hur den blir. Även om spelarna fick elvan i går kväll kan det alltid hända saker under dagen, eller i värsta fall på uppvärmningen. Och fler återbud eller bekymmer är definitivt inget Sverige behöver just nu. Särskilt inte i backlinjen. Som tränare för Halmstads BK sa Jonas Thern en gång att ”man tager vad man haver”, och det är sannerligen det förbundskapten Janne Andersson får göra idag.

Mittbacken Marcus Danielson som högerback i avstängde Emil Krafths frånvaro. Martin Olsson till vänster i stället för Ludwig Augustinsson som är sjuk. Victor Nilsson Lindelöf oroar jag mig aldrig för, men Joakim Nilsson har bara spelat runt fem tävlingslandskamper. Du är normalt inte riktigt färdig för en sådan här uppgift då. Nä, den där backlinjen är inte mycket att hålla i när det blåser, särskilt som varken Danielson eller målvakten Robin Olsen knappt spelat matcher i år.

ANNONS

2. Ska vi förvänta oss att Sverige vinner?

Trots ovan nämnda problem – JA! Ibland när vi i Sverige pratar om starka hemmalag låter det närmast exotiskt, men då ser man inte söderhavsön för alla palmer. Sverige är också ett otroligt starkt hemmalag. Friends är en svårintaglig borg, det vet hela Europa idag, inklusive stora fotbollsnationer som som Spanien, Frankrike, Nederländerna och Italien. Att komma till Sverige, Stockholm, Solna är en otroligt tuff uppgift för Tjeckien.

Sverige har aldrig förlorat en kvalmatch på Friends under Janne Andersson. Nu är det visserligen playoff, men det har han heller inte förlorat så. Det vore en skräll om Sverige inte går vidare till mötet med Polen i Chorzów (som blir en uppgift på en HEEEELT annan nivå…).

3. Hur bra är Tjeckien?

Intensiva. Drar iväg djupled längs kanterna, matar in bollar i boxen. Att Marcus Danielson går före Daniel Sundgren som högerback talar för att det är precis luftspelet förbundskapten Andersson är orolig för. Nu får han in ytterligare en nickstark pjäs vid hörnor, inlägg och fasta situationer. Gott så.

Men Tjeckien har liknande problem som Sverige, det är halta och lytta. Framför allt fjärran det lag som imponerade i EM i somras. Dessutom saknas deras bästa målskytt och farligaste huvudspelare Patrik Schick (skadad) vilket påverkar hela deras spel enormt. Har de ens lyckats flyga hit, förresten?

ANNONS

Skämt åsido, Tjeckiens största chans till seger är att de nickar in en hörna och sedan får Sverige att tappa tålamodet i kvitteringsjakten. Men mycket troligare är att Blågult vinner med säg…3-1?

4. Hur löst sitter Janne vid förlust?

Det är inte ens en fråga. Hans kontrakt gäller över EM 2024, sådan är planen och strategin, både från Svenska Fotbollförbundets och Janne Anderssons sida. SvFF jobbar sällan kortsiktigt, och här och nu finns inget som tyder på att Janne skulle ha tröttnat. Det hade varit en av årets största, inhemska fotbollsnyheter om utgången i det här playoffet påverkar förbundskaptensfrågan så att Janne slutar och någon ny tar vid.

Däremot, vad händer med Zlatan Ibrahimovics framtida landslagskarriär om Sverige missar VM? Det är den mest kittlande frågan vid förlust. Slutar den störste i landslaget då, lämnar Milan och lirar i Bajen resten av året då? Tyvärr är Zlatan avstängd i kväll.

5. VILL svenskarna att landslaget går till VM i Qatar – hur går snacket på sociala medier och så vidare?

Jag är övertygad om att alla svenska fans som är på plats på Friends i kväll (i princip slutsålt, det vill säga runt 50 000 åskådare) vill se en svensk seger, och att Sverige därmed kommer ett steg närmre Qatar. Den inställningen delas säkerligen av majoriteten fans som följer matchen på tv vilket brukar vara ett par miljoner. Vad gäller sociala medier är det en god inställning (för livet rent generellt) att inte lägga så stor vikt vid vad som skrivs och sägs där.

ANNONS

Jag tror inte frågan är mer komplicerad än att om Sverige går till VM i Qatar så kommer fansen stötta laget med kraft. Och om Sverige inte går till VM kommer nog gemene man tycka typ att ”ja ja, det spelas ju i Qatar så det var väl bara bra att vi missade”.

LÄS MER:Varnar för Tjeckien – trots tunga avbräcken

LÄS MER:Uppgifter: Så startar Sverige mot Tjeckien

LÄS MER:Landslaget samlar in pengar till krigets offer

ANNONS