Tebrito ville göra mat av mjölmaskar – går i konkurs

Bolaget Tebrito i Dalarna tog in 45 miljoner kronor från investerare, för att utveckla mat gjord på mjölbaggar. Nu har bolaget gått i konkurs, vilket sajten Impact Loop var först med att berätta.

ANNONS
|

Utslagningen i tech-branschen fortsätter. I mitten av juli meddelade Göteborgsbolaget Mycorena att de går i konkurs. Foodtechbolaget skulle utmana köttindustrin med sina 3D-printade köttsubstitut, baserade på svampmycel, men har uppvisat stora förluster och små intäkter de senaste åren.

Nu kastar även food tech-kollegan Tebrito in handduken, efter åtta års försök. Bolaget har både huvudkontor och fabrik i Orsa i Dalarna. Tebritos affärsidé var att odla proteinrika mjölmaskar i industriell skala – för att sedan göra olika maträtter och proteinpulver av dem.

Grundaren: Har arbetat hårt för att hitta lösning

Bolaget har under de senaste åren varit omskriva i flera medier och har fått stöd av Almi Invest. Totalt har bolaget tagit in 45 miljoner kronor i kapital från investerare, enligt Breakit.

ANNONS

"Bolaget har arbetat hårt för att hitta en långsiktigt hållbar finansiell lösning. Men trots konstruktiva dialoger med potentiellt mycket intressanta samarbetspartners i syfte att skala upp bolaget har det tyvärr inte gått att lösa den mest akuta ekonomiska situationen", skriver grundaren Nils Österström till sajten Impact Loop.

Även Tebrito har kämpat med låga intäkter och höga förluster genom åren. 2023 stannade bolaget omsättning på 531 000 kronor, med en förlust om 13,6 miljoner kronor.

LÄS MER:Flera möjliga köpare – efter Göteborgsbolagets konkurs

LÄS MER:Göteborgsföretaget Mycorena ansöker om konkurs

LÄS MER:Padelhallar i konkurs – banor auktioneras ut

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS