VM-guld och nytt världsrekord för Armand Duplantis

Armand Duplantis gick in i VM-finalen som storfavorit. Drygt tre timmar och fyra hopp senare hade han säkrat sitt första VM-guld. Efter guldglädjen gjorde han som så många gånger tidigare: satte nytt världsrekord.
– Han är världens coolaste kille alltså, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist till C more.

ANNONS
|

För två veckor sedan slog Armand Duplantis sitt eget världsrekord när han hoppade 6,19 – på samma bana i Belgrad där VM avgjordes – och i somras vann han OS-guld. Han har även EM-guld sedan tidigare men en medalj saknades i prisskåpet: VM-guldet.

Under VM i Belgrad var därför det uttalade målet att ta hem guldet, det sekundära var att försöka på drömgränsen och det nya världsrekordet 6,20. Duplantis klarade både och – först VM-guld och sen världsrekord.

– Man kan knappt andas. Vilken uppvisning, han är i en klass för sig, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist till C more efter den över tre och en halv timmar långa stavhoppstävlingen.

ANNONS

”Mondo” själv hade svårt att finna orden efter uppvisningen i Serbien.

– Det knallar på! Det är helt sjukt, det känns så bra. Det är svårt att prata nu, jag skrek så mycket. Jag förstår nästan inte vad som precis har hänt.

Stod över flera höjder

”Mondo” stod över på ingångshöjden 5,45 och klev in i tävlingen på 5,60 – en höjd han klarade i första försöket med god marginal till ribban. Ribban höjdes till 5,75 och även den höjden valde Duplantis att stå över.

På 5,80 gjorde ”Mondo”, en och en halv timme in i tävlingen, sitt andra hopp för kvällen och det såg lika lekande enkelt ut som det första. Till 5,90 var det bara fyra hoppare kvar: Duplantis, Christopher Nilsen, Valentin Lavillenie och Thiago Braz. Då stod både Duplantis och Braz över och sparade sig till nästa höjd.

Nilsen klarade 5,90 i andra försöket samtidigt som Lavillenie rev ut sig. Tre hoppare kvar till 5,95 och medaljen säkrad alltså. Men ”Mondo” ville mer och klarade även 5,95 i första försöket. Nilsen rev ut sig men Braz klarade i sista försöket och tävlingen gick vidare på 6,05 – en höjd som Braz var tvungen att klara för att passera Duplantis.

ANNONS

Firade med dans innan rekordet

Duplantis klarade, precis som tidigare, i första försöket och firade med en dans framför publiken.

– Jag kollad på Youtube på traditionell serbisk dans... men nu ska jag bara hoppa stav!

På 6,05 tog det stopp för brasilianaren Thiago Braz och Armand Duplantis första VM-guld var ett faktum.

”Mondo” begärde upp ribban på världsrekordhöjden och drömgränsen 6,20. Efter en stunds förvirring med ribban och lång väntan på en löpstafett fick till Duplantis till slut göra sitt första hopp och det misslyckades totalt – han hoppade under ribban.

Det andra försöket blev som det första: ett hopp under ribban.

Det tredje och sista försöket gick bättre och med darr på ribban slog han sitt eget nysatta världsrekord. Det nya rekordet lyder 6,20 och när ribban slutat darra visste glädjen i Belgrad inga gränser.

– Det är mitt första VM-guld och att göra det med världsrekord, på VM, det är en dröm sedan jag var barn, säger ”Mondo” till C more.

Hyllas av konkurrenten

När ribban lades upp på 6,20 tog 22-åringen fram stavar han aldrig testat tidigare.

– Det funkade ganska bra. Det var första gången med de nya stavarna. 6,20 med nya stavar, jag kan inte klaga. 6,20, det låter som... next level.

ANNONS

Förbundskapten Kajsa Bergkvist var lyrisk efter guldet och världsrekordet.

– Att han gör det här, med helt nya stavar som han inte testat innan! Han är världens coolaste kille alltså.

Även bronsmedaljören Christopher Nilsen lovordade Duplantis efter tävlingen.

– Det är bara så coolt att vara en del av den här stavhoppsgenerationen, jag är bara exalterad över att var här. ”Mondo” är en av de stora talangerna, som Sergej Bubka och Usain Bolt. Jag tror inte han har någon gräns. Han är 22 år och hoppar 6,20 och nu har han precis gjord två tävlingar och slagit världsrekord i båda, säger han till C more.

LÄS MER:"Superlativen tog slut för länge sedan"

LÄS MER:Guld till Mahutjich – efter långa flykten

LÄS MER:VM-brons till Carl Bengtström

ANNONS