Miljardären och filantropen Rogen Akelius har storinvesterat i Castellum senaste året.
Miljardären och filantropen Rogen Akelius har storinvesterat i Castellum senaste året. Bild: Mia Höglund

Castellum gör emission på 10 miljarder kronor

Göteborgska fastighetsbolaget Castellum för en företrädesemission på 10 miljarder kronor. Storägaren Roger Akelius köper ytterligare en stor post.

ANNONS
|

Fastighetsbolaget Castellum har haft ett stormigt år och ska genomföra en företrädesemission om 10 miljarder kronor, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

– Nuvarande marknadsklimat innebär både utmaningar och möjligheter för den kommersiella fastighetssektorn, säger tillförordnade vd Joacim Sjöberg.

Pengarna ska bolaget använda till att ”hantera likviditeten i balansräkningen parallellt med återbetalningar av kommande obligationslån”, samt bibehålla kreditbetyg och fortsätta växa genom fortsatta utvecklingsprojekt.

Emissionen är fullt ut garanterad, där bland annat den största ägaren Akelius åtagit sig att teckna 29 procent av emissionen.

Villkoren för emissionen, som väntas ske under det andra kvartalet, har inte offentliggjorts.

Försämrat förvaltningsresultat och stora utmaningar

Castellum som har haft ett mycket stökigt år bakom sig redovisar ett förvaltningsresultat på 912 miljoner kronor under det fjärde kvartalet 2022, mot 1 019 miljoner kronor för samma period förra året, skriver Castellum i sin bokslutskommuniké.

ANNONS

Bolaget har tidigare meddelat att de slopar utdelning för 2022.

Intäkterna för kvartalet ökade 2 264 miljoner kronor, mot 1 916 miljoner för fjärde kvartalet 2021.

Castellum såg en värdeminskning på sina fastigheter på 6 394 miljoner kronor, motsvarande 4 procent, under det fjärde kvartalet.

– Den nordiska fastighetsmarknaden har under 2022 påverkats kraftigt av hög inflation, snabbt stigande räntor, avvaktande obligationsmarknad och inbromsande konjunktur. Samtidigt var efterfrågan på kontor och logistik god och Castellum levererar en ökad nettouthyrning för tolfte året i rad, skriver bolagets tillförordnade vd Joacim Sjöberg, i en kommentar.

Men han konstaterar också utmaningar inför 2023.

– Utsikterna för 2023 är dock tudelade och vi är ödmjuka inför de utmaningar vi har framför oss. Operationellt taktar Castellums fastigheter och projekt bra samtidigt som finansmarknaden präglas av fortsatt osäkerhet, skriver Joacim Sjöberg.

Bolagets aktie faller kring fem procent på måndagsmorgonen.

LÄS MER:Rutger Arnhults bolag säljer av hela sitt innehav i Castellum

LÄS MER:Rutger Arnhult lämnar Castellums styrelse med omedelbar verkan

LÄS MER:Roger Akelius: Castellum har inte en betryggande finansiering

LÄS MER:Planen på elflygplansfabrik i Säve läggs ner

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS