Unik bunker till salu utanför Alingsås

En av de största bergsbunkrarna i Sverige är nu till salu. Bunkern, som ligger precis vid ett naturreservat utanför Alingsås, användes tidigare som militäranläggning.
– Det är ett väldigt speciellt objekt, säger mäklaren Blerim Miftari.

ANNONS
|

Den 1200 kvadratmeter stora bunkern ligger strax utanför Alingsås, alldeles intill Kvarnsjöns naturreservat ett stenkast från sjön Mjörn.

Trots att det är en bunker är det inte nödvändigtvis så att den behöver användas som ett gigantiskt skyddsrum. Från början har den används som militäranläggning, men på senare år har det istället varit en konferensverksamhet som bedrivits i berget.

– Du kan göra precis vad som önskas, fördelen med en sån här bunker är att det bara är fantasin som sätter gränser, säger Blerim Miftari, ansvarig mäklare på Erik Olsson.

– Restriktionerna inne är som med en vanlig fastighet, som privatperson får du göra väldigt mycket. Det är verksamheten som i så fall sätter gränserna.

ANNONS

Det är alltså möjligt att göra ett enormt bergsboende, driva en verksamhet eller enbart syssla med prepping.

”Tänk efter en eller två gånger”

Enligt Blerim Miftari finns det enbart två till tre liknande bergsbunkrar i Göteborg med omnejd. De flesta är från 60- och 70-talet. Så verkar även fallet vara för denna.

Det finns dock mer än bara bunkern, för tomtarean är på hela 10 844 kvadratmeter. Även här finns det alltså möjligheter. Men, det är inte helt oproblematiskt med den här typen av fastighet.

– Innan man köper en bunker ska man tänka en eller två gånger och ha en liten ide hur man vill utnyttja den, för de kräver en del underhåll, säger Miftari.

Det som kan vara lite knepigt med just en bergbunker är luftcirkulationen men kanske framförallt vattnet. Det är nämligen inte helt ovanligt att ha problem med fukt i den här typen av fastighet.

Finns en marknad

För drygt fyra år sedan låg samma bunker ute till försäljning. Då för 5,9 miljoner. Idag är priset något högre. Utgångspriset ligger nämligen på 9,9 miljoner kronor nu.

– I närtid och nutid har det sålts liknande objekt i en högre prisklass än denna. Timingen idag är helt enkelt bättre, säger Blerim Miftari.

Han säger att det beror på att vi sett både en pandemi och två större krig som pågår. Då blir intresset för bunkrar större.

ANNONS

Men får Miftari bestämma så är det ingen privatperson som köper fastigheten.

– Jag tycker att kommunen ska köpa tillbaka den, men de visar väldigt lite intresse för det.

De har nämligen ägt bunkern tidigare, när den utnyttjades av försvaret.

Men, finns det en marknad för bunkrar?

– Det tar lite längre tid men det finns en marknad.

LÄS MER:Experterna: Så blir bostadsmarknaden i Göteborg hösten 2024

LÄS MER:Rosa ”slott” till salu i Göteborg – priset är okänt

LÄS MER:Bostadsförsäljningarna ökade i juli

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS