Därför är flygresor billigare på fredag 13 september

En flygbiljett är i genomsnitt 27 procent billigare på fredag den 13 än andra fredagar under året – och var tionde svensk uppger att de aldrig skulle boka en resa då.

ANNONS
|

Enligt en undersökning från resebokningsföretaget Momondo uppger var tionde svarande att de aldrig skulle boka en flygresa denna fredag. Anledningen är att just fredagen infaller på den 13:e dagen i månaden – en kombination som brukar förknippas med otur.

Att färre har bokat en resa får också stöd i prisbilden. Under kommande fredag är resorna i genomsnitt 27 procent billigare än under andra fredagar 2024, baserat på Momondos egen flygstatistik. Siffrorna baseras på genomsnittspriset för tur och retur-resor i ekonomiklass från svenska flygplatser.

– För de svenskar som kan bortse från ryktet om otur finns det besparingar att göra denna fredag den 13:e, hävdar Per Christiansen, reseexpert på Momondo i ett pressmeddelande.

ANNONS

Inga belägg för att dagen är farligare

Det är inte med säkerhet belagt varför just fredagen den 13:e har blivit ansedd som en otursdag. Men en teori är att det har ett bibliskt ursprung. Under den sista måltiden satt nämligen 13 personer vid bordet – och Jesus påstås har blivit korsfäst på en fredag. Det finns dock tecken som tyder på att dagen är mindre farlig än andra dagar.

2012 genomförde försäkringsbolaget Trygg-Hansa en undersökning som visade att sju procent färre skador anmäldes på fredag den 13:e jämfört med en vanlig dag.

Också flygrädsla är att betrakta som en irrationell rädsla, i alla fall rent matematiskt. Under 2022 resulterade fem av 32,5 miljon avgångar i dödsolyckor. Andra undersökningar visar att det är betydligt säkrare att flyga än att åka bil – men även än att stanna hemma.

LÄS MER:Forskare sågar slopad flygskatt: ”Väldigt olyckligt”

LÄS MER:Så kan slopade skatten påverka flygpriserna

LÄS MER:Ryanairs vd: Max två drinkar på flygplatser

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS