Tadej Pogacar skulle attackera Jonas Vingegaard – motorcyklar i vägen

Det blev en dramatisk etapp 14 i Tour de France med krascher och attacker. En attack fick dock ett abrupt slut. När totaltvåan Tadej Pogacar skulle dra ifrån ledaren Jonas Vingegaard var två motorcyklar i vägen.
– Jag kände att jag tappade kraft i benen och inte längre kunde spurta för bonusen, säger slovenen till Cycling Weekly.

ANNONS
|

Det är stort drama om totalsegern i Tour de France. Inför lördagens etapp, den 14:e, skiljde bara nio sekunder mellan ledande dansken Jonas Vingegaard och tvåan Tadej Pogacar från Slovenien.

I lördagens bergsetapp väntade många på att någon av de två skulle göra ett ryck för att utöka eller ta över ledningen.

Upp för sista stigningen till Col de Joux Plane, där det väntade bonussekunder och ett bra utgångsläge att vinna etappen om man var först upp, ställde sig Tadej Pogacar på pedalerna och gjorde ett ryck. Han tog sig förbi Jonas Vingegaard men sedan tog det stopp. För på den smala vägen omringad av mängder med fans låg två motorcyklar med fotografer för nära och Pogacar var tvungen att avbryta attacken och sakta in.

ANNONS

– Det är så dåligt så jag tror jag svimmar! Det är för dåligt!, säger Eurosports Roberto Vacchi i sändning.

Expert Anders Adamson tar vid:

– Det beror på att de måste ligga så nära för att hålla undan publiken och när den snabba attacken kommer hann de inte undan med motorcyklarna. Man skulle nästan behövt kravallstaket här.

En stund senare var det i stället Jonas Vingegaard som attackerade och var först upp till toppen. Det betydde att dansken, trots att Pogacar senare var först av de två i mål, utökade sin ledning med en sekund. Inför söndagens etapp skiljer alltså tio sekunder mellan de två stora favoriterna till att ta hem Tour de France.

Spanjoren Carlos Rodríguez vann etappen före Pogacar och Vingegaard efter ett ryck i sista utförsbacken.

Pogacar: ”Tappade kraft i benen”

Efter lördagens etapp var Pogacar besviken över hur det blev.

– Jag kände att jag tappade kraft i benen och inte längre kunde spurta för bonusen. Men det är vad det är, säger han till Cycling Weekly.

Han tror dock inte att resultatet hade varit annorlunda om han kunnat attackera som han ville.

– Det är synd, min första spurt betydde ingenting. Men det skulle inte ha förändrat resultatet tror jag.

ANNONS

Fotografen på en av motorcyklarna ger sin syn på det hela till Reuters:

– Jag sa åt min chaufför att öka farten när Pogacar attackerade men det kunde han inte för det var fans framför. Vi skulle ha åkt iväg tidigare och struntat i bilden.

Enligt Reuters har båda motorcyklarna, med chaufförer och fotografer, straffats med böter och får inte vara med under söndagens etapp.

Jonas Vingegaard vann treveckorsloppet förra året och de två åren innan det var det Tadej Pogacar som fick kliva högst upp på prispallen i Paris.

Förutom duellen mellan Vingegaard och Pogacar präglades etapp 14 av krascher. Efter en masskrasch i starten tvingades ett par cyklister bryta och tävlingen stoppades tillfälligt. Senare skedde ytterligare en krasch och totalt sju cyklister blev tvungna att bryta tävlingen under lördagen.

Årets Tour de France avslutas nästa söndag, 23:e juli, i Paris.

LÄS MER:Stor krasch i Tour de France – tävlingen stoppades

LÄS MER:Lucas och Jacob Eriksson kan bli cykelstjärnorna Sverige behöver

LÄS MER:Jacob Eriksson förlorade sin blivande lagkamrat Gino Mäder i dödskrasch

ANNONS